Jeden z mála českých tvůrců, kteří získali sošku americké filmové akademie, proslavil českou kinematografii už na začátku své kariéry. Oscara dostal za film z roku 1966 Ostře sledované vlaky, natočený podle románu Bohumila Hrabala. Podle Hrabalových knih točil Menzel i později, další náměty, které vedly k divácky úspěšným a dodnes hraným filmům, mu poskytoval Zdeněk Svěrák.

Důležitým faktorem Menzelovy tvorby bylo jeho studium na pražské FAMU. V letech 1958 až 1962 studoval u Otakara Vávry v silném ročníku, který je dnes považován za osu československé filmové nové vlny 60. let - mimo jiné s Věrou Chytilovou nebo Evaldem Schormem.

Jak v pondělí uvedl pro ČTK ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant, lze v Menzelově kariéře režiséra a herce zahlédnout i tradici první Československé republiky, totiž Menzela jako tvůrce, který myslel v první řadě na své diváky, usiloval o jejich přízeň a dovedl vycítit, co od něj očekávají.

Menzel patřil k těm tvůrcům, kteří se ne zcela vyrovnali s novou situací v kinematografii po roce 1990. Přesto ještě ve svobodném režimu natočil několik filmů.

VIDEO: Nejdojemnější video: Olga zveřejnila poslední záběry Jiřího Menzela (†82)

Video
Video se připravuje ...

Nejdojemnější video: Olga zveřejnila poslední záběry Jiřího Menzela (†82) Instagram

Fotogalerie
58 fotografií