Jídelníček vychází z míst, kde se lidé dožívají nejvyššího věku. A strava na tom má obrovský podíl. „Sáhli jsme po něčem lety prověřeném, to znamená po stravování, které je už od konce 70. let označováno za jedno z nejlepších. A to je středomořská strava, která potvrzuje, že co se týče váhy a zdravotního stavu (především rizika kardiovaskulárních onemocnění), je jednou z nejlepších plus je ještě kombinována s recepty z takzvaných modrých zón, kde se lidé těší nejlepšímu zdraví a dožívají se nejvyššího věku,“ říká výživový guru Petr Havlíček (54).

A hned odmítá, že bychom měli jíst jen ryby, olivový olej a rajčata. Naopak, nabízí pestré recepty z dostupných surovin, při nichž nikdo nebude mít hlad. Vyzkoušejte nový jídelníček i vy!

Snídaně

Vaječné sendviče s rozmarýnem, rajčaty a fetou

Suroviny na 1 porci: 4 menší plátky celozrnného toastového chleba, 1 lžička extra panenského olivového oleje, nasekaný čerstvý rozmarýn nebo trochu sušeného rozmarýnu, 2 vejce, hrst čerstvých listů baby špenátu, 1 střední rajče nakrájené na 4 silnější plátky, 1 polévková lžíce rozdrobeného sýra feta (se sníženým obsahem tuku), špetka soli, čerstvě mletý černý pepř.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat