Stavba nové linky pražského metra začala předloni, ve výstavbě je úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory, kterého se týká diskutovaný tendr. V tom uspělo sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba 30 miliard korun bez DPH.

Předražená zakázka?

U ÚOHS tendr napadlo sdružení firem PORR, Vinci a Marti, které podnik vyloučil, protože podle něj byla jeho nabídka podhodnocená a obsahovala chyby v harmonogramu. Antimonopolní úřad předminulý týden zrušil rozhodnutí DPP o výběru dodavatele s odůvodněním, že podle něj v dokumentaci vítězného sdružení chyběly doklady prokazující zkušenosti některých členů odborného personálu.

Městská rada pak minulé pondělí schválila žádost o provedení interního auditu zaměřeného konkrétně na postup výběru vítěze zakázky, který nyní schválila dozorčí rada. Audit se netýká celého zadání soutěže. K tomu primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že je i podle dřívějšího rozhodnutí antimonopolního úřadu v pořádku a určitě není v plánu rušit celý tendr.

Zadání auditu nyní podle informací ČTK dozorčí rada schválila těsnou většinou. Zástupce opozičního ANO v radě Ondřej Prokop neúspěšně navrhl, aby v zájmu urychlení začátku stavby namísto pokračování sporů podnik sám zrušil výběr vítěze a všechny nabídky znovu vyhodnotil.

Fotogalerie
12 fotografií