Krátce po poslední klapce v září 1942 se Letenská dostala do rukou gestapa. O tom, že taková situace nastane, ve skrytu duše nejspíš věděla. Sama se totiž každý den před natáčením musela osobně nahlásit tajné nacistické policii. To vše pro to, že po atentátu na Heydricha společně s manželem Vladislavem Čalounem pomohli lékaři Břetislavu Lyčkovi, který ošetřoval parašutistu Jana Kubiše.

Vladislava zatkli jako prvního. Podle historiků se gestapo snažilo vymámit informaci o Lyčkově pobytu výměnou za ušetření života jeho manželky. Čaloun jim zalhal a řekl, že neví, kde se lékař skrývá, ale zkusí to zjistit. Jeho lež prokoukli a o den později byl uvězněn.

Video: Etzler a alkohol: Po popíjení s bezdomovci se šel léčit. A ČT stále mlčí o střetu zájmů Witowské

Video
Video se připravuje ...

Etzler a alkohol: Po popíjení s bezdomovci se šel léčit. A ČT stále mlčí o střetu zájmů Witowské Bára Horáková, Lukáš Červený

Letenská umírala strachy. Režisér Otakar Vávra o jejím smutném příběhu prožívaném během natáčení veselé komedie zavzpomínal ve své knize Moje filmové století: „Viděl jsem paní Letenskou, jak sedí za kulisami, s tváří v dlaních, ve strašné úzkosti o život svého muže, i když jí gestapáci namlouvali, že se jí to netýká. Ale když byl čas a scéna byla připravena, vstala a šla před kameru výborně zahrát svou komickou roli. Potom si zase sedla za kulisy a čekala. Nikdo v ateliéru kromě mne o tom nevěděl. Pokud ji někdo sledoval, bylo to zcela tajné, byl to někdo ze zaměstnanců ateliéru nebo možná některý kolega. Když jsem natočil poslední záběr, normálně se odlíčila, převlékla a filmové auto ji odvezlo domů."

Podle historiků a archivářů existuje možnost, že gestapo počkalo, až Letenská dotočí filmy. Ve válečné době bylo ovšem běžné, že nejdříve zatkli manžela a až poté jeho ženu, která mezitím sloužila jako volavka a policie sledovala každého, kdo s ní přišel do kontaktu. Až do ukončení natáčení komedie Letenská netušila, že se bude jednat o její poslední film. Podle režiséra měl hlavní podíl na odložení zatčení producent a majitel Lucernafilmu Miloš Havel, který se snažil za Letenskou přimluvit, původně s optimističtějším cílem úplného očištění jejího jména.

Třetího září, pouhý den po ukončení natáčení se Letenská rutinně dostavila k paláci. Z něho ji už gestapo nepustilo. V rámci druhé vlny zatýkání spoluúčastníků atentátů na Heydricha bylo zatčeno 294 lidí včetně Anny. Po tvrdém výslechu je uvěznili v Malé pevnosti v Terezíně. Rozsudek smrti byl vyřčen 29. září a vězni přemístěni do Mauthausenu. Tam 24. října v 10:56 Letenskou popravili. Jejího manžela zavraždili v lednu příštího roku na stejném místě.

VIDEO: Herec z Ordinace přiznal přítele. A Belohorcová opustila Miami i manžela

Video
Video se připravuje ...

Herec z Ordinace přiznal přítele. A Belohorcová opustila Miami i manžela Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
13 fotografií