• Modré kruhy: Nedostatek spánku, chudokrevnost, vyčerpání.
  • Hnědé kruhy: Pigmentace, nedostatečná hydratace kůže, genetika.
  • Černé kruhy: Váčky pod očima, stáří, nemoc, kouření.

Nedostatek spánku

Nedostatek spánku může způsobit dilataci cév a zvýšení průtoku krve pod očima, což může vést k tmavým kruhům.

Genetika

Sklon k tvorbě kruhů pod očima může být dědičný. Někteří lidé mohou mít přirozeně tenkou kůži nebo hyperpigmentaci v této oblasti. Tento jev může s věkem sílit, ale i slábnout.

Stárnutí

S věkem může kůže ztrácet pružnost a objevují se jemné linky a vrásky, což může zvýraznit kruhy pod očima. Dochází k úbytku tuku i kolagenu, což způsobuje propadání pokožky.

Alergie

Alergická reakce může způsobit otoky a zarudnutí pod očima. Obvykle to se rty bývá jedna z prvních oblastí, kde se alergie objeví.

Dehydratace

Nedostatek hydratace může vést k suché pokožce a zvýraznění stínů pod očima.

Nemoci

Některé nemoci, jako například poruchy štítné žlázy, mohou ovlivnit vzhled pleti, včetně oblasti pod očima.

Slabé krevní cévy

„Kůže v oblasti očí je třikát tenčí než v ostatních částech obličeje. Pod jejím povrchem je mnoho drobných cévek, které propouštějí krevní barvivo. To pak je příčinou vzniku tmavých kruhů pod očima,“ říká dermatolog Jan Kučera.

Nadměrné slunění

Přílišné vystavování pokožky slunečnímu záření může způsobit pigmentaci a vrásky, což může přispět k vzhledu tmavých kruhů.

Anémie

Chudokrevnost mohou doprovázet nevolnosti, závratě, únava a snadno se zadýcháte. Při anémii je kůže bledší a cévy zjevnější. Nechte si udělat krevní rozbor a případně doplňte železo.

Kouření

Kouření tabáku může zhoršit vzhled pleti, včetně oblasti kolem očí.

Kruhy u dětí

Děti a kojenci mohou mít tmavé kruhy pod očima ze stejných důvodů jako dospělí. Může se také jednat o nachlazení, chřipku, ušní infekci, dehydrataci a úrazy. 

Pokud máte obavy, je vhodné konzultovat je s lékařem nebo dermatologem. Mohou vám pomoci identifikovat příčinu a doporučit vhodné léčebné postupy nebo změny životního stylu.

 

Video
Video se připravuje ...

S úpravami a plastikami si počkala: Jaký zákrok Lejla Abbasová podstoupila? Kisa Císařová, Lukáš Červený

Fotogalerie
3 fotografie