Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zpěvačka Marta Jandová slaví 50. narozeniny: Manžel mi říká, že jsem čím dál krásnější!

13. dubna 2024 | 05:00

To, že krásně zpívá a má skvělý hlas, ví o zpěvačce Martě Jandové snad každý. Koneckonců, talent měla kde zdědit. Je nejstarší dcera žijící rockové legendy zpěváka Petra Jandy, frontmana kapely Olympic, která už 13. dubna oslaví padesáté narozeniny. Jak se rodilá Pražačka se spoustou úspěchů na svém kontě a s poněkud barvitým životem momentálně cítí, co chce ještě stihnout, a co všechno za tak krásná léta stihla?

„V životě mi zatím nic neuteklo, všechno jsem si užila na sto padesát procent. Jo, stárnu, je to horší, tělo je unavenější, ale to moje nemá šanci si odpočinout, protože jsem pořád v běhu. Ale už pár měsíců se mě drží lupání v kolenou. A pak mi někdo řekne: To je stáří, paní Jandová. A když se podívám do zrcadla, tak vidím, že gravitace začíná fungovat. Když se zrovna neusmívám, vypadá to, jako bych se mračila, i když jen přemýšlím. Ten rozdíl oproti fotkám před deseti lety je vidět. Ale mám manžela, který mi říká, že jsem čím dál krásnější,“ pochvaluje si zpěvačka.

VIDEO: Marta Jandová rekapituluje před velkou »50«: Skrytý strach i nesplněný sen! A jak bude slavit?

Video se připravuje ...
Marta Jandová rekapituluje před velkou »50«: Skrytý strach i nesplněný sen! A jak bude slavit? • VIDEO: Markéta Reinischová

Kromě toho, že Marta skvěle zpívá, spousta lidí také obdivuje její krásu, která je přirozená, bez jakýchkoliv plastických úprav. „Mám skvělého muže, a když nějaký takový nápad dostanu, říká mi: Neblbni, to je přece tvůj obličej, kronika toho, co jsi prožila, a je to krásný, jsi to ty! Ale jeden zákrok si opravdu přeju, a to je operace víček, snad na to jednou dojde.“ 

Marta Jandová je známá především z působení v německé kapele Die Happy. V České republice zpívá jako sólistka. Vystudovala Českoslovanskou akademii obchodní Dr. Edvarda Beneše se zaměřením na jazyky. V jejím průběhu absolvovala roční studijní pobyt v USA, kam odjela krátce poté, co jí v sedmnácti letech zemřela maminka na nádorové onemocnění. V České republice se Marta Jandová jako zpěvačka poprvé představila v 90. letech, většinou společně s Petrem Jandou při televizních vystoupeních.

Život v Německu

V 19 letech se zpěvačka v Praze seznámila s Thorstenem Mewesem (kytaristou kapely Die Happy), se kterým tvořili pár, a odjela s ním na rok do Německa, aby se naučila jazyk a získala nové zkušenosti. Po několika týdnech bydlení u Thorstenových rodičů přijala, původně jako koníček, volné místo zpěvačky v jeho rockové kapele Die Happy. Mezi roky 1993 a 1999, než kapela dostala nahrávací smlouvu v Německu, vystřídala několik zaměstnání. Pracovala např. v čajovně, chodila mít nádobí, roznášela letáky, pracovala jako sekretářka nebo dělala ochranku na koncertech. Po podepsání smlouvy se začala naplno živit zpěvem. Do Česka se zpěvačka vrátila na jaře roku 2009. Získala hlavní roli Mony Lisy ve stejnojmenném muzikálu v divadle Broadway. Kromě toho přijala nabídku do poroty historicky první řady Československé SuperStar. V roce 2012 se začal vysílat seriál Gympl s (r)učením omezeným, kde si Jandová zahrála roli učitelky Jany „Džajny“ Pelnerové.

Prvním manželem Marty Jandové byl Thorsten Mewes (kytarista kapely Die Happy), se kterým se po 5 letech manželství rozvedla. Po rozvodu navázala vztah s jiným členem kapely, basistou Ralphem Riekerem. Nyní je jejím manželem gynekolog Miroslav Verner. Dne 7. srpna 2013 se jim narodila dcera Marie. Zpěvačka přijala jméno svého manžela, a svatba se konala 27. června 2014 v kostele sv. Martina v Třebotově.

Pochovala „druhou“ maminku

Poslední dva roky nebyly pro Martu Jandovou jednoduché. Zemřela jí totiž dlouholetá kamarádka, u které žila a kterou považovala za druhou maminku. „Dělala nám všem tak trochu mámu. Všichni jsme u ní a jejího manžela bydleli, ona nám vařila a prala a byla kamarádkou. Dveře a srdce vždy otevřené. A nakonec ji to srdíčko zradilo. Už to budou skoro 2 roky, co odešla. Ale protože myslela vždy hlavně na ostatní, už dávno před smrtí se rozhodla, že až jednou zemře, daruje své tělo univerzitě. Minulý týden nám ji konečně po dvou letech vrátili. Nejdřív tedy měli studenti mši za všechny lidi, kteří jim darovali svoje těla a na kterých se učili. Pak už šla naše milovaná Heidrun k nám. A za ní, na poslední rozloučení, přijeli všichni, kterým otevřela svoje srdce. Ze všech koutů Německa i jiných zemí.“

Autor: Monika Vráblíková