Chia jsou jedlá semínka pocházející z pouštní rostliny šalvěje hispánské. Jedná se o 1 metr vysokou jednoletou bylinu s bílými nebo fialovými květy podobnými hluchavce. Roste velice rychle, a tak se také hojně využívá jako dekorace do zahrádek. Nicméně její využití je, v rámci dnešního životního stylu a snaze o zdravou výživu, hlavně v potravinářství. A to je dobře, obsahuje totiž zdravé omega-3 mastné kyseliny, uhlohydráty, bílkoviny, vlákninu, antioxidanty a vápník. Semínka chia jsou tedy pro naše tělo velice prospěšná a můžeme se těšit z toho, že se tato superpotravina opět vrátila na náš stůl.

Aztécké a mayské kultury využívali tato drobná šedočerná semena jako posilovač energie a patřila společně s fazolemi, kukuřicí a amarantem k základnímu jídelníčku. Chia se ovšem využívala nejen jako obrovský zdroj síly a základní potravina, ale také jako platidlo v oblasti dnešního Mexika někdy kolem roku 900 př.n.l. .

Chia semínka, resp. šalvěj hispánská se pěstuje v malém měřítku ve své rodné vlasti, ve středním Mexiku a Guatemale, ale komerčně nyní už v celé Střední a Jižní Americe.