Dva dny trvalo, než Bertiho, jak mu říkali přátelé, našli. Už mu nebylo pomoci. „Bohužel mu loni zemřela maminka Evelyn. Byla to bývalá tanečnice. Žil celý život jen s ní,“ řekl deníku Blesk člověk z blízkého okolí herce. „Kdyby tu ještě byla, zavolala by sanitku a třeba by ho ještě zachránili,“ dodal s povzdechem.

I otci puklo srdce

Je ale marné, přemýšlet, co by kdyby. Loni Norbertovi máma (†83) odešla navždy a on se z její ztráty nemohl ani po měsících vzpamatovat. O otce Sašu (†61) přišel už v roce 1986, když mu bylo pouhých 22 let.

Táta byl známý ostravský divadelník (původní profesí ovšem automechanik!) a už v roce 1978 dostal první těžký infarkt. Zřejmě se na něm podepsalo to, že když protestoval v roce 1968 proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy, nesměly se potom hrát jeho hry a nesměl hrát ani on sám. Nechali mu jen režii. Sašovi kvůli tomu puklo srdce, protože divadlo pro něj bylo vším.

Uštval se

To Norbert šel na rozdíl od táty zejména v posledních letech z role do role. Jak před kamerami, tak na jevišti. V role 2009 dostal Cenu Thálie v kategorii Činohra za roli Mendela Singera ve hře Job od Josepha Rotha. Ztvárnil ji na své domovské scéně v Divadle Petra Bezruče, kterou nikdy neopustil, v Praze coby jeden z nejhrdějších ostravských patriotů nedokázal žít. „Teď už nemám správný věk na přehazování kořenů do jiného města,“ říkal ještě před několika lety. Přitom nabídky chodily a on obětavě dojížděl do metropole vlakem. „Už to stíhám za tři hodiny a deset minut,“ chlubil se.

Možná i v tom věčném harcování byl zakopaný pes neuspořádaného života a špatné životosprávy. Klidně po příchodu domů nad ránem vyluxoval ledničku. Podepsalo se to na postavě zvenčí i zevnitř. Herec trpěl cukrovkou, měl problémy s cévami, a tudíž i dechem a chůzí. Taky vášnivě rád kouřil, což namáhanému srdci rovněž neprospívalo…

Vášnivý kuřák

Jako silného kuřáka Norberta Lichého vytáčel zákaz kouření v restauracích a kavárnách. „Ten zákaz je úplný nesmysl! Ono to neprospívá, když člověk chodí pořád z tepla ven do zimy, aby si zakouřil. Já jsem od tý doby imrvére nachlazenej! Když jdu po představení ještě v kostýmu zpocenej kouřit ven…“ stěžoval si v rozhovoru pro Novinky.cz, během něhož prý vypálil nespočet cigaret. „Je to ponižující, kouřit někde na dvorku. Skoro jako kdysi ve škole… Mám obavu o své zdraví, když kouřím venku před hospodou v minus deseti!“ rozhorlil se.

Přestavěl obývák

Rád pracoval s hlasem. Doma si kvůli načítání udělal i maličké studio. „Postavil jsem si ho doma u sebe v obýváku, kolem dokola jsem udělal soustavu závěsů a polystyrenů. A čekám jako pavouk na síti, až dostanu nějakou nabídku,“ prozradil Lichý v rozhlasovém pořadu.

Bez dětí

Ze všeho nejvíc Norbert litoval toho, že neměl děti. „Smrti se nebojím, ta je součástí života. Bojím se bolesti. A nebo toho, že zemřu bez dětí,“ tvrdil Lichý, který si vždy přál mít tři až čtyři děti. „Nějak jsem to nestihl…“ říkal smutně.

Byl i muzikant

Nebyl jen vynikající herec, ale také muzikant. Pro Divadlo Petra Bezruče, které zakládal jeho otec a jehož byl Norbert členem, skládal scénickou hudbu. S kamarády měl dokonce bigbeatovou kapelu Zkrat, ve které hrál na bicí. Přitom lépe ovládal hlavně hru na kytary či klávesy…

Video
Video se připravuje ...

Trump rozjel odvetu. Absolonové zneužili hlas. A Martínek poletí na operaci Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
45 fotografií