Romantická dřevostavba na horách je snem mnoha z nás. Majitelé té v Jeseníkách se však nespokojili s málem ani při realizaci jejího interiéru. Na základě referencí si na jeho kompletní návrh i výrobu komponentů na míru přizvali firmu DARA interier z Brna. „Klienti jen požadovali, aby to bylo hezké, nechali nám kompletně volnou ruku,“ pochvaluje si majitel firmy Martin Bodlák.

V přízemí se nachází vzdušný hlavní obytný prostor, který kombinuje kuchyňskou a jídelní část s tou obývací. Dominantou jsou tu jednoznačně lahvově zelená kachlová kamna.

„Kamna si klienti nechali také postavit na míru. Jedny jsou umístěné v přízemí a další v patře. V zimě zajišťují vytápění celého domu v kombinaci s elektrickými přímotopy,“ vysvětluje Martin Bodlák. Ač taková kamna patří k tradičnímu vybavení horské chalupy, je jinak interiér zařízen v moderním a jednoduchém stylu.

„Chtěli jsme to pojmout trochu jinak, než bývá obvyklé,“ říká Martin Bodlák. S materiály však příliš neexperimentovali a vsadili na kvalitu těch přírodních. Nábytek na míru je vyrobený vesměs z přírodního dřeva, na podlahách v přízemí je odolná dlažba (v obývací části má dekor prken) a v patře je položena třívrstvá dřevěná podlaha.

Zajímavě řešené jsou i stěny, někde byla použita barevná stěrka, jinde je čistě bílá klasická výmalba a nechybí dřevěné obložení. Prostor zútulňují kožešinové doplňky a originální kousky, jako jsou třeba konferenční stolek s deskou z kmene stromu či drátěná jelení trofej na stěně.

Když se majitele realizační firmy ptáme, co bylo na této zakázce největším oříškem, přiznává, že koordinace řemesel a dodávek z Brna až do Jeseníků. Jinak prý práce probíhaly bez větších problémů. Vzhledem k tomu, že se firma DARA interier zabývá nejen designovými návrhy interiérů, ale funguje též jako koupelnové a kuchyňské studio a dodává dveře, podlahy i osvětlení, měli majitelé vše včetně práce a výroby nábytkových kousků na míru dodáno na klíč.

„Klienti jsou s naším řešením maximálně spokojeni. Obvykle tu tráví víkendy, ale někdy zůstanou i přes týden nebo na delší dobu,“ vysvětluje Martin Bodlák. „Mají tu veškerý komfort, interiér je navržen jako plně obyvatelný, nijak se od trvalého bydlení neliší,“ dodává. A my chápeme, proč se odtud majitelům příliš nechce domů a svůj pobyt se tady snaží co nejvíc prodloužit. Jistě to není jen kvůli krásné přírodě kolem.

Fotogalerie
11 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulní strana srpnového vydání Blesk Bydlení
Autor: archiv Blesk Bydlení