Pokožka po styku s chlorem může být načervenalá a svědivá. Objeví se pár hodin po koupání v bazénu či vířivce. Ve vážnějších případech může přejít i v kopřivku.

Nejčastější příznaky

✔ Zarudnutí ✔ Citlivost a zánět pokožky ✔ Svědivé vřídky ✔ Vznik šupinek nebo strupů

Nejde o alergii

„V tomto případě nejde o alergickou reakci, ale o formu iritační dermatitidy. Je to vlastně takové menší »chemické spálení«, které je způsobeno přecitlivělostí na chlor. Pokud se chlor spojí s vodou, vytvoří kyselinu chlornou, která může ovlivnit kožní bariéru u citlivých lidí. A to způsobuje suchost a podráždění,“ vysvětluje dermatolog MUDr. Jan Kučera.

Projevy infekce

✔ Červené svědivé pupínky kolem vlasových kořínků ✔ Zvýšená teplota ✔ Zánět uší

Mažte se i před plaváním

V rámci prevence je dobré se před bazénem vysprchovat, smýt ze sebe špínu a bakterie, které by mohly negativně reagovat s chlorem. Po koupání znovu pod sprchu. Na pokožku potom naneste kvalitní hydratační krém. Skvělá je obyčejná vazelína, protože umí skvěle promastit. Máte-li již začínající vyrážku, tak se doporučuje pár dní po koupání aplikovat volně prodejné krémy s hydrokortizonem.

Noste žabky

Častými problémy u bazénů jak vnitřních, tak venkovních je výskyt plísní nebo kontakt s viry, které způsobují bradavice. proto nechoďte bosí, vždy noste žabky.

Vířivka může způsobit infekce

Dalším nehezkým »suvenýrem«, který si můžete odnést z vířivky, je infekce bakterií Pseudomonas aeruginosa (tzv. Hot tub rash). Ty právě přežívají v silně chlorovaných a teplých vířivkách. Proto se v ní nikdy nepotápějte a hned se vysprchujte!

 

Video
Video se připravuje ...

Lékařka o mýtech a chybách při opalování. Rakovinu kůže už mají i děti Pavlína Horáková