Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hasiči na Jesenicku zasahovali u úniku kyseliny sírové: Jeden hasič utrpěl zranění!

Autor: ČTK - 
18. ledna 2024
22:44

Kvůli úniku asi 1000 litrů kyseliny sírové zasahovali ve čtvrtek hasiči několik hodin v České Vsi na Jesenicku. Jeden hasič se při zásahu lehce zranil. V tiskové zprávě to oznámil mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák. Kyselina unikla také do odtoku vedoucího do řeky, ale hasiči vyloučili možný úhyn ryb.

„V jedné z průmyslových částí v České Vsi došlo při čerpání nebezpečné látky, přesněji kyseliny sírové, k poruše dopravního vedení –sacího potrubí,“ sdělil Hošák. „Následně z cisterny uniklo zhruba 1000 litrů do záchytné nádoby,“ doplnil.

Na místo vyrazili profesionální i dobrovolní hasiči. Prováděli například dekontaminaci a následně dohlíželi na koncentrace nebezpečných látek v místě úniku. Kvůli bezpečnosti zasahovali v protichemických ochranných oblecích. Jeden ze zasahujících se přesto lehce zranil.

Kyselina unikla částečně i do odtoku vedoucího do řeky Bělá. „Hasiči po směru provedli několikanásobná měření s vyloučením možného vlivu na úhyn ryb v toku. O situaci informovali rovněž protistranu na hranici s Polskem,“ doplnil mluvčí hasičů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání