Stavba linky D začala v roce 2022 v úseku mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má právě úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory, kterého se týká tendr. Vedení DPP trvá na tom, že podnik postupoval v tendru podle zákona o zadávání veřejných zakázek, s péčí řádného hospodáře a na základě informací v podaných nabídkách, které si prověřoval i nad rámec zákonných povinností.

„V souvislosti s řízením před ÚOHS jsme se pustili do dalšího ověřování stěžovatelem napadaných referencí i přesto, že jsme je měli potvrzeny v rámci vyhodnocování nabídek. V rámci tohoto ověřování jsme se dostali do bodu, kdy nám žádný subjekt, které vítěz v referencích uvádí, není schopen jednoznačně potvrdit tak bezprecedentně velký detail reference, který stěžovatel napadá,“ uvedl generální ředitel DPP Petr Witowski.

Nedostatečné zkušenosti

Třicetimiliardovou zakázku na stavbu druhé části linky D vyhrála v roce 2023 skupina firem vedená společností Subterra z koncernu Metrostav. Předtím DPP vyloučil o dvě miliardy levnější nabídku podanou PVM. Podle DPP nesplnila podmínky tendru.

Návrh na zrušení výběru dodavatele podala k ÚOHS společnost PVM Metro DII JV, v níž je sdruženo několik firem. Antimonopolní úřad kromě toho vede další správní řízení, a to o návrhu proti vyloučení PVM Metro DII JV ze zadávacího řízení. V obou správních řízeních ÚOHS vydal předběžné opatření, které podniku zakazuje uzavřít smlouvu s dodavatelem až do pravomocného rozhodnutí.

ÚOHS nepravomocně zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony DPP pro úsek metra mezi Olbrachtovou a Novými Dvory kvůli tomu, že podle úřadu v dokumentaci vítězného sdružení chyběly doklady prokazující zkušenosti některých členů odborného personálu, za něž byly při hodnocení uchazečům udělovány body. DPP s rozhodnutím nesouhlasil a podal proti němu rozklad. ÚOHS následné rozhodnutí zatím nevydal. S rozhodnutím úřadu tehdy nesouhlasila ani firma Subterra.

Metro ve výstavbě

Stavba nové linky metra začala v roce 2022. Ve výstavbě je kilometrový úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má právě úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory. Jako poslední bude vybudován úsek z Nových Dvorů do Depa Písnice. Původní předpoklad dokončení byl rok 2029, kvůli sporům bude ale pravděpodobně posunut.

Fotogalerie
48 fotografií