Zprávu o Kingstonově úmrtí v úterý potvrdila jeho manželka, králova sestřenice z druhého kolene a 56. následnice trůnu lady Gabriella Windsorová ve společném prohlášení s dalšími pozůstalými. 

„S hlubokým smutkem oznamujeme, že zemřel Thomas Kingston, náš milovaný manžel, syn a bratr. Tom byl výjimečný muž, který rozzářil životy všech, kdo ho znali. Jeho smrt přichází jako obrovský šok pro celou rodinu, takže žádáme o respektování našeho soukromí, zatímco truchlíme nad jeho ztrátou,“ uvedla rodina pro časopis People

Truchlí král i královna

Zpráva o Kingstonově úmrtí zasáhla i krále Karla III. (75) a královnu Camillu (76). „Král a královna byli informováni o Thomasově smrti a připojují se v truchlení k princi a princezně Michael z Kentu i všem ostatním, kteří tohoto milovaného člena rodiny znali. Jejich Veličenstva posílají své nejsrdečnější myšlenky a modlitby zejména Gabrielle a celé rodině Kingstonových,“ zní oficiální prohlášení paláce. Thomas a Gabriella se vzali teprve před pěti lety.

Kingstonova smrt přišla náhle a zcela nečekaně. Zatímco pár dní před smrtí ještě zářil po boku manželky Gabrielly v britské Národní galerii, v neděli večer byl na adrese v Gloucestershire nalezen bez známek života. Krátce po 18. hodině byla na místo přivolána záchranka, bohužel už mu ale nebylo možné pomoci. Příčina smrti není známa, podle úřadů se ale nejednalo o podezřelé úmrtí a jeho smrt nezavinil ani nikdo další. 

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Co vám ve škole neřekli: Smrad až na chodbu i „výbuch“ těla po smrti! Co se stalo obézním králům a královnám? Ivona Loutocká, Jana Říhová

Láska s Pippou Middletonovou

Thomas Kingston si poprvé získal větší pozornost veřejnosti, když se dal v roce 2011 dohromady s mladší sestrou princezny Kate (42) Pippou Middletonovou (40). Láska jim sice nevydržela, vytvořili spolu ale pevné přátelství. A to dokonce tak pevné, že když se v roce 2017 Pippa provdala za bývalého automobilového závodníka Jamese Matthewse (48), Tom a Gabriella nechyběli mezi pozvanými hosty. Pippa a James jim pak účast oplatili na jejich vlastní veselce o dva roky později v roce 2019. Tehdy překvapivě dorazil dokonce i princ Harry (39) – jen pár týdnů po narození syna Archieho (4).

Rodinná pouta

Sňatkem s Gabriellou se Kingston přiženil do britské královské rodiny. Gabriella je totiž sestřenicí z druhého kolene, neboli tzv. „vlastnicí“, samotného krále – to znamená, že mají společné praprarodiče, v tomto případě krále Jiřího V. (1865 – 1936) a jeho manželku, královnu Marii z Tecku (1867 – 1953).

Princ Michael z Kentu (81), otec Gabrielly, je vnuk Jiřího V. a bratranec zesnulé královny Alžběty II. (†96). Jeho manželka Marie Kristina, neboli „princezna Michael z Kentu“, jak se jí podle místních zvyklostí přezdívá, má české kořeny – narodila se v Karlových Varech. 

Dvě smrti hned po sobě

Jen 48 hodin po Thomasově úmrtí oba postarší manželé spolkli slzy a vyrazili na smuteční mši za řeckého krále Konstantina II. (†82) do kaple svatého Jiří na hradě Windsor. Konstantin, který zemřel v Aténách 10. ledna 2023, byl kmotrem lady Gabrielly a byl přítomný i na její svatbě. Mnohým neuniklo, že na akci překvapivě chyběl následník trůnu princ William (41), další z Konstantinových kmotřenců. Princ se omluvil z osobních důvodů, se smrtí Kingstona prý ale jeho neúčast nesouvisela. 

Video
Video se připravuje ...

Dětství a dospívání Alžběty II. před nástupem na trůn Videohub

Fotogalerie
48 fotografií