Pětice dívek z Londýna The Last Dinner Party zaznamenala velký úspěch se svou debutovou deskou Prelude to Ecstasy, která se mimo jiné stala ve Velké Británii nejrychleji prodávanou albovou prvotinu na vinylu v tomto století. Kapela, která podle hudebních odborníků čerpá zvukovou inspiraci od Kate Bushové, Florence + The Machine nebo Queen, se loni v Praze představila jako host koncertu irského zpěváka Andrewa Hozier-Byrneho.

„The Last Dinner Party nejsou jen další britskou indie kapelou. Tyhle holky mají v sobě něco, co obdivuje celý hudební svět," uvedl za pořadatele Metronome Prague 2024 Anthony Jouet.

Další nově oznámenou umělkyní na programu Metronome Prague je velšská producentka, zpěvačka a skladatelka Polly Louise Mackeyová, která používá umělecké jméno Art School Girlfriend, a irská písničkářka a skladatelka pocházející z Dublinu, která vystupuje pod jménem CMAT.

Na sedmém ročníku festivalu Metronome Prague ve zrekonstruovaném areálu pražského Výstaviště kromě jiných vystoupí také kapela Kosheen. Britská ikona elektronické hudby letos slaví čtvrtstoletí své kariéry a s narozeninovou show 25 years of Kosheen zavítá po britském a australském turné také do Prahy. Další oznámenou hvězdou Metronome Prague je duo Milky Chance, které se na Spotify může chlubit 13 miliony posluchači měsíčně.

Bedřich Smetana

Překvapením pro metalové fanoušky na festivalu Brutal Assault bude vystoupení Cult od Fire, kteří odehrají spolu s Bohemian Symphony Orchestra Prague pod vedením Martina Šandy poctu Bedřichu Smetanovi k 200. výročí od jeho narození. Světy klasické hudby a black metalu se na Brutal Assault setkají poprvé. Speciální vystoupení bude postavené na nových skladbách, v nichž se Cult of Fire, ať už přímo, či nepřímo, inspirovali dílem Smetany. Jedná se o hudbu složenou multiinstrumentalistou Vladimírem Pavelkou a zaranžovanou Martinem Šandou pro kapelu a orchestr.

Přední tuzemská black metalová formace Cult of Fire se stala jednou z mála tuzemských kapel, které se dokázaly prosadit i na mezinárodní hudební scéně. Za dobu své existence odehráli svá vystoupení na téměř všech kontinentech a vypracovali se do pozice hlavních hvězd ojedinělých hudebních akcí.

Na Brutal Assaultu zaměřeném na extrémní odnože heavy metalu vystoupí několik desítek kapel. Mezi oznámenými interprety jsou například Laibach, Kronos nebo New Model Army.

Fotogalerie
7 fotografií