„Na fotografiích je dvanáct modelek, které jsou součástí neformálního sdružení potetovaných žen a dívek Suicide Angels, které svými aktivitami přitahují pozornost. Výtěžek z prodeje kalendáře věnujeme na pomoc holčičkám Andulce a Viktorce,“ popsala pro Blesk zakladatelka projektu Věra Žáková.

Dívky na snímcích se pyšní potetovaným tělem, podle Věry Žákové je dnes tetování už běžná věc. „V současné době začíná být spíše raritou, pokud člověk nemá alespoň jedno malé tetování,“ usmívá se.

Oblíbených stylů je podle znalkyně tohoto umění nepřeberné množství. Klienti dnes začínají více přemýšlet nejen nad motivem, ale i nad kvalitou zpracování. „Zatímco dříve velmi často byla jediným kritériem nízká pořizovací cena, dnes jsou lidé ochotni za kvalitně zpracované tetování jet přes celou republiku a za projekt zaplatit desítky tisíc korun,“ popisuje Žáková.

Tetování jako terapie

Žena na titulní straně kalendáře Alička (38) je součástí projektu Suicide Angels druhým rokem, nicméně se okamžitě zapojila velmi aktivně a titulka, která pro andílky bývá za odměnu, jí po právu náleží. Sama se angažuje na poli osvěty v rámci hraniční poruchy osobnosti. A co pro ni tetování znamenají? „Tetování jsou způsobem léčby mé duše. Také je to v podstatě návod na život. Vše, co nesmím zapomenout, mám na sobě: Měj se ráda. Dýchej. Není čeho se bát. Život je cesta…“ vysvětluje Alička.

Díky tetování se půvabná žena naučila přijímat své tělo. „Má pro mne tedy terapeutický význam stejně jako samotný akt tetování – bolest je mi příjemná a léčí. Tedy pokud zrovna nejde o tetování na žebra,“ dodává s úsměvem.

Pomoc Andulce

Anička (3) přišla na svět v říjnu 2020 po bezproblémovém těhotenství za velmi dramatických událostí. Během porodu došlo k poranění nervů, kvůli čemuž ochrnula na levou ruku. Poranění bylo tak vážné, že Anička musela ve svých šesti měsících podstoupit náročnou, skoro sedmihodinovou operaci. Andulka se musí naučit zapojit ručičku do každodenních činností dle svých možností.

Loni na podzim lékaři navíc potvrdili, že má Anička také obrnu levé nohy. Příčinou byl nedostatek kyslíku při porodu a v praxi to znamená, že Anička špatně chodí, zakopává a padá na levou nohu. Momentálně musí rehabilitovat, docházet pravidelně na fyzioterapii a ergoterapii.  Uvažuje se i o aplikaci botulotoxinu. Ten uvolní sval a rehabilitace tak bude mnohem efektivnější – pokud bude dobře fungovat a jako vše to má samozřejmě i svá rizika.

Velké zdravotní potíže má i Viktorka (2). Holčička má diagnózu spinální svalové atrofie 2. typu. U tohoto onemocnění dochází bez léčby a rehabilitací k postupnému ochabování svalstva po celém těle, včetně polykání a dýchání.

Kalendář na podporu holčiček můžete zakoupit prostřednictvím e-shopu ZDE.

 

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Už budu! Celý rozhovor s Marií König Dudziakovou Marek, Chebotareva

Fotogalerie
9 fotografií