Nejčastěji se sušené houby přidávají do tradiční bramboračky, které dodají tu správnou barvu a především autentickou chuť. Použít je ale můžete i pro přípravu vynikající voňavé houbové polévky. Tu si vychutnáte buď samotnou nebo s krajícem čerstvého chleba či nasucho opečenou topinkou. Ozvláštnit hotovou polévku můžete lžící zakysané smetany nebo ušlehané neslazené šlehačky. Skvěle se hodí také ztracené vejce. A nezapomeňte ani na čerstvé bylinky, posypejte ji nadrobno nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.

Na co pozor při skladování sušených hub a jak dlouho vám vydrží?

Aby vám houby během skladování nezačaly plesnivět, je důležité je opravdu dobře prosušit, zbavit je téměř veškeré vody v nich obsažené. Správně usušenou houbu poznáte tak, že při prohrábnutí rukou plátky chrastí a jsou křekhé, snadno se lámou. Nejlepší je sušit je na niti nebo sítu a samozřejmě také v sušičce nebo v troubě. Nepodceňte ani skladování, kromě plísní hrozí i to, že se vám do hub pustí moli, jejichž larvám chutnají. Že se tak stalo, poznáte především podle jemných pavučinek.

Usušené houby skladujte nejlépe v dobře těsnících uzavřených sklenicích z tmavého skla. Pokud je dřív nespotřebujete, vydrží vám dva až tři roky.

Recept

Suroviny:

100 g sušených hub
50 g másla
1 cibule
1 mrkev
1 kořenová petržel
kus celeru
1 brambora
2 stroužky česneku
1 l vývaru (nejlépe zeleninového nebo houbového, použít ale můžete i masový)
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
drcený kmín
sůl
pepř mletý
podle chuti zakysaná smetana nebo neslazená šlehačka

Postup:

1. Houby namočte do dostatečného množství vlažné vody alespoň hodinku předem.

2. Kořenovou zeleninu a bramboru očistěte a vše nastrouhejte najemno.

3. Cibuli nakrájejte nadrobno a na rozpáleném másle ji nechte zesklovatět. Přidejte prolisovaný nebo rozetřený česnek a nechte ho rozvonět.

4. Pak přidejte nastrouhanou zeleninu a bramboru a zarestujte.

5. Přidejte změklé houby i s vodou, ve které byly namočené.

6. Nakonec vše zalijte vývarem, přidejte bobkový list, nové koření, drcený kmín a vařte do změknutí hub.

7. Z hotové polévky odstraňte bobkový list a nové koření, dochuťte jí solí a pepřem a můžete podávat.

8. Podle chuti ozdobte polévku zakysanou smetannou nebo ušlehanou neslazenou šlehačkou, výborně se hodí i ztracené vejce.

Další recept na houbovou polévku najdete ve videu.