V tomto článku se podíváme na to, jak hluboká introspekce našeho vztahu k jídlu, využití kognitivně-behaviorální terapie a porozumění psychologickým triggerům mohou vést k efektivnější a udržitelné změně. Přesahujeme rámec tradičních metod a odkrýváme, jak psychika hraje rovněž důležitou roli v našem úsilí o hubnutí.

Psychologický Pohled na Hubnutí Výzkumy v oblasti psychologie a hubnutí, jako jsou práce Spurlocka a Lewona z roku 2023, poukazují na značný vliv emocí na schopnost lidí hubnout. Emoce jako stres nebo pocity deprivace mohou mít přímý dopad na naše stravovací návyky. Například, stres a úzkost mohou vést k emocionálnímu přejídání, což je obranná reakce těla na zvýšené hladiny stresových hormonů, jako je kortizol.

Emoce a stravovací chování jsou vzájemně propojeny. Výzkumy ukazují, že lidé často hledají útěchu v jídle při zážitku negativních emocí, což vede k nezdravým stravovacím vzorcům. Zajímavé je, že i pozitivní emoce, jako jsou oslavy nebo radostné události, mohou vést k nadměrnému příjmu potravy.

Jedním z klíčových poznatků je vztah mezi emocionálními stavy a neschopností dodržet dietní plány. Výzkumy zdůrazňují, jak důležité je rozvíjet strategie pro zvládání emocí a stresu, aby se předešlo přejídání a podpořilo zdravější stravovací chování. Pro hlubší pochopení těchto dynamik je důležité se seznámit s nejnovějšími výzkumnými studiemi a teoriemi v této oblasti.

Jak píše autorka článku Zuzana Veselá z magazínu Bezhladoveni.cz, stres může výrazně ovlivňovat proces hubnutí. Hormony uvolňované během stresu, jako je kortizol, mohou vést ke zvýšené chuti k jídlu a ukládání tuku v těle. (celý článek ZDE)

Vliv kognitivně-behaviorálních intervencí na hubnutí a psychologické výsledky Podle meta-analýzy studií zaměřených na vliv kognitivně-behaviorální terapie na hubnutí a psychologické výsledky, která byla publikována v roce 2018, kognitivně-behaviorální terapie (CBTWL) je účinná v podpoře hubnutí a zároveň zvyšuje kognitivní omezení a snižuje emoční přejídání. Tato analýza zahrnovala 12 studií s celkem 6 805 účastníky a ukázala, že kognitivně-behaviorální přístup může být prospěšný pro lidi, kteří se snaží hubnout, zejména pokud mají problémy s emočním stravováním. Výsledky naznačují, že psychický stav člověka má významný vliv na úspěšnost hubnutí, a to jak z hlediska schopnosti dodržovat dietní plány, tak i z hlediska celkového zdraví a pohody.

Pro více informací o studii a jejích závěrech se můžete podívat na zdroj z PubMed.

Autor: Bc. Václav Brynda

Renewal a Reinstatement: Jev známý jako "relapse", tedy na obnovu dříve potlačených chování, jako je přejídání, která mohou být znovu aktivována i po období diety a změn ve stravování. Studie Boutona a Swartzentrubera z roku 1991 zkoumaly, jak se tyto chování mohou vracet v důsledku různých psychologických a situativních faktorů. Tento jev je důležitý pro pochopení, proč lidé často vracejí ztracenou váhu po ukončení diety. S touto souvislostí můžete také úzce souviset JOJO efekt. Zde více informací.

Role Kognitivně-Behaviorální Terapie (CBT): CBT se v oblasti hubnutí využívá k překonání emočních návyků a vytváření zdravějšího vztahu k jídlu. Terapie se soustředí na identifikaci a změnu negativních myšlenkových vzorců a chování, které vedou k nezdravému stravování. V praxi pomáhá klientům rozvíjet efektivnější strategie pro řízení chutí a emocí souvisejících s jídlem.

BMI: Číslo, nebo past?

Index tělesné hmotnosti (BMI) je sice jednoduchým a rychlým způsobem hodnocení hmotnosti ve vztahu k výšce, ale je důležité mít na paměti jeho omezení. Jeho hlavní výhodou je jeho široké využití ve zdravotnictví jako rychlý ukazatel možných zdravotních rizik spojených s nadváhou nebo obezitou. BMI může být užitečným nástrojem pro sledování hmotnosti a identifikaci potřeby dalšího zdravotního posouzení, ale měl by být používán společně s dalšími měřítky zdraví a fitness. Pokud chcete své BMI spočítat využít můžete spousty kalkulaček na internetu. Jedná se o jednoduchý výpočet avšak je pak důležité vědět, co to vlastně znamená a právě proto doporučujeme tuto stránku.

Autor: Bc. Václav Brynda