Může se stát domácím pěstitelem hub úplně každý? Je k tomu třeba sklep nebo nějaké speciální vybavení? A jakých chyb by se měl začátečník vyvarovat? S tím poradí Petr Mahdal, specialista na výrobu sadby hub.

Kdybychom si chtěli doma vypěstovat žampiony nebo hlívu ústřičnou, ale zatím s tím nemáme zkušenosti, co budeme potřebovat?

Nejprve bych upozornil na to, že v domácích podmínkách lze pěstovat mnoho druhů hub, nejen tedy hlívu a žampiony, ale i hříbky, pýchavku, bedlu, reishi čili lesklokorku nebo korálovec, tedy hericium. V první řadě si musíte ujasnit, jaké máte k dispozici prostory, sklep, verandu, spíž. Zda máte zahrádku a na ní vám rostou kopřivy, listnaté nebo jehličnaté stromy. Pěstování hub totiž můžeme rozdělit do několika kategorií. První z nich pěstujeme výhradně venku na zahradě, další můžeme naopak pěstovat doma i venku.

Pojďme tedy nejdřív na zahradu.

Budeme-li se bavit o pěstování hub venku, tak mezi ně patří lesní houby, pýchavka obrovská, bedla vysoká nebo žampion bílý. Lesním houbám musíme vytvořit správné prostředí, a to se ne vždy podaří. Hřiby totiž potřebují stín a vlhko a vzhledem k tomu, že žijí v symbióze, odborně v mykorhizním vztahu, musíme mít i vhodné stromy. Takže máte-li na zahrádce dub, buk, břízu, habr, smrk, borovici či jedli, jste jedni z budoucích šťastných houbařů. Pýchavce postačí stinné místo v kopřivách, potřebuje totiž dusík. Bedla a žampion si lebedí na kompostu nebo na samotném trávníku.

Autor: istock.cz

A jak pěstovat houby doma?

Do této kategorie spadají houby, které pěstujeme buď na kusu špalku umístěném v stinném místě zahrady, nebo v pytli naplněném pilinami či slámou. Druhý způsob je vhodný pro lidi žijící v bytě. Pytel umístíme do sklepa s přístupem světla nebo do spíže, na krytý balkon nebo verandu, žampion světlo nepotřebuje. Oběma způsoby se pěstují hlíva, shii-take, reishi, trsnatec lupenitý, Jidášovo ucho, korálovec ježatý, šupinovka nameko a mnoho dalších. Každý způsob pěstování má svá pro a proti. Piliny nám poskytnou menší výnos, ovšem v poměrně krátké době. Zhruba za dva měsíce od přípravy můžeme sklízet, a to i třikrát až pětkrát po sobě. U špalku si na úrodu musíme počkat alespoň půl roku. Trpělivost se nám odmění velkou sklizní po několik let, tedy do okamžiku, než houba špalek kompletně sežere. Bavíme se tu totiž o takzvaných dřevokazných houbách.

Kde si máme pořídit sadbu hub, aby opravdu vzešla?

Tu lze dnes poměrně jednoduše zakoupit v internetových obchodech, pak obdržíte zásilkovou službou balíček s určitým množstvím sadby. Nejběžnější je zrnitá sadba, kdy podhoubí je aplikováno na zrní, to je jeho nosičem.

Přežije podhoubí během cesty?

Podhoubí je živý materiál a je potřeba dodržet několik zásadních pravidel, aby nedošlo k jeho zničení. Hledejte nejlépe přímého výrobce sadby, který ji dodává výhradně čerstvou. Sadba z velikých e-shopů bývá zpravidla mrtvá, protože nemají potřebné skladovací prostory. Podhoubí je nutné skladovat při teplotách okolo 6 stupňů Celsia, nejlépe v lednici. Přežije i při běžné pokojové teplotě až do 30 stupňů, nemusíte se tedy obávat, že by během dopravy došlo k zničení.

Dá se poznat, že je sadba ještě živá?

Ano, pouhým okem lze vysledovat, zda je sadba opravdu živá – v prvních dnech je krásně hnědá, následně se začne vytvářet bílý povlak, který se postupem času zabarví dožluta. Tehdy už nutně musíte začít s výsadbou.

Autor: istock.cz

Substrát pro pěstování si lze také objednat?

Ano, již hotový substrát přímo se sadbou si jde pořídit buď opět na e-shopu, nebo bývá k vidění v zahradnictvích a hobbymarketech. Vesměs se jedná o hlívu ústřičnou, žampion bílý, shii-take.

Jakými houbami byste doporučil začít?

Pro úplného začátečníka je nejvhodnější onen zmíněný hotový substrát. S tím není žádná práce. Jen se umístí na vhodné místo, například do sklepa či na verandu, a kropením vodou se v něm udržuje vlhkost. Zručný zahrádkář zvládne i ostatní možnosti pěstování hub.

O jaké houby je u nás největší zájem?

Naši zákazníci mají největší zájem o sadbu lesních hub, hned po ní jsou pýchavky a bedly. Samozřejmě i po takzvaných léčivých houbách je čím dál větší poptávka.

KDO JE PETR MAHDAL?

Předseda spolku Přírodna, sbíral houby už odmala. Když mu ale později vytěžili jeho oblíbené lesy, zkusil pěstovat houby doma. Začal s pýchavkou obrovskou, pak přišly žampiony, hlíva a další. Dnes vyrábí sadbu hub pro zájemce. Laici volí hotový substrát se sadbou.

 

Článek vyšel v říjnovém čísle časopisu Blesk Hobby. Dozvíte se také, jak zpracovat zásoby dýní, nebo jak zatočit s únavou. Podíváte se také na návštěvu ke zpěvačce Martě Jandové. Čeká na vás spousta užitečných rad a další podzimní inspirace. Časopis koupíte ve všech trafikách, nebo si ho můžete objednat z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

Autor: Czech News Center