+++ Herec Luděk Munzar zemřel doma v Praze-Modřanech dne 26. ledna 2019 ve věku 85 let. 

+++ Poslední rozloučení pro veřejnost se konalo v Národním divadle od 11 hodin a skončilo těsně před polednem a zahájil ho přelet dvou letounů na střechou divadla.

+++ Rakev s ostatky herce se pak vydala do krematoria v Motole, kde rodina uspořádala druhý obřad. Tam promluvila nad rakví dcera Bára. Kolem půl páté obřad skončil.

Poslední rozloučení s Luďkem Munzarem (†85): Nejdřív ho vyprovodí veřejnost, až poté rodina!
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
1. 2. 2019

Dobré dopoledne, vítáme vás u online přenosu posledního rozloučení s hercem Luďkem Munzarem, který po dlouhé nemoci zemřel v sobotu 26. ledna 2019 ve věku 85 let.

 
1. 2. 2019

Poslední rozloučení se koná v budově Národní divadla. Pietní akt je plánovaný od 11 hodin, pro veřejnost je budova Zlaté kapličky otevřená od půl jedenácté. Už zhruba kolem desáté hodiny dopolední bylo před divadlem velmi rušno. A také začaly přicházet první celebrity, které se chtějí geniálnímu herci naposledy poklonit.

 
10:10
1. 2. 2019

Rodina Luďka Munzara nyní prožívá nejtěžší chvíle. Dnes po celý den budou vzdávat hold svému otci, manželovi, tchánovi a také dědečkovi. Dcera Bára Munzarová v doprovodu s manželem Martinem Trnavským přijeli k Národnímu divadlu jako první. Doprovázela je městská policie.

 
10:15
1. 2. 2019

Mezi prvními smutečními hosty z herecké branže přišel do Národního divadla Jiří Lábus, po něm František Němec, ale i Vlastimil Harapes nebo Ivan Trojan. Ti všichni dnes dají poslední sbohem svému kolegovi. 

 
10:20
1. 2. 2019

Ruku v ruce k divadlu přichází také Viktor Preiss s manželkou Janou Preissovou. Ti v tichosti zašli do budovy a s nikým mluvit nechtěli. Jako další přišel i Jaromír Hanzlík v červené šále.

 
10:25
1. 2. 2019

Rozloučit se přišli také manželé Jana Boušková s Václavem Vydrou. „Měl jsem ho moc rád," řekl Blesk.cz Vydra jako krátkou vzpomínku na Luďka Munzara. 

 
10:27
1. 2. 2019

„Já mu jdu poděkovat za nejsilnější diváckej zážitek, když hrál v Našich furiantech a když na konci zpíval Janě Hlaváčové písničku. To byl nejhlubší projev lásky, který jsem kdy viděl," řekl Blesk.cz Rudolf Jelínek. 

 
10:35
1. 2. 2019

Do budovy dorazil také ředitel České televize Petr Dvořák, za ním Tomáš Töpfer. Za nimi v četném houfu přicházejí další herci jako Petr Kostka se ženou Carmen Mayerovou nebo Hana Macuichová. 

 

 
10:38
1. 2. 2019

Svůj smutek si nechává pro sebe také Jiřina Bohdalová, která už také dorazila do Národního divadla. 

 
10:40
1. 2. 2019

Mezitím se už přítomní herci shlukují v hledišti Národního divadla, někteří pokládají květiny na divadelní prkna a pak už hledají místo k sezení. Uvnitř už je například Ondřej Kepka, Jiří Štěpnička a další. Herci se postupně sunou do řad.

Nad jevištěm se na plátně promítají černobílé fotografie z hereckých rolí Luďka Munzara, ale i jeho profilové fotografie. 

 
10:47
1. 2. 2019

Divadelní jeviště, kde pieta za zesnulého Luďka Munzara začne v 11 hodin, se pomalu začíná plnit květinami. Rozloučit s hercem se přišli jak herečtí kolegové, tak i jeho fanoušci a diváci, kteří jeho filmy milovali. U rakve se během piety vystřídá 66 herců, kteří budou držet čestnou stráž. 

 
10:56
1. 2. 2019

Nad Národním divadlem v tuto chvíli prolétají dva dvoumotorové letouny, které vzdávají holt Luďku Munzarovi. Oba letěli 300 metrů nad střechou divadla. Ten se vždy chtěl stát pilotem. Tento slib dal dokonce svému otci. Ač se nakonec vydal na hereckou dráhu, létat se naučil. Pilotování byla jeho vášeň a do kokpitu sedal do posledních chvil, kdy mu to umožňovalo zdraví. 

Rodina pozoruje letouny z balkonu Národního divadla. 

 
10:58
1. 2. 2019

Hlediště uvnitř divadla už je téměř plné, lidé sedí i na balkonech. Rakev s ostatky Munzara je obklopena smutečními věnci. Opona se nyní zavírá. 

 
11:00
1. 2. 2019

V hledišti mezi ostatními, ale už ne s rodinou, sedí bývalý zeť Munzara a exmanžel Báry Munzarové Jiří Dvořák. Zaujal místo zhruba v šesté řadě. Kousek od něho sedí Sabina Remundová. 

 
11:01
1. 2. 2019

První dvě řady zatím zůstávají prázdné, do hlediště už vchází poslední hosté, většinou lidé z široké veřejnosti. 

 
11:02
1. 2. 2019

Nyní přichází rodina v čele s Martinem Trnavským. Za ním jde vnučka Anička Dvořáková, po ní dcera Bára Munzarová. Všichni tři si chrání uslzené oči tmavými slunečními brýlemi. Zaujali místo ve druhé řadě, první zůstává prázdná. 

 
11:02
1. 2. 2019

Manželka Luďka Munzara Jana Hlaváčová však mezi rodinnými příslušníky chybí. 

 
11:04
1. 2. 2019

Ze záznamu zní charismatický hlas Luďka Munzara a u rakve drží první divadelní četa čestnou stráž. Munzarová si mezitím sundala brýle a stěží zadržuje slzy. 

 
11:05
1. 2. 2019

Dcera zesnulého drží svého muže Trnavského a svou dceru za ruce. Vnučka Anička si nestíhá utírat slzy, jak se jí kutálejí po tváři. 

 
11:06
1. 2. 2019

Na jevišti je živá kapela Hradišťan se zpěvákem, který pro Munzara zpívá píseň, a ostatní ho doprovází na housle. 

 
11:11
1. 2. 2019

Čestná stráž u rakve se vyměnila a smuteční řeči se jako první ujal ředitel Národního divadla prof. MgA. Jan Burian. 

 
11:17
1. 2. 2019

Stráž se opět vyměnila a nyní se promítají ukázky z divadelních her Luďka Munzara. 

 
11:19
1. 2. 2019

Na plátně běží vyprávění Luďka Munzara a další ukázky z jeho her a televizních filmů. 

 
11:22
1. 2. 2019

V čestné stráži nyní stojí Bára Hrzánová, Viktor Preiss nebo Jana Preissová. Smutečního slova se ujímá Taťjana Medvecká. „Věřila jsem vám, tak jak jsem vám věřila vždycky, protože vaše slova měla váhu, ať už jste hrál, nebo jste vystoupil jako Luděk Munzar. Pro naši generaci jste byl velkou autoritou," zní z úst Medvecké. Mezi slovy polyká slzy a láme se jí hlas. 

Vzpomíná na jeho divadelní hru Naši furianti a při vzpomínkách se neudrží a rozpláče se. „Byl jste nejen velký umělec, ale i skromný, moudrý a pokorný člověk. Čest vaší památce," dodá Medvecká a jde se k rakvi uklonit. 

 
11:27
1. 2. 2019

U rakve je připravená další šestice lidí, která drží stráž. Na plátně nyní běží záběry z leteckých zážitků Luďka Munzara, ať už zkušených, nebo jen nahraných, a jeho přátelé letci na něj vzpomínají. Pouští se také fotografie Munzara jako usměvavého pilota. 

 
11:31
1. 2. 2019

Kapela Hradišťan opět hraje na housle a zpívají smuteční písničky. Spousta lidí v hledišti je dojatá a nestačí zadržovat slzy. 

 
11:33
1. 2. 2019

K rakvi nyní přistupuje další čestná stráž a tentokrát v ní stojí Petr Kostka, Hana Maciuchová, Petr Štěpánek, na druhé straně pak Zlata Adamovská, Alois Švehlík a Jaromír Hanzlík.  

 
11:35
1. 2. 2019

Smutečního slova se ujala herečka Iva Janžurová, kterou Bára Munzarová poprosila o to, aby u jeho rakve promluvila. Do nebes vypráví Munzarovi, jak je jeho dcera báječná a statečná žena, která v poslední době měla mnoho starostí, i tak ale dokázala vše potřebné obstarat a do toho pečovat o svou matku, Luďkovu manželku Janu Hlaváčovou. 

 
11:38
1. 2. 2019

Janžurová vzpomíná na jejich společné filmy, kde si oba zahráli. Vzpomíná také na to, že se narodili jen pár kilometrů od sebe a že odtud byl tedy poskládán spodní akord naší sympatie. "A když si vzpomenu, jak jsme si jednou ve smíchu lichotilli, že jsme oba dva nazrzlí. Myslím, že máme i společného předka," prohlásila Janžurová.

Děkuje Munzarovi za jeho věrné přátelství. Děkuje mu za báječnou dceru Báru, jak ji s Janou Hlaváčovou vychovali. "A teď se ještě zakruť po libosti a potom, jsi neuvěřitelně odvážný, se vydej výš a výš," dodala Janžurová a uklonila se u rakve. 

 
11:40
1. 2. 2019

Čestná stráž se opět vyměnila a nyní v ní stojí Jiřina Bohdalová a Tomáš Töpfer. Mezitím na Munzara skrz plátno vzpomíná Ondřej Kepka. Vzpomíná, jaký na něj měl Munzar neuvěřitelný vliv a vždy ho dokázal uklidnit i v mnohdy vyhrocených situacích. 

 
11:43
1. 2. 2019

K mikrofonu si nyní stoupnul Ivan Trojan. Zavzpomínal na první "setkání" s Luďkem Munzarem, kdy ho jako malý kluk viděl na projekci z divadelní zkoušky. Munzarův herecký výkon Trojana natolik strhnul, že i díky němu si uvědomil, proč chce být hercem: 

"Občas jste říkával, že herectví není pro chlapy, vy jste živoucím důkazem, že jste se mýlil, pokud se to ovšem dělá tak, jak jste to dělal vy. S úctou vám za všechny herce a za všechna zasažená srdce vaším hereckým výkonem děkuju." 

 
11:15
1. 2. 2019

Na Luďka Munzara nyní vzpomíná rodina a na projektu běží kromě snímků z filmových a divadelních her také ty soukromé a rodinné. 

Nechybí ani fotografie z dob, kdy byla jeho dcera Bára Munzarová malá, ale také z poslední Munzarovy obrovské radosti, a sice, když se provdala za Martina Trnavského. Promítají se také fotografie s jeho milovanou vnučkou Aničkou. 

 
11:52
1. 2. 2019

Z hlediště je slyšet pláč a pokašlávání. U rakve se střídá další stráž, v čele s Ivou Janžurovou, Janou Preissovou či Taťjanou Medveckou. Sálem se nyní rozezněla státní hymna a všichni v hledišti povstali. 

 
11:53
1. 2. 2019

Smuteční rozloučení je zakončeno hlubokým a hlasitým a několik minut trvajícím potleskem a opona Národního divadla se zavírá. 

 
11:56
1. 2. 2019

Ještě stále stojí celé Národní divadlo a potlesk stále trvá. Až po dlouhých 4 minutách se jako první zvedli Munzarovi rodinní příslušníci a hlediště opustili. Teprve poté lidé přestali tleskat a pomalu začali odcházet. 

 
12:00
1. 2. 2019

Potlesk od veřejnosti pokračuje i před Národním divadlem, kde nyní pracovníci pohřební služby vynášejí rakev s ostatky Luďka Munzara ven. Pomalu ji vkládají do pohřebního vozu. Na schodech stojí dcera Bára Munzarová s dcerou Aničkou a manželem Martinem Trnavským. Opět si nasadili tmavé sluneční brýle, stejně jako Munzarova dcera Johana (56) a také dcera Jany Hlaváčové Tereza (55), a společně se dívají, jak pohřební vůz odjíždí. 

Prahou se zrovna v tu chvíli rozléhají zvony, které odbíjí pravé poledne. 

 
12:03
1. 2. 2019

Lidé postupně opouští budovu divadla, tímto první část posledního rozloučení s Luďkem Munzarem končí. 

Rodina se ovšem v odpoledních hodinách přesune na druhý pohřeb, tentokrát už ale bez veřejnosti. 

 
12:30
1. 2. 2019

Záznam ze smuteční řeči Ivy Janžurové, která vzpomínala na Luďka Munzara velmi osobně, si můžete nyní poslechnout znovu. 

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:49
1. 2. 2019

V prvních řadách mezi rodinnými příslušníky se neobjevila Munzarova manželka Jana Hlaváčová (80). Smrt manžela ji hluboce zasáhla. I když ho v posledních letech trápilo zdraví, nikdo se na takový odchod nedokáže připravit. 

Hlaváčová už se na veřejnosti neobjevila dlouhých pět let. Do poslední chvíle tedy bylo otázkou, zda se veřejného rozloučení v Národním divadle účastní. 

 
13:12
1. 2. 2019

Od soboty, kdy Luděk Munzar navždy ve svém domě pokojně usnul, nikdo z jeho vily v Modřanech nepromluvil. Až 24 hodin před dnešním pohřbem telefon zvedla samotná vdova Jana Hlaváčová. 

Její slova ale byla plná smutku. „A na co byste se mě chtěli zeptat? Víte, nebylo by to teď vůbec veselé povídání. Všechno je teď depresivní. Teď vám můžu říct jen jedno - pořád jen spím. Vlastně jste mě vzbudili,“ řekla Blesku herečka. 

 
13:13
1. 2. 2019

Nakonec se ale trochu jen rozpovídala o svém zesnulém manželovi.

„Pro mě to byl především slušný člověk. A toho jsem si cenila nejvíc. Teď ale opravdu nejsem schopna vám říct víc, nezlobte se. Zavolejte mi, prosím, až bude po všem. Nedokážu si teď s vámi povídat, nejsem moc při smyslech..,“ svěřila nám a po slušném rozloučení zavěsila.

 
13:35
1. 2. 2019

Podle našich informací ředitel Národního divadla Jan Burian po smutečním obřadu pozval rodinu a blízké herecké kolegy k sobě do kanceláře, která se nachází nad hlavním hledištěm. Právě odtud z balkonu rodina Munzara sledovala dva letouny, které se prolétly nad divadlem. 

Ředitel si pro pozůstalé a ostatní hosty připravil malé pohoštění. 

 
14:11
1. 2. 2019

50 let by letos v květnu uplynulo od svatby Jany Hlaváčové s Luďkem Munzarem. Dalo by se říct, že to byla láska na první pohled, než se ale dali dohromady, museli překonat velké životní otřesy.

„Když jsem viděl Janu, ty oči a krásné rty, mrzelo mě, že jsem zadaný,“ netajil Munzar své pocity z jejich prvního setkání. I Hlaváčová se do něj zakoukala. Jenže byla tehdy vdaná za Jiřího Michného a také Munzar byl ženatý s první manželkou Naděždou.

Potom ale Janin manžel zemřel na roztroušenou sklerózu a následně se Munzar rozvedl. Jednoho dne se šli každý zvlášť projít na Letenskou pláň a netrvalo dlouho a 14. května 1969 se na zámku ve Zbraslavi u Prahy konala svatba.

 
14:35
1. 2. 2019

Druhá část obřadu podle našich informací proběhne v 16 hodin odpoledne a rodina se z Národního divadla přesune do motolského krematoria. Tam už budou jen nejbližší příšlušníci rodiny, tedy hercova dcera Bára Munzarová s jeho vnučkou Aničkou Dvořákovou a Bářiným manželem Martinem Trnavským.

S největší pravděpodobností se pohřbu účastní i starší dcera Munzara Johana Munzarová a také dcera Jany Hlaváčové Tereza. Jestli se ale objeví také vdova Jana Hlaváčová, je zatím ve hvězdách.

 
15:01
1. 2. 2019

Ač se Luděk Munzar poslední léta vzorně staral o svou manželku Janu Hlaváčovou, které v roce 2011 diagnostikovali Parkinsonovu chorobu, sám měl už dlouho narušené zdraví.

Už v devadesátých letech u něj poprvé udeřila rakovina ledvin. Následkem zákeřné nemoci o jednu ledvinu dokonce přišel. Poté ho několik let trápila artróza a měl problémy s klouby.

Špatně se mu chodilo, ale musel se otáčet, aby sebe a manželku trpící depresemi uživil. Hodně jim v té době pomáhala dcera. Situace se však zhoršila, když Luděk v roce 2017 onemocněl znovu rakovinou, tentokrát prostaty. Od té doby se herec na veřejnosti příliš nezdržoval.  

 

 

 
15:27
1. 2. 2019

Všechny smuteční věnce, květiny a také portrét Luďka Munzara z Národního divadla byly převezeny do motolského krematoria. Rakev s ostatky na stojanu zatím není. 

 
15:31
1. 2. 2019

První hosté, kteří přišli na soukromý pohřeb s Luďkem Munzarem, byli ochrankou vpuštěni do čekárny pro pozůstalé. 

 
15:35
1. 2. 2019

Na rodinný pohřeb byla pozvaná také pěvkyně a někdejší moderátorka TV Prima Martina Kociánová. Ta sice uvedla, že do rodiny nepatří, ale pozvání si velmi váží. 

 
15:38
1. 2. 2019

Mezitím do čekárny pro pozůstalé přicházejí další a další příbuzní. Z Národního divadla se do Motola přesunul také herec a režisér Antonín Procházka. 

 
15:40
1. 2. 2019

Nejbližší rodina, tedy dcera Bára Munzarová s dcerou Aničkou Dvořákovou a Martinem Trnavským, už jsou uvnitř. Stejně jako Munzarova dcera Johana a dcera Jany Hlaváčové Tereza.

Bára šla jen pár kroků za ředitelem ND Janem Burianem. 

 
15:45
1. 2. 2019

Teprve za nimi šel Trnavský s vyženěnou dcerou Aničkou, kterou držel za rámě. Až teprve za nimi jdou starší dcery Johana s partnerem a Terezou s partnerem. 

 
15:52
1. 2. 2019

Mezi hosty, kterých je několik desítek, se zatím neobjevila vdova Jana Hlaváčová. Mezitím dorazil i Ondřej Kepka. 

 
15:56
1. 2. 2019

Také nad motolským krematoriem se třikrát prolétne letoun, tentokrát jen jeden. Právě proletěl. 

 
15:59
1. 2. 2019

Martina Kociánová s manželem stojí u prosklených dveří čekárny pro pozůstalé a vyhlíží další hosty. Čeká na Janu Hlaváčovou?

 
16:00
1. 2. 2019

Pohřeb v kruhu rodinném začal a bohužel bez Jany Hlaváčové. Se zesnulým manželem Luďkem Munzarem se tedy rozloučí sama v tichosti doma. 

 
16:05
1. 2. 2019

K hostům a příbuzným promlouvá Bára Munzarová. Většinu času mluví herečka s hlavou sklopenou k zemi, tu a tam gestikuluje rukama. Rakev s ostatky jejího otce už je v místnosti. 

 
16:05
1. 2. 2019

Její proslov byl velmi krátký, řekla jen pár vět a pak se opět posadila vedle své dcery Aničky, která maminku ihned chytila za ruku. 

 
16:07
1. 2. 2019

Z krematoria je slyšet hudba, zazněla i osmiminutová skladba Vltava od Bedřicha Smetany, všichni pozůstalí na Munzara v tichosti vzpomínají. 

 
16:17
1. 2. 2019

Smuteční hosté právě povstali a dávají naposledy sbohem milovanému Luďku Munzarovi. Černá opona se zavřela.

 
16:19
1. 2. 2019

Martin Trnavský upírá zrak na manželku Báru Munzarovou a její dceru Aničku. Ředitel Národního divadla Jan Burian jim přišel jako první vyjádřit soustrast a obejmout je. 

 
16:20
1. 2. 2019

Z budovy odchází první hosté. Dveře neustále hlídá ochranka. 

 
16:25
1. 2. 2019

Z místnosti se postupně trousí další hosté. Rodina zatím zůstává uvnitř. 

 
16:29
1. 2. 2019

Další várka hostů a přátel opustila motolské krematorium, včetně Antonína Procházky. Je pravděpodobné, že uvnitř všichni postupně kondolují přímým pozůstalým, než odejdou. 

 
16:33
1. 2. 2019

Budovu právě opustil ředitel ND Jan Burian, Martina Kociánová a také Ondřej Kepka s doprovodem. Rozloučili se s ochrankou a každý si šel svou cestou. 

 
16:38
1. 2. 2019

Ředitel ND Jan Burian se na okamžik stavil ve svém autě, ze kterého nyní opět vystoupil. Parkuje na zadním dvoře. 

 
16:44
1. 2. 2019

Jan Burian se vrací do auta, do kterého nastupuje Munzarová s dcerou a Trnavský. S nimi jede ještě jedna starší žena. 

 
16:45
1. 2. 2019

Ředitel ND nastartoval auto a odjíždí z motolského krematoria. 

 
16:59
1. 2. 2019

Vážení čtenáři, pohřeb Luďka Munzara byl důstojný, dojemný a plný emocí. Teď už bude rodina truchlit pospolu ve svém domě a vzpomínat na výjimečného herce, který odešel na věčnost. Tímto se s vámi loučíme a děkujeme za vaši přízeň. Na slyšenou.