Historie Matějské pouti sahá až do 16. století. Tehdy se jednalo ale spíš o pouť v náboženském slova smyslu, tedy skutečnou pouť ke kostelíku svatého Matěje na Hanspaulce, dnes známé jako Na Babě nebo U Matěje. Matějská, tak jak ji známe dnes s kolotoči a cukrovinkami, se na Výstavišti začala konat až v 70. letech 20. století a loni oslavila kulaté 60. výročí.

V pracovní dny bude pouť otevřená od úterý do pátku od 12:00 do 21:00 a o víkendech a Velikonočním pondělí od 10:00 do 22:00. Ve všední dny bude vstup zdarma, o víkendu a svátcích za 30 korun. O víkendu a svátcích se dá očekávat i velké množství lidí, proto je možné si vstupenky koupit nejen na pokladnách u každého vstupu, tedy u hlavního vstupu z ulice U Výstaviště, dále z ulice Za Elektrárnou a z parku Stromovka, ale také online na webu Ticketportalu. „Zakoupení vstupenky umožňuje vstup do areálu, ne však na samotné atrakce,“ upozornila mluvčí poutě Eva Kočková.

Tak jako každý rok, i letos proběhne den věnovaný handicapovaným dětem, a to v pondělí 18. března. V tento den budou od 11 do 14 hodin atrakce na Matějské pouti přístupné zdarma a po té bude následovat kulturní program na Křižíkově fontáně do 16 hodin.

Adrenalinové atrakce

Návštěvníci letos budou moct navštívit asi stovku atrakcí. „Atrakce jsou stejné jako v loňském roce, například adrenalinové atrakce z Holandska jako je Airborne nebo SuperMouse a z České republiky klasické atrakce jako autodrom, labutě, strašidelný zámek, nebo střelnice,“ uvedla mluvčí poutě Eva Kočková. Atrakce a stánky v areálu již stojí. „Z občerstvení se lidé mohou těšit na tradiční perníkové srdce, cukrovou vatu, churros nebo klasické občerstvení jako klobásy, párky a langoše“ dodala Kočková.

Jako James Bond

Kočková také uvedla že pouť navázala spolupráci s výstavou  aut a techniky Jamese Bonda s názvem Bond in motion, která je k vidění na Výstavišti. „S organizátory výstavy jsme se domluvili, že po předložení vstupenky z Matějské pouti, zájemci získají 20% slevu na vstupenky na výstavu,“ řekla Kočková.

Do areálu je možné projít třemi vstupy: od tramvaje na Výstavišti, u plaveckého bazénu a u Bistra No.2 z parku Stromovka. Pro kočárky a vozíčkáře je připravená bezbariérová cesta Stromovka, kolem Planetária a spodním vchodem u Bistra No.2. Parkovat je pak možné u Sportovní haly FORTUNA nebo naproti u Hotelu Expo. Vzhledem k probíhající rekonstrukci Průmyslového paláce je pro návštěvníky připraven koridor z technických plotů.

Video
Video se připravuje ...

Z atrakcí na matějské si vybere každý: od těch nejšílenějších až po oddechovky Blesk TV

Fotogalerie
29 fotografií