Slupky plné vitaminů. Které ovoce a kterou zeleninu se vyplatí neloupat?
-
Jsou slupky a slupky. Některých není třeba se urputně zbavovat. Tedy pokud k nim nechováte vysloveně odpor. Spousta slupek je totiž jedlých, chuťově výborných, a ještě plných živin. O které ovoce a zeleninu konkrétně jde?
- 1.
Okurka
Autor: iStock.czTu největší dávku vitaminů obsahuje právě slupka, byť je na skus tužší. Do těla dostanete hlavně vitamin K, který stojí za kondicí našich kostí, nebo vitamin B, který je blahodárný pro oči a kůži. Každopádně díky slupce z okurky posílíte svoji imunitu, pomůže vám se zácpou, zlepší trávení.
- 2.
Cuketa
Autor: iStock.czJe plná vody podobně jako okurka, takže osvěží a dodá tělu potřebnou tekutinu. Slupka je lehce nahořklá, bezvadně se hodí do salátů nebo nastrouhaná do bramboráků, zeleninových placek, pomazánek. Hlavně je ale plná vitaminu C, vlákniny a draslíku.
- 3.
Brambory
Autor: iStock.czPečené, mačkané, gratinované, do salátů, tam všude najdou uplatnění brambory ve slupce. Ta je nadupaná vlákninou, železem, draslíkem, vitaminem B, který zmírňuje únavu a zlepšuje imunitu. Stačí je jen vydrbat a pečlivě omýt. Podobně postupujte i v případě sladkých brambor.
- 4.
Mrkev
Autor: iStock.czVe slupce a těsně pod ní je nejvíc vitaminu A a draslíku. I tady stačí jen pečlivé vydrhnutí slupky. Jestli toužíte dostat z mrkve maximum prospěšných látek, pak ji lehce poduste na kapce tuku. Hodí se ale skvěle i do placiček, krémové polévky nebo ji upečte společně s bramborami.
- 5.
Lilek
Autor: iStock.czTepelným zpracováním slupka parádně povolí a změkne, takže ji můžete na plodu ponechat. Stačí ji lehce omýt a otřít utěrkou. Předností je velký obsah antioxidantů, které bojují v těle se stárnutím buněk nebo mají za úkol zlepšovat imunitu. Lilek je nejlepší různě zapékat či grilovat s další zeleninou.
- 6.
Kiwi
Autor: iStock.czAno, mnohým z nás může povrch hodně vadit, přece jen je plný drobných chloupků, když ale slupku vyhodíte do koše, připravíte se o značné množství vlákniny a kyseliny listové.
- 7.
Jablko
Autor: iStock.czJednou provždy neloupat, zbytečně se ochuzujete o pořádnou dávku vitaminu C a quercetinu, který bývá spojován s dlouhověkostí, zdravým srdcem a silnou imunitou. Tahle živina dobře funguje i jako prevence rakoviny.
- 8.
Dýně hokaido
Autor: iStock.czStačí ji rozpůlit, vydlabat semínka a pokrájet. Při vaření nebo pečení slupka krásně změkne. Plod stejně jako slupka je plný vitaminů A, B, C, E, K a kyseliny listové.
- 9.
Řapíkatý celer
Autor: iStock.czJeho šlahouny sice vypadají bytelně, ale opak je pravdou, jsou spíše křehké se sklony k lámavosti. Stačí seříznout pouze spodní část a zbytek jen pečlivě omýt. Tahle zelenina je ideální v případě, že chcete shodit pár kilogramů, má jen minimum kalorií, zato spoustu vitaminu B, hořčíku, vápníku a draslíku.