Jak odlišit úzkost od stresu?

Po fyzické stránce mají stres i úzkost podobné příznaky. Patří k nim nesoustředěnost, potíže se spánkem, zrychlený tep i dech, vnitřní napětí, zažívací problémy nebo vyčerpání. 

U stresu však zpravidla víme, co ho způsobilo. Příliš mnoho úkolů, přetížení z práce nebo z řešení rodinných záležitostí. Oproti tomu u úzkosti není příčina tak zjevná a postižený ji často nedokáže sám odhalit. 

Úzkost také obvykle trvá mnohem déle. Úzkostný člověk cítí stálý neklid, obavy a strach, který nedokáže pojmenovat. To negativně ovlivňuje jeho vztahy s okolím i pracovní výkon.

Není to jen maličkost

Když vás trápí něco, u čeho neznáte přesnou příčinu, těžko to vysvětlujete ostatním. Nepochopení okolí vaši úzkost ještě prohloubí. Pokud vaši blízcí nebo kolegové nemají zkušenost s úzkostí, budou vám říkat, že se zabýváte maličkostmi. Budou vaši situaci zlehčovat a nabízet snadná řešení. Někdy vás dokonce obviní, že se jen vymlouváte. Vždyť na vás není nic vidět a nervózní je někdy každý, ne?

Na jednu stranu se jim nemůžete divit. Nevědí, že kromě fyzických projevů může úzkost změnit i vaše chování.

Nenechte si úzkost přerůst přes hlavu

Zatímco na stres z práce vám bude stačit na chvíli „vypnout hlavu“ třeba na koncertu oblíbené kapely, při posezení s přáteli nebo na výletě do přírody, při úzkosti vám tyto strategie nepomůžou. Koncert bude pro vás moc hlučný, v restauraci budete nervózní z množství hostů a na výletě vás budou celý den trápit obavy, že třeba nestihnete zpáteční vlak. 

Při úzkosti mozek funguje jinak. Když úzkostné stavy nebudete včas řešit, můžou přerůst v úzkostnou poruchu, která vás bude ničit. Následovat mohou prudké záchvaty úzkosti neboli panické ataky, kvůli nimž nakonec nebudete schopni fungovat v běžném životě.

Jak se zbavit úzkosti?  Nebojte se, nejste v tom sami a pomoc existuje. Odborníci se těmto stavům intenzivně věnují a řešení se jistě najde i pro vás. Pomoci se vám samozřejmě dostane u psychologa nebo psychiatra. Při akutním stavu se můžete obrátit na krizová centra, která provozují i telefonické krizové linky. Všechny potřebné kontakty najdete například na webu Nepanikar.eu.

Věděli jste, že…

úzkostí trpí téměř každý třetí český školák? Z loňského průzkumu v rámci Národního monitoringu duševního zdraví žáků na základních školách v České republice vyplynulo, že 30 % dotazovaných projevuje příznaky středně těžké, až těžké úzkosti.

Zdroj: tisková zpráva Národního ústavu duševního zdraví z 10. 10. 2023

 

Zlepšit psychiku vám pomůže i změna životního stylu s dostatkem pohybu, spánku i odpočinku a také zdravé jídlo. Návaly úzkosti pak můžete zmírnit jednoduchými postupy, které si natrénujete. Vaši duševní pohodu podpoří i některé doplňky stravy

Vyzkoušejte například doplňky obsahující hořčík. Výzkumy naznačují, že hořčík může zlepšovat funkci mozku a zmírnit různé formy úzkosti včetně stavů napětí či podrážděnosti spojených s premenstruačními nebo poporodními obtížemi.

Pozitivní účinky na mozkovou činnost a hladinu stresového hormonu kortizolu mohou mít také adaptogeny, jako je například ashwagandha, nebo omega-3 mastné kyseliny. Proti úzkosti pomáhá i přirozené sluneční světlo, které je zdrojem vitamínu D. Studie zaměřené na osoby se sociálně-úzkostnou poruchou nebo s patologickou úzkostí ukázaly, že úzkost, kognitivní poruchy a nepříjemné pocity významně snížilo rovněž užívání CBD.

Je úzkost i váš problém?

Jestliže jste si právě uvědomili, že i vy už dlouho zažíváte napětí a neklid, máte z poloviny vyhráno. Nestyďte se přiznat sobě i blízkým, že vás trápí úzkost. Když problém pojmenujete, můžete ho začít řešit. 

Chcete být v klidu? Pomocníky při úzkosti najdete na Brainmarket.cz.