Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Slupky plné vitaminů. Které ovoce a kterou zeleninu se vyplatí neloupat?

/
  • (iStock.cz)
    25. dubna 2023 ● 06:00

    Jsou slupky a slupky. Některých není třeba se urputně zbavovat. Tedy pokud k nim nechováte vysloveně odpor. Spousta slupek je totiž jedlých, chuťově výborných, a ještě plných živin. O které ovoce a zeleninu konkrétně jde?

  • 1.

    Okurka

    Autor: iStock.cz

    Tu největší dávku vitaminů obsahuje právě slupka, byť je na skus tužší. Do těla dostanete hlavně vitamin K, který stojí za kondicí našich kostí, nebo vitamin B, který je blahodárný pro oči a kůži. Každopádně díky slupce z okurky posílíte svoji imunitu, pomůže vám se zácpou, zlepší trávení.

  • 2.

    Cuketa

    Autor: iStock.cz

    Je plná vody podobně jako okurka, takže osvěží a dodá tělu potřebnou tekutinu. Slupka je lehce nahořklá, bezvadně se hodí do salátů nebo nastrouhaná do bramboráků, zeleninových placek, pomazánek. Hlavně je ale plná vitaminu C, vlákniny a draslíku.

  • 3.

    Brambory

    Autor: iStock.cz

    Pečené, mačkané, gratinované, do salátů, tam všude najdou uplatnění brambory ve slupce. Ta je nadupaná vlákninou, železem, draslíkem, vitaminem B, který zmírňuje únavu a zlepšuje imunitu. Stačí je jen vydrbat a pečlivě omýt. Podobně postupujte i v případě sladkých brambor.

  • 4.

    Mrkev

    Autor: iStock.cz

    Ve slupce a těsně pod ní je nejvíc vitaminu A a draslíku. I tady stačí jen pečlivé vydrhnutí slupky. Jestli toužíte dostat z mrkve maximum prospěšných látek, pak ji lehce poduste na kapce tuku. Hodí se ale skvěle i do placiček, krémové polévky nebo ji upečte společně s bramborami.

  • 5.

    Lilek

    Autor: iStock.cz

    Tepelným zpracováním slupka parádně povolí a změkne, takže ji můžete na plodu ponechat. Stačí ji lehce omýt a otřít utěrkou. Předností je velký obsah antioxidantů, které bojují v těle se stárnutím buněk nebo mají za úkol zlepšovat imunitu. Lilek je nejlepší různě zapékat či grilovat s další zeleninou.

  • 6.

    Kiwi

    Autor: iStock.cz

    Ano, mnohým z nás může povrch hodně vadit, přece jen je plný drobných chloupků, když ale slupku vyhodíte do koše, připravíte se o značné množství vlákniny a kyseliny listové.

  • 7.

    Jablko

    Autor: iStock.cz

    Jednou provždy neloupat, zbytečně se ochuzujete o pořádnou dávku vitaminu C a quercetinu, který bývá spojován s dlouhověkostí, zdravým srdcem a silnou imunitou. Tahle živina dobře funguje i jako prevence rakoviny.

  • 8.

    Dýně hokaido

    Autor: iStock.cz

    Stačí ji rozpůlit, vydlabat semínka a pokrájet. Při vaření nebo pečení slupka krásně změkne. Plod stejně jako slupka je plný vitaminů A, B, C, E, K a kyseliny listové.

  • 9.

    Řapíkatý celer

    Autor: iStock.cz

    Jeho šlahouny sice vypadají bytelně, ale opak je pravdou, jsou spíše křehké se sklony k lámavosti. Stačí seříznout pouze spodní část a zbytek jen pečlivě omýt. Tahle zelenina je ideální v případě, že chcete shodit pár kilogramů, má jen minimum kalorií, zato spoustu vitaminu B, hořčíku, vápníku a draslíku.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1

Josef124: My doma loupeme akorát kupovanou zeleninu a ovoce. Jinak co vypěstuje manželka na zahrádce, tak z toho neloupeme nic. Jak se ale ty potraviny válí v obchodě a lidé na ně prskají, tak jsem rád, když si to oloupu, i když vím, že to není ideální. Přes zmu si objednávám vitamíny C a D z http­s://ww­w.sen­zame­dical­.cz/zn­acka/­senza-medical/ , protože si nedělám iluze, že jich je v tom kupovaném ovoci a zelenině dostatek.

(29. 12. 2023 06:06)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy