První knihovny vznikaly ještě za císaře pána v druhé polovině 19. století. Vedly je české vlastenecké spolky, které se bály o češtinu v převážně německém prostředí. „V roce 1905 jich fungovaly na území Čech, Moravy a Slezska až tři tisíce,“ řekl Bohdan Volejníček.

Po první světové válce zřídilo Československo Zákon o veřejných knihovnách obecních. „Byl to jeden z nejpokrokovějších zákonů nově vzniklé republiky, který Československo proslavil po celém světě. Je obecně vnímán jako jeden z nejznámějších zákonů tehdejší doby,“ podotkl knihovník.

Hlavně zábava

Ostrava se založením knihovny poněkud váhala, až ji na naléhání otevřela na dnešní Purkyňově ulici 9. února 1921. „Platilo se 20 haléřů za výpůjčku. Knížek bylo málo, najednou se půjčovaly dva až tři kusy, a to na dva týdny. Kdo nevrátil, žádnou další knížku už si nemohl půjčit,“ popsal Volejníček.

Přestože cílem knihovnického zákona mělo být „prohloubení vzdělanosti všech vrstev obyvatel“, ti na to slyšeli poněkud méně. „Půjčovala se hlavně literatura zábavná. Lidé brali knihovnu jako místo, kde se čte oddychová tvorba. Přiznejme si, není tomu jinak ani dnes,“ uzavřel Bohdan Volejníček. V prvním roce fungování veřejné knihovny v Ostravě se půjčilo asi 9500 knih.

Měly být zdarma, ale…

Přestože prvorepublikový knihovnický zákon říkal, že veřejné knihovny mají být zdarma, nebylo tomu tak. „Byla v něm napsaná výjimka, že pokud nejsou knihovny dostatečně dotovány, mohou po čtenářích žádat za výpůjčky poplatky. Nenašel jsem jedinou knihovnu, která by toho nevyužívala,“ řekl ostravský knihovník Bohdan Volejníček.

Ostravská knihovna získala vynikající pověst za vedení knihovníka Bohuslava Šídy. Ten založil oddělení pro mládež se 181 svazky a v práci se čtenáři prosazoval moderní vize.

V roce 1930 se knihovna stěhovala do obřích prostor spořitelny na náměstí Eduarda Beneše, čímž se stala druhou největší v republice. Dnes sídlí ostravská ústřední knihovna na ulici 28. října u Sýkorova mostu.

VIDEO: Dnes jsou knihovny moderní, v dětské části bývají hračky a herní koutky, dospělí si zde mohu dát třeba i kávu.

Video
Video se připravuje ...

Jako kavárnu plnou knih vnímá architekt Tomáš Hořava nově zrekonstruovanou knihovnu na Zahradním Městě. S výbavou jejího interiéru si dal záležet. David Zima

Fotogalerie
6 fotografií