Loni v červnu se Michal při jízdě na kole vyboural a odřel. „Za čtyři dny mi opuchla pravá noha a bylo mi zle. Večer mě táta odvezl na pohotovost do Pardubic. Měl jsem septický šok… Poslední, co si pamatuju je, že jsem poslal k ránu mojí ženě zprávu, že jdu na sál,“ popisuje elektrikář Michal chvíle, kdy bojoval o život. V tu dobu mu nefungovaly ledviny, selhávala játra a začínal kolabovat krevní oběh. V nemocnici se mu nohu snažili zachránit, ale infekce byla silná a ani léčba cílenými antibiotiky nezabírala.

Kolabovaly plíce

Den po Michalových 41. narozeninách proto bylo rozhodnuto… Noha s infekcí musí pryč. Proběhla amputace, ani tehdy ale ještě nebylo vyhráno. O několik dní později nastala další vážná komplikace! „Zkolabovaly mi plíce, začaly se plnit krví.  Převezli mě na ARO FN Hradec Králové a napojili na mimotělní oběh,“ popisuje Michal.  Po celou dobu, co byl v umělém spánku, lékaři říkali jeho rodině, aby se připravila na nejhorší. Nakonec se Michal ze všeho vykřesal, podle lékařů je zázrak, že přežil.

„Začal jsem se dávat do kupy, nabíral sílu, učil se dýchat, cvičit motoriku, vzpomínal si, co se vlastně stalo, učil se žít bez nohy. Po zahojení pahýlu začala rehabilitace a pak přesun do Hamzovy léčebny v Košumberku,“ popisuje další týdny Michal, kterému nohu nahradila protéza.

Uběhlo tři čtvrtě roku od neštěstí, Michal ale zatím není schopen běžně fungovat.  „Zadýchává se, po lécích hodně přibral, což nepomáhá. Manžel to doma už nemůže vydržet, ale v tomto stavu nedokáže jako elektrikář pracovat ani na poloviční úvazek,“ popisuje manželka Petra.

Velmi složité je i jednání na úřadech. „Vše je na dlouhé lokte. Třeba až minulý týden manžel dostal kartu ZTP, která přitom platí už od loňského září! Dosud ji ale nemohl využívat,“ zlobí se paní Petra.

Pomůže bionická protéza

V současné době se Michal pohybuje pomocí běžné protézy, ale moc by si přál získat protézu bionickou. „Obyčejná protéza mi neumožňuje tolik se věnovat a pomáhat rodině a případně zas začít pracovat jako elektrikář. Chození a různé činnosti, jako schody, jsou dost fyzicky náročné,“ vysvětluje Michal, kterému má k nové protéze Otto Bock C-LEG pomoci sbírka na dobročinné platformě Donio „Bydlíme v rodinném domě se zahradou, o který se musím starat. Mám tu ještě moje rodiče, o které jednou také budu pečovat. A také bych se rád vrátil do práce,“ dodává táta Michal.

Fotogalerie
11 fotografií