Poslední rok hledá útočiště na vlastní chatě či chalupě, kdo může. Za loňský rok vzrostla poptávka po koupi či pronájmu rekreačních objektů až o 70 procent. Pokud jste ale ti šťastní, kteří už nějaké to místo na relax v přírodě mají, neváhejte a vyrazte jej po zimě znovu zabydlet. Abyste se vyhnuli případné pohromě, je dobré dodržet pět následujících pravidel.

1. Opatrné větrání

Po odemčení chalupy nás obvykle uvítá vydýchaný zatuchlý vzduch, takže je naším prvním krokem otevření všech oken, aby se pořádně vyvětralo. Možná vás ale překvapí, že to odborníci nedoporučují, zvlášť když máte chalupu se silným zdivem v místech, kde pořád nedávno klesaly v noci teploty pod nulu. „Ve vyšších oblastech mohou být stěny vaší chalupy ještě stále příliš studené. Je možné, že intenzivní větrání způsobí srážení vlhkosti a stěny chaty tak mohou navlhnout. V tomto případě větrejte spíš postupně a s každou návštěvou chaty čas větrání prodlužujte. Vyhnete se tak tvorbě nechtěných plísní na stěnách a jejich následnému odstraňování,“ upozorňuje Marcela Bínová, odbornice z oddělení vytápění v projektových marketech Hornbach.

2. Důkladná kontrola

Chalupu po zimě pořádně zkontrolujte, a to zvenku i zevnitř. Podívejte se, zda vám zima nenapáchala škody na základech, nebo na fasádě. Vyzkoušejte, jak jdou otevírat a jak těsní všechna okna a dveře. Uvnitř nezapomeňte zkontrolovat i rohy a skrytá místa za skříněmi, která jsou náchylná na tvorbu plísní. Pokud nějakou plíseň najdete, napadené místo ošetřete fungicidními prostředky. Je dobré vytvořit mezi nábytkem a zdmi prostor nejméně 5 až 8 centimetrů pro cirkulaci vzduchu. 

Autor: Unsplash/Ali Kazal

3. Zaostřeno na střechu

Zvlášť když je v zimě dostatek sněhu, může to odnést střecha. Proto si na jarní revizi nachystejte žebřík a podívejte se, v jakém je stavu. Poškozené či uvolněné tašky je potřeba vyměnit, odfouknuté plechy připevnit zpátky… Pokud je poškození střechy větší, budete se muset spolehnout na odborníky. Velmi důležité je také vyčistit zanesené okapy. Když nánosy listí a špíny neodstraníte, riskujete, že vám následující zimu okapy popraskají. 

4. Aby voda neškodila

Pokud jste v zimě na chalupu vůbec nejezdili, jistě jste zavřeli vodu a vypustili trubky. Přesto se může stát, že mráz napáchal nějakou škodu. Zkontrolujte proto všechny trubky, hadice či rozvody, abyste se ujistili, že nemají žádné praskliny. „Po důkladné kontrole otevřete kohoutky na studenou vodu a nechte je otevřené. Následně otevřete hlavní ventil. Po otevření hlavního ventilu nechte několik minut téct vodu z otevřených kohoutků a potom je zavřete – takto odstraníte z trubek vzduch,“ upřesňuje Marcela Bínová.

5. Generální úklid

Přestože jste chalupu uklidili, než jste ji na podzim opustili, úklidu se nejspíš nevyhnete. Vymeťte pavučiny, utřete prach a důkladně prohlédněte kuchyňskou linku, zda vám tam neúřadovaly myši nebo jiní škůdci. U trvanlivých potravin koukněte, jestli nejsou prošlé. Kuchyň i koupelnu vydezinfikujte. Vytřete podlahy, koberce a peřiny pak nechte pořádně vyvětrat venku na sluníčku.

Článek vyšel v časopise Blesk Bydlení, který je k dostání na novinových stáncích. Nebo si ho můžete pohodlně objednat z domova v tištěné či elektronické verzi v našem iKiosku ZDE

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 03/2023 Czech News Center