Autorkou interiéru je majitelka Monika Konhefr, která si k doladění detailů přizvala svou přítelkyni – bytovou designérku Gabrielu Hámovou. „S majitelkou bytu paní Konhefr jsme dlouholeté známé, a tak pro ni bylo logickou volbou, že si na refresh svého bydlení zvolila právě mě. Mým zadáním pak bylo hlavně pocitově zateplit již existující interiér,“ vysvětluje designérka.

Základním úkolem bylo změnit dispozici sezení v obývacím pokoji propojeném s jídelnou a kuchyní. Bylo také nutné opticky zkrátit a s pomocí vhodného nábytku vyřešit vstupní chodbu s úložnými prostory. „Doladit ostatní pokoje a dát bytu jednotný ráz bylo už třešničkou na dortu,“ doplňuje Gabriela Hámová.

V hlavním obytném prostoru na první pohled zaujme tapeta se vzorem listů, kterou majitelka miluje. Designérka proto interiér tomuto výraznému prvku přizpůsobila. „Třeba tím, že jsem tapetu v podobném grafickém stylu, tentokrát však s městskými domy, použila v ložnici za hlavou postele,“ ukazuje nám designérka. „Celý můj koncept se vlastně odehrával v duchu optických efektů – použití zrcadlových ploch a lesků, barevné vymezení jednotlivých prostor, zvětšení plasticity a maximální odlehčení.“

Fotogalerie
9 fotografií

To se designérce podařilo, prostor působí na první pohled vzdušně, prosluněně a zároveň zabydleně. Pomohla v tom i stávající dispozice. Přízemní byt má totiž velkorysou předzahrádku a vnitřní atrium, do kterého se vstupuje dveřmi z ložnic, kuchyně i dětského pokoje a které krásně prosvětluje kuchyň s jídelnou. „Také proto jsem mohla volit výmalby ve výrazných odstínech sytě purpurové a růžovofialové,“ vysvětluje designérka.

Pro někoho možná trochu extravagantní barevnost ovlivnily mimo jiné původní starorůžová plocha za kuchyňskou linkou a také fakt, že tady bydlí dvě ženy – matka s dcerou. Jak říká Gabriela: „Barvy ve výrazně ženském stylu ladí s duší bytu.“ Na stěnách se pracovalo se stěrkami a benátskými štuky firmy Avis Color  Oikos, které opravdu září. Neobvykle se použila barevná stěrka v chodbě, zde přesahuje na strop, což dlouhou úzkou místnost opticky zkracuje.

V obývacím a dětském pokoji i v ložnici je nábytek na míru z Truhlářství Knotek. Sedací soupravu a židle do jídelny si vybrala majitelka v OD Kika, skleněný stůl do pracovny koupila v KARE Design a pohodlnou koženou postel sehnala ve studiu Italia Interior-Design firmy Felis.

Designérka je však nejpyšnější na starožitné art deco kousky, které zvolila jako protiklad k modernímu interiéru a připomínku klasických hodnot. Jde o tradiční skleník v jídelní části či sedací botník v předsíni. Kombinovat staré s novým je umění a v tomto bytě se to opravdu povedlo.

Zrcadlová stěna v ložnici prostor nejen zvětšuje a prosvětluje, ale zároveň opticky potlačuje vstupní dveře do soukromé Moničiny koupelny. Zaujme též skleněný stůl v proskleném rohu v domácí pracovně.

„Efekt stejných materiálů pokoj s lehkými záclonami ještě víc provzdušní. Je to ideální řešení hlavně pro malé prostory, i když tento pokoj je zrovna velký dost,“ upřesňuje designérka. Zrcadla nechybějí ani v dětském pokoji. V zrcadlové skříni se tu efektně odráží vnitřní atrium se zahrádkou.

Vzhledem k tomu, že charakter hlavní obytné místnosti určila stávající výrazná tapeta, nebylo snadné doplnit sem umění nebo bytový textil. Designérka nakonec vybrala obraz na zeď nad rohovou sedačku a koberec pod ni od stejné firmy Adriani & Rossi – Italia Interior-Design. Působí proto velmi harmonicky a tapetu doplňují místo toho, aby s ní soupeřily. „Musím říct, že jsem se při dolaďování tohoto interiéru vyřádila,“ přiznává na závěr Gabriela Hámová.

O designérce

Gabriela Hámová (vlevo) vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze, obor scénografie, a školu interiérového designu Intermezzo. Od roku 2010 se věnuje zejména interiérovému designu pod vlastní značkou Ad Hoc Design. V roce 2017 rozjela s designérkou Alžbětou Macíkovou unikátní projekt Design Friendly.

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z Blesk Bydlení na duben 2021 Czech News Center