Petřino zdraví bylo komplikované už od dětství, kdy byla silný astmatik a v nemocnici byla jako doma. Před lety se však přidal ještě atopický ekzém. „Tato nemoc přináší různá úskalí. Celé tělo svědí a bolí. Nejde jít do práce, protože jediný pohyb v oblečení vám brání. Jen poleháváte ve velké bavlněné košili, máčíte tělo ve všem možném s vidinou, že bude lépe, zkoušíte různá doporučení, která nefungují,“ vypráví pro Blesk.cz Petra, která si s náročnou chorobou sáhla doslova na dno.

Pomohla biologická léčba

Léčila se kortikoidy, ovšem bezvýsledně. „Moje tělo už nezvládlo dávku všech těch kortikoidů a stávkovalo. Zrovna když jsem byla na návštěvě u rodičů v jižních Čechách, udělaly se mi puchýře po celém obličeji. Ocitla jsem se na pohotovosti v Českých Budějovicích, kde zjistili, že se jedná o akutní pásový opar,“ vzpomíná. A právě tam se na Petru usmálo štěstí v neštěstí. Přišel se na ni podívat primář zdejšího kožního oddělení Jiří Horažďovský, který mladé ženě doporučil biologickou léčbu. A ta skutečně zabrala!

„Došlo asi k osmdesátiprocentnímu zlepšení stavu. Občas mě trápí suchá místa v obličeji, na krku nebo v podkolenních a loketních jamkách, ale už to není ekzém na 95 procentech kůže jako dříve, kdy jsem nemohla spát, ani normálně žít,“ raduje se Petra, která se o svou zkušenost podělila na instagramové skupině Tělo s příběhem.

Fitness trenérka

Její zdravotní stav je tak náhle mnohem lepší. Zvládá se starat o svou rodinu, může na částečný úvazek chodit do práce a působí i jako fitness trenérka. Právě láska k pohybu bylo totiž vždy to, co Petru donutilo vstát z postele, když na tom byla bídně.  „Nyní jsem měla možnost reprezentovat Česko na světové soutěži v naturální kulturistice, kde jsem získala zlato ve své kategorii,“ je na sebe pyšná Petra.

I tak ale stále má jistá omezení. „Musím oblékat jen bavlněné oblečení, dodržovat doporučení ohledně kosmetiky či jídla, většinou si všude vozím i své povlečení a na různé výlety vezu kufr plný mastiček,“ usmívá se Petra. Tabu je také koupání v chlorovaném bazénu nebo přírodním koupališti. Po roce biologické léčby ale Petra ví, že je zpátky ve skutečném životě. „Nikdy to nevzdávejte a bojujte,“ vzkazuje.

 

Video
Video se připravuje ...

Podcast Maminka: Péče o dětskou kůži - ekzém Videohub

Fotogalerie
15 fotografií