Velké české režiséry nedělil ani tak pohled na umění a tvorbu, jako jejich pohledy a skutky po okupaci Československa v roce 1968 a během následující komunistické normalizace. „Pamatuju si, že byl festival někde v Itálii, kterej byl věnovanej československýmu filmu. To byl takovej festival, kterej byl vždy věnovanej nějaký národní kinematografii. Pozvali nás tam skoro všechny, ale Vojtěchovi Jasnýmu a Karlovi Kachyňovi to zakázali, protože tam měli jet s filmy Všichni dobří rodáci a Ucho. My na to měli schůzi ve FITESu, a já řekl, že když nepustí moje kolegy, tak tam teda taky nepojedu. A na základě toho všichni ostatní řekli, že ani oni ne. Nakonec tam jeli jen Juraj Herz a Otakar Vávra. A Slováci," vzpomínal Menzel v knize 1968 očima 50.

VIDEO: Jak Menzel (†82) vzpomínal na Rudolfa Hrušínského: Bez něj jsem už nechtěl točit!

Video
Video se připravuje ...

Jak Menzel (†82) vzpomínal na Rudolfa Hrušínského: Bez něj jsem už nechtěl točit! Mirka Dvořáková, Jan Jedlička

Vávra a Herz ho tím prý naštvali, ovšem po čase se prý Menzel „zklamal" i v Kachyňovi. „Pak se mi to vrátilo, když jsem byl pozvaný do Indie, do New Dillí na festival, a novopečený ústřední ředitel československého filmu mi to zakázal, a místo mě poslal Kachyňu. A Kachyňa jel. Ale takhle s odstupem doby je to sranda. Když nejde o krk, nejsou v tom lidský tragédie, tak je to úsměvný. Je to jen svědectví o tom, jak jsou v Čechách lidé přizpůsobiví, ohební," řekl.

Trnem v oku byl Menzelovi i Václav Vorlíček. Traduje se, že už od doby, kdy Vorlíček převzal slavné Tři oříšky pro Popelku, které byly původně nabídnuty Menzelovi. „Do té doby druhořadí režiséři jako Vorlíček, Sequens nebo Balík, ovládli Barrandov. Někdy mě napadalo, že Rusové přijeli jen proto, aby soudruzi režiséři neměli konkurenci,“ řekl v jednom z rozhovorů.

VIDEO: Zemřel oscarový Jiří Menzel (†82): Neuvěříte, co udělal se slavnou soškou!

Video
Video se připravuje ...

Zemřel oscarový Jiří Menzel (†82): Neuvěříte, co udělal se slavnou soškou! Eliška Vinterová, Martin Hykl

Fotogalerie
62 fotografií