Jak poznat růžovku   pozor na záměnu   jak dlouho ji vařit   dršťkovka

Růžovce se lidově říká masák, možná jste se ale setkali i s názvem hřib masák. Ten je ale nesprávný.  Muchomůrka růžovka má pod kloboukem lupeny, a ne rourky, které jsou typické pro hřiby. „Masák je tedy muchomůrka, a ne hřib,“ vysvětluje mykolog s tím, že žádná houba, která by se jmenovala hřib masák, ani neexistuje.

Jak poznat muchomůrku růžovku

  • Roste ve velkých houfech od června do listopadu. Najít ji můžete kdekoli – daří se jí ve všech typech lesů, od nížin až vysoko do hor.
  • Prsten je vždy rýhovaný, velký, široký a bílý.
  • Pokud do ní řízneme, rána se zbarví do růžové až červenohnědé. Změna  odstínu  bývá nejnápadnější ve spodní části nohy, kde bývá houba nejčastěji napadena hmyzem.    
  • Muchomůrka růžovka nevyrůstá z pochvy. U země spatříte hlízu, na které je několik řad šupinek – těm se v řeči mykologů říká bradavky.
  • Klobouk bývá většinou také růžový s bílými až načervenalými šupinkami, za sucha je zbarvený do růžovohnědé.
  • Lupeny jsou u mladých hub bílé, později růžoví a ve stáří jdou až do červena.
  • Chuť i vůně je příjemně houbová.

Pozor na záměnu s muchomůrkou tygrovanou a šedivkou

Nezkušení houbaři se obávají hlavně záměny masáka s nebezpečnou muchomůrkou tygrovanou. „Zásadní rozlišovací znak je, že muchomůrka růžovka má rýhovaný prsten a pokud do ní říznete, její dužnina mírně růžoví. Oproti tomu muchomůrka tygrovaná má prsten hladký, a dužnina při řezu nemění barvu,““ shrnuje mykolog Hruška. Dalším rozdílem je i zbarvení klobouku. Jedovatá muchomůrka tygrovaná má okrově až tmavě hnědý klobouk, který je pokrytý bílými šupinkami. Při určování této jedovaté houby je důležité i to, že – na rozdíl od masáka - vyrůstá z pochvy.

Další podobnou houbou je muchomůrka šedivka, která je sice jedlá, ale chutná i voní po syrových bramborech, a v kuchyni se proto používá pouze výjimečně. Prsten má sice stejně jako masák rýhovaný, jedním z poznávacích znaků je ale šedý nebo šedohnědý klobouk, na kterém jsou nepravidelně rozeseté bělavé nebo našedlé šupinky. Může být ale i téměř holý.

Růžovka v kuchyni: Má se sušit, a jak dlouho ji vařit?

Masák má výtečnou chuť a hodí se v kuchyni na všechno možné, jen ho ale nesušte. Lupenaté houby se totiž snadno lámou a při sušení tak vzniká hodně odpadu.

Růžovka patří mezi houby, které jsou za syrova jedovaté, a důležitá je proto správná tepelná úprava. Obsahuje totiž hemolysin, který rozkládá červené krvinky, tato látka ale s teplem mizí. „Stačí krátce povařit, nebezpečné látky se ničí už při teplotách nad 80 stupňů. I při úpravě na přírodní řízek je masák spolehlivě jedlý,“ říká mykolog Pavel Hruška. 

Recept na falešnou dršťkovku

Muchomůrka růžovka se hodně dává pod maso i do polévek. Vyzkoušejte určitě falešnou dršťkovou polévku, která je z této houby výborná a gurmáni ji považují za delikatesu. "Doporučuji použít větší klobouky a nařezat je na delší proužky, které po tepelné úpravě připomínají pravé dršťky," radí mykolog. Recept najdete níže.