Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vyrážíte na hory? Máme pro vás tipy, co si zabalit, abyste vypadala skvěle za každých podmínek

žena na horách
4. ledna 2024 | 06:00

Chystáte se konečně na hory? Ať už budete aktivně sportovat nebo jen nasávat atmosféru horských středisek, kromě teplého oblečení nezapomeňte také na kosmetiku a produkty, které vaši pleť a vlasy ochrání před zbytečným poškozením. Máme pro vás tipy, co by vám rozhodně nemělo chybět v kufru, aby byla vaše pleť a vlasy v super kondici.

Pobyt na horách má na lidský organismus pozitivní vliv, ale mnohem méně svědčí pleti. Právě ta je v zimě všeobecně více namáhána. Sníh, nízké teploty, vítr, ale i časté přechody z tepla do zimy a jí vůbec neprospívají. V chladu se naše kůže mnohem pomaleji prokrvuje a hůře vyživuje. V přetopených místnostech je prokrvená zase až moc. Pokud cítíte často v zimě na své pokožce nepříjemné projevy možná děláte chyby ve své denní péči, které jí neprospívají.

VIDEO: Influencerka PetraLovelyHair radí: Jak probudit pleť do nového dne? 

Video se připravuje ...
Influencerka PetraLovelyHair radí: Jak probudit pleť do nového dne? • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Na co tedy nezapomenout?

Výživa pleti

Pořiďte si hutný mastný krém. K dostání jsou dokonce speciální krémy do chladného počasí tzv. "cold" krémy přímo určené k péči o pleť na horách. Jedná se o vyživující přípravky, které ochrání pleť před poškozením vlivem mrazu i větru, podporují vláčnost, pružnost pleti a omezují riziko vzniku předčasných vrásek a vysušení pleti. Název vznikl podle pocitu chladu, který můžete pocítit při aplikaci.

SPF

Základem ochrany pleti ve vyšších nadmořských výškách je SPF faktor. Spojení slunce a sníh nevyznívá pro pleť příznivě. Sluníčko totiž na horách pálí mnohem ostřeji – čím je vyšší nadmořská výška, tím je sluneční záření intenzivnější. A navíc se odráží od sněhu, takže UV záření ještě znásobuje svoji intenzitu a tím i svou škodlivost. Proto na hory vyrážejte vždy s ochranným krémem s SPF. Ten by měl mít co nejvyšší ochranný faktor, tedy SPF 50+.

Nezapomínejte na pokožku těla

Teplé oblečení sice v zimě chrání pokožku před chladem, ale zároveň ji často více vysušuje a tak pod jeho vrstvou bývá kůže sušší. Proto ji pravidelně zvláčňujte po koupání nejlépe hydratačním tělovým mlékem, na obzvlášť suchou kůži se pak hodí výživnější tělová másla.

Ruce

Nezapomínejte ani na kůži na rukou, která je právě v zimě nejnáchylnější k vysušení a popraskání, protože má minimum kožních mazových žláz a snadno tak dojde k porušení ochranného hydrolipidického filmu. Kůži na rukou dopřejte pravidelnou péči v podobě výživného krému a v chladném počasí se chraňte rukavicemi. Předejdete tak ekzémům a svědivým místům mezi prsty.

Vlasy

I vlasy a pokožka hlavy v zimě trpí. Vlasy vlivem nepříznivého počasí ztrácí vlasy přirozenou obranyschopnost, jsou slabé, křehké, třepí se, elektrizují a ztrácejí lesk. Může ale také dojít k podráždění pokožky a tvorbě lupů. Neměl by vám proto chybět kvalitní hydratační šampon a také kondicionér. Ani čepice vaše vlasy zcela neochrání, vybírejte ty z kvalitních přírodních materiálů a noste raději ty volnější. Příliš těsná čepice způsobuje lámaní vlasů. 

 

Autor: REDAKCE