V tendru na úsek linky D z Olbrachtovy na Nové Dvory uspělo v září sdružení vedené společností Subterra s cenou zhruba 30 miliard korun bez DPH. Sdružení firem Porr, Vinci a Marti, které nabídlo cenu o dvě miliardy nižší, nejprve neúspěšně podalo námitky u DPP a následně se obrátilo na ÚOHS.

Konkurenční společnosti si u antimonopolního úřadu podle serveru stěžovaly na to, že Subterra ve své nabídce uváděla nepravdivé údaje - zfalšovala prý životopisy manažerů, kteří měli za stavbu zodpovídat a řídit ji, a zveličila jejich zkušenosti. „Úřad zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony Dopravního podniku hl. m. Prahy v zadávacím řízení Provozní úsek I.D metra v Praze - úsek (Olbrachtova) - Nové Dvory - stavební část,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda s tím, že důvodem k rozhodnutí bylo to, že podle úřadu v dokumentaci vítězného sdružení chyběly doklady prokazující zkušenosti některých členů odborného personálu.

„Vyšlo najevo, že součástí dokumentace o zadávacím řízení nejsou doklady, na základě nichž zadavatel mohl dojít k jednoznačnému závěru,“ stojí v rozhodnutí ÚOHS. Server také upozornil, že v zadání tendru od Dopravního podniku hlavního města Prahy je v požadavcích výslovně uvedeno, jaké zkušenosti mají stavbyvedoucí při stavbě metra D mít. Reference tak ovlivnily výsledky zakázky, protože pokud by je DPP u Subterry zpochybnil, ztratila by společnost body a skončila až třetí.

Dopravní podnik pochybení odmítá, proti rozhodnutí podá rozklad. „Antimonopolní úřad se zabýval desítkami námitek, přičemž důvodem jeho rozhodnutí jsou pouze tři, které se týkaly referencí vítězného dodavatele. U těch antimonopolní úřad tvrdí, že DPP nemohl dojít k jednoznačnému závěru ohledně jejich ověření. Hodnotící komise i představenstvo přitom v rámci vyhodnocování nabídky a ve svém rozhodování vycházeli z informací od uchazeče a z informací od samotných zadavatelů jednotlivých zakázek, které byly ze strany DPP vyžádány nad rámec zákonných požadavků a běžné praxe,“ řekl Daniel Šabík, vedoucí odboru komunikace DPP. 

S rozhodnutím úřadu nesouhlasí ani firma Subterra. „Jsme přesvědčeni, že ve výběrovém řízení na výstavbu druhé etapy metra D jsme předložili nabídku, která splňuje všechny požadavky tendru včetně referenčních zakázek a kvalifikace příslušných zaměstnanců, což pondělní rozhodnutí ÚOHS nijak nezpochybňuje. Zvlášť poukazujeme na to, že žádný závěr o splnění či nesplnění jakýchkoli kvalifikačních nebo bodovaných soutěžních kritérií v tomto rozhodnutí učiněn není,“ sdělil ČTK mluvčí firmy Vladislav Beneš.

„Podávání námitek a podnětů na ÚOHS je v dnešní době zcela běžné i u řádově menších zakázek. Jde skoro o tradiční nástroj konkurenčního boje. Nutno ale dodat, že ÚOHS dává v konečném důsledku DPP opakovaně za pravdu, i přes prvoinstanční neúspěch,“ dodal.

Porr se raduje

Firma Porr naopak rozhodnutí vítá. „Rozhodnutí úřadu potvrzuje naše pochybnosti o správném postupu DPP při výběru sdružení vedeného společností Subterra ze skupiny Metrostav, na které jsme opakovaně upozorňovali a poukázali jsme na ně i v našem návrhu. Jsme rádi, že tvrzení, podle kterých jsou naše námitky pouze účelové a nemají oporu v zákoně, byla plně vyvrácena,“ sdělila mluvčí Porr Jana Mašínová.

Stavba nové linky pražského metra začala loni, ve výstavbě je nyní kilometrový úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má právě úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory, kterého se týká diskutovaný tendr. Jako poslední bude vybudován úsek z Nových Dvorů do Depa Písnice.

Video
Video se připravuje ...

Ražba jednoho z tunelů směrem ke stanici Olbrachtova Blesk

Fotogalerie
33 fotografií