Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Děti krále Frederika X. a královny Mary: Kdo je kdo v dánské královské rodině a kdo je následovník?

  • Autor: mav - 
    16. 1. 2024
    05:00

    Po nedělní abdikaci královny Margrethe II. Dánské (83) má skandinávské království nového panovníka, Frederika X. (55). Na jeho pozici následníka trůnu se posunul jeho nejstarší potomek Christian (18). V pořadí nástupnictví následují ještě další tři děti, které má s královnou Mary (51), Australankou se skotskými kořeny. Kdo je kdo v nově vládnoucí královské rodině?

  • 1.Dynastie Glücksburgů

    Dánsku vládne od roku 1863 původně německý rod Glücksburgů (plným názvem Šlesvicko-holštýnsko-sonderbursko-glücksburská dynastie), patří k němu i norský král Harald V. s rodinou a po otci rovněž nový britský král Karel III. Po královnině manželovi Henrikovi (†83) má nový dánský král i francouzské kořeny z měšťanského rodu Monpezatů, jeho děti nosí dánský šlechtický titul hrabě/hraběnka z Monpezatu.

    Dánská královská rodina: Princezna Isabella, princ Christian, král Frederik X., královna Mary, princezna Josefína, princ Vincent Dánská královská rodina: Princezna Isabella, princ Christian, král Frederik X., královna Mary, princezna Josefína, princ Vincent | Profimedia.cz

  • 2.Christian Dánský

    Korunní princ Christian Valdemar Henri John se narodil 15. října 2005 v nemocnici Rigshospitalet v Kodani. V poledne toho dne jeho příchod avizovala dělostřelecká salva.

    Nejstarší potomek tehdejšího následníka trůnu byl pokřtěn v lednu 2006 v kapli paláce Christiansborg a mezi své kmotry počítá svého strýce z otcovy strany prince Joachima, řeckého korunního prince Pavlose, norského korunního prince Haakona a korunní princeznu Mette-Marit a švédskou korunní princeznu Viktorii.

    Královští kmotrové

    Jeho jméno je pokračováním dánské královské tradice, kdy panovníci dávají svým prvorozeným synům jména buď Christian, nebo Frederik (Christian se zpravidla v češtině píše Kristián, zatímco Frederik se spíše ponechává - ale možná je i česká varianta Bedřich). Od roku 1513, kdy na trůn usedl Kristián II., tak zemi král jiného jména nevládl - jen abdikující královna Margrethe (Markéta). Její vnuk by se měl stát králem Christianem/Kristiánem XI.

    Ke křtu dostal řadu darů, včetně například poníka Flikflaka od dánského parlamentu (Folketingu). V září 2006 jej ministerstvo zahraničí formálně potvrdilo coby následníka trůnu.

    Coby první člen dánské královské rodiny navštěvoval Christian státní základní školu, a sice na kodaňském předměstí Hellerup. První ročník střední školy (2021/22) absolvoval na prestižní internátní škole Herlufsholm, soukromém ústavu se skoro pětisetletou tradicí, určené nejen pro mladé šlechtice. V květnu 2022 však vypukl skandál, když televizní dokument odhalil kulturu šikany a sexuálního zneužívání mladých studentů. Princ Christian proto přešel na státní gymnázium. Maturovat má letos.

    Poprvé „pracoval“ coby dvouletý roku 2008 po boku dědečka, prince Henrika, společně otevřeli sloní pavilon v Kodaňské zoo. Naplno se monarchických povinností chopil loni se svými osmnáctinami, k nimž jeho babička-královna uspořádala banket. Pozvala 200 zástupců dánské mládeže a také urozené příbuzné ze zahraničí. Od osmnácti měl nárok na státní apanáž, rozhodl se ale peníze pobírat až od jednadvaceti, až se bude více věnovat své roli v rámci královské rodiny, jak uvedl palác. Mezitím se očekává, že se po maturitě bude věnovat univerzitnímu studiu a vojně - zatím nedal vědět, k jakému oboru ho to táhne.

    V neděli 14. ledna se princ zúčastnil zasedání Státní rady, kterou svolala jeho babička kvůli svému „odchodu do důchodu“. Před ministry podepsala abdikaci, králem se tak stal Frederik a korunním princem Christian.

    Princ Christian oslavil v říjnu 18. narozeniny. Princ Christian oslavil v říjnu 18. narozeniny. | Kongehuset

  • 3.Isabella Dánská

    Princezna Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, hraběnka z Monpezatu, přišla na svět 21. dubna 2007 v Kodani, pokřtili ji pak 1. července; mezi šesti kmotry má i nynější belgickou královnu Mathilde, choť krále Filipa. První jméno dostala po Isabele Habsburské (1501-26), manželce Kristiána II., krále švédského, norského a dánského. Isabela/Isabella je ovšem i variantou jména Alžběta/Elisabeth - a malá princezna se narodila ve stejný den jako britská královna Alžběta II. roku 1926. Doma jí říkají Bella. Je v prvním ročníku střední školy - gymnázia Øregård, kde studuje i její starší bratr a odkud mají maturitu její otec i strýc.

    Roku 2009 změnilo Dánsko ústavu, zavedlo absolutní primogenituru - v pořadí nástupnictví už chlapci nemají přednost před staršími dívkami. Jinak by Isabella byla v pořadí za mladším bratrem Vincentem.

    Jakmile se její otec chopil vlády, stala se stejně jako mladší sourozenci členkou rytířského Řádu slona, jak informoval královský palác. Nejstarší syn do řádu patří už déle. Insignie ovšem dostanou až k osmnáctinám.

    Princezna Isabella Dánská 21. dubna 2023 oslavila 16. narozeniny. Princezna Isabella Dánská 21. dubna 2023 oslavila 16. narozeniny. | Franne Voigt/Kongehuset

  • 4.Vincent Dánský

    Princezně Mary se 8. ledna 2011 narodila dvojčata. O 26 minut starší je princ Vincent Frederik Minik Alexander, hrabě z Monpezatu - nejmladší vnuk vysloužilé královny. Sdílí narozeniny s králem rock’n’rollu, jméno Elvis ale tehdy princ Frederik zmínil jen žertem.

    Bizarněji může znít jeho třetí jméno - Minik je z grónštiny. „Mnoho Gróňanů ví, že minik znamená ušní maz. Může však znamenat i olej z tresčích jater, který získal lepivou konzistenci, používaný k utěsnění umiaků a kajaků,“ uvedl web Grónského rozhlasu. „Ale mnoho lidí si po generace vybíralo toto jméno pro své syny ne kvůli tomu, k čemu se minik používal. Jméno je krátké a snadno se vyslovuje, pravděpodobně právě z tohoto důvodu je oblíbené,“ vysvětlil jazykový sekretariát grónské vlády.

    Dvojčata byla pokřtěna 14. dubna 2011. Vincent má mezi šesticí kmotrů nynějšího španělského krále Filipa VI. (Felipeho). Se sestrou-dvojčetem nastoupil roku 2017 do školy Tranegårdsskolen, vyrazili ve stopách starších sourozenců.

    Princ Vincent při korunovaci otce Frederika X. (14. 1. 2024). Princ Vincent při korunovaci otce Frederika X. (14. 1. 2024). | ČTK/AP

  • 5.Josephine Dánská

    Princezna Josephine Sophia Ivalo Mathilda, hraběnka z Monpezatu, je sedmým vnoučetem exkrálovny, narodila se necelou půlhodinu po dvojčeti Vincentovi. I ona má jedno jméno z Grónska, které je autonomním územím Dánského království. „Jméno Ivalo pochází z oblasti Qaanaaq, kde korunní princ strávil mnoho času během expedice Sirius 2000 a sblížil se s místními obyvateli,“ uvedl Grónský rozhlas. Stejně jako bratrovo jméno má toto slovo historický praktický význam: Ivalo znamená nit ze šlachy.

    Zatímco bratr Vincent zůstal i na druhý stupeň na veřejné škole Tranegårdsskolen, Josephine přestoupila - nynější školní rok zahájila v šesté třídě na nedaleké Kildegård Privatskole. Palác důvod neuvedl, psal Jyllands-Posten.

    Princezna Josephine při korunovaci otce Frederika X. (14. 1. 2024). Princezna Josephine při korunovaci otce Frederika X. (14. 1. 2024). | ČTK/AP

    V dánském pořadí na trůn, které je poměrně krátkým seznamem, má číslo 4. Zato Spojené království si pořadí hlídá do velmi teoretických úrovní, Josephine Dánská v něm roku 2020 měla číslo 366, psal portál Royal Central; před ní byli všichni starší sourozenci, otec a babička.

  • 6.Osm vnoučat královny

    Kdyby se snad něco stalo s králem Frederikem i jeho čtyřmi dětmi, další v pořadí na trůn je jeho bratr princ Joachim (54) a pak jeho rovněž čtyři potomci: synové Nikolai, Felix, Henrik a nejmladší dcera Athena.

    Mladší bratr krále Frederika X. s rodinou (11. 9. 2022). Mladší bratr krále Frederika X. s rodinou (11. 9. 2022). | ČTK / AP / Mads Claus Rasmussen

    Video  Takhle líbá nový král: Frederik X. zdravil Dánsko, políbil královnu Mary a vytáhl na balkon 4 děti  - Profimedia.cz
    Video se připravuje ...

Milla ( 16. ledna 2024 21:21 )

Nevím v čem Mary strčí kohokoli do kapsy.Nic špatného na ní není ale důvody proč je lepší než Máci­ma,Ca­milla­,Sil­via,C­harle­ne neno Laetizia mi tedy jasné nejsou.

Marie Bursikova ( 16. ledna 2024 10:14 )

Špičkový článek.Dansko není jen Lego,Hamlet a pohádky od Christiana Andersona,ale i kladrubští koníci bělouši co táhnou kocar a královna Dagmar ,české koreny ! Tasmanska Mary je úžasná a strčí do kapsy ostatní královny.

zuzakirsch ( 16. ledna 2024 06:40 )

Bez těchto informací bych se neobešla.

Zobrazit celou diskusi