Život se Liborovi obrátil vzhůru nohama před Vánocemi v roce 2020. „S kolegou zapojoval vlek za nakladač. Řidič couval a údajně se mu smekla noha, jel na plný plyn a vlekem ho přimáčkl půlkou těla ke zdi,“ popsala  Liborova dcera Lucie Dobrovolná. „Zranění bylo několik. Nejhůř na tom ale byla levá ruka. Lékaři ji zkoušeli zachránit dva dny, než ji nakonec mezi paží a loktem museli amputovat,“ popsala jeho strasti.

Její tatínek od té doby bojuje s tzv. fantomovými bolestmi, tedy bolestmi již neexistující části těla, a psychickým traumatem. Před úrazem totiž aktivně sportoval, staral se o domácí zvířata a domek, kde žije s chotí. Problémy v důsledku amputace muž řešil různými léky a metodami, ale ty nezabraly. Podle lékařů je tak jeho jedinou zbývající nadějí myoelektrická protéza.

Měla by zmírnit nebo zcela odstranit bolesti a zlepšit kvalitu života. Liborovi by pomůcka dorovnala váhu vlivem chybějící ruky a odvrátila vznik nevratných degenerativních změn páteře a dalších komplikací. Díky elektrodám, napojeným na ještě funkční svalstvo v pahýlu, by také mohl uchopit věci.

Jenže svalstvo mu bude postupně ochabovat, Libor proto nemůže čekat dlouho a pojišťovna mu protézu zaplatit odmítla. Hrozí tak, že by pomůcku už ani nebylo možné použít, jelikož by elektrody neměly co stimulovat. „Věříme však, že se tak nestane,“ uzavřela optimisticky Liborova dcera.

Není to účelné?

Speciální protéza stojí přes tři čtvrtě milionu korun, vyrábí se na míru až po uhrazení částky. I přes doporučení lékařů a použití právních kroků ji pojišťovna odmítla zaplatit. „Tvrdí, že to neshledávají jako účelně vynaložené prostředky,“ řekla Liborova dcera. Navíc úřad práce usoudil, že muž nemá nárok na průkaz ZTP. Laxně se k úhradě postavil i Liborův zaměstnavatel.

Pojišťovna: Je to nadstandard

Úhradu protézy odmítla jak Liborova zdravotní pojišťovna, tak pojišťovna jeho zaměstnavatele. Ta uvedla: „Domníváme se, že pořízení myoelektrické protézy je jakýmsi nadstandardem, který ačkoliv může být lékařem doporučen, nemůže být hrazen ze zákonného pojištění z titulu odpovědnosti zaměstnavatele za pracovní úraz zaměstnance.“

Založili sbírku

I přes nepřízeň osudu i úředníků jsou Liborovi blízcí odhodláni mu pomoci. Snaží se sehnat peníze pomocí veřejné sbírky a prosí o pomoc i čtenáře. „Vybrané peníze by byly použity na úhradu myoelektrické protézy levé ruky, její servis a další poplatky spojené s pořízením této pomůcky,“ uvedla Lucie Dobrovolná. Sbírka běží na platformě Donio

 

Video
Video se připravuje ...

Lékaři ve FN Ostrava přišili při osmihodinové operaci amputovaný prst malému chlapci (6). FN Ostrava

Fotogalerie
4 fotografie