Za vznikem kouzelných fotek přitom stála náhoda. „Fotila jsem na Šumavě koně v soukromém chovu. Majitelka Dominika je dobrovolná hasička a její přítel profesionál. Spojení koní a hasičů mi přišlo jako zajímavý nápad, a když jsem se dozvěděla o příběhu Sašíka, syna jednoho ze členů hasičského sboru, bylo mi jasné, že se pustím do dalšího charitativního projektu,“ popisuje fotografka Eliška Váchalová.

Pomoc pro nemocného Sašu

U pětiletého Sašíka se v prvním roce jeho života projevily epileptické záchvaty. Kromě nich trpí chlapec svalovou hypotonií a opožděním psychomotorického vývoje. Kvůli geneticky daným zdravotním problémům nedokáže sám chodit ani mluvit a potřebuje neustálý dozor a péči.

Té se mu dostává od milující rodiny včetně sestřičky Terezky a také od lékařů z oboru neurologie, psychologie i genetiky. I přes zdravotní komplikace je Sašík veselý a usměvavý kluk a jeho rodina se raduje z každého dne, který přinese nějakou změnu k lepšímu. Všechna nepatrná zlepšení, kterých dosahuje i díky finančně nákladné rehabilitaci, jsou důvodem k radosti. Díky rehabilitacím je schopen stát i sedět, s chodítkem ujde několik kroků.

Výtěžek z prodeje kalendářů bude zaslán na transparentní účet rodiny malého Sašíka.
Autor: Eliška Váchalová, ev-foto.cz

Fešáci na louce

Vznik kalendáře, na kterém Eliška Váchalová spolupracovala s časopisem Koně&Lidé, byl rychlý. Na louce v srdci malebného Pošumaví se potkali fotografka, koně z Dominičina hřebčína Calard a členové hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje, kolegové Sašíkova tatínka. Patří mezi ně i Dominičin přítel, který se s tatínkem malého chlapce zná od dětství. „S kolegy jsme jedna velká rodina. Všichni se snažíme vzájemně si pomáhat, na Sašíka každý nějak přispíváme,“ dodává.

„Fotili jsme na konci října, stálo mě trochu přemlouvání dostat hasiče z kombinéz,“ směje se Eliška. Propojení dvou tak rozdílných světů, ladných koní a svalnatých hasičů, a jejich zasazení do šumavské krajiny přineslo výsledek, který držíte v ruce.

„Byl to zážitek,“ shrnuje akci fotografka. „Záběr ležícího hasiče jsem pořizovala ze střechy zásahového vozu. Koně, který se měl vedle něj pást, jsme tam chtěli mít na volno, bez uzdečky. Jakmile jsme mu ji ale sundali, utekl. Jeden z hasičů se za ním rozeběhl, ale s koňmi moc zkušeností nemá – myslel si, že tu uhánějící půltunu dokáže zastavit,“ přidává jednu z příhod.

300 tisíc za terapie

Výtěžek získaný prodejem kalendáře mimo jiné umožní Sašíkovi dál navštěvovat specializovaná centra. „Pravidelně dojíždíme na rehabilitace, hipoterapii i do stacionáře,“ vysvětluje chlapcův tatínek Alexandr. „Ročně nás to vyjde asi na tři sta tisíc. Sbírky nám pomáhají všechno zvládnout a všem, kteří se na nich podílí, jsme skutečně vděční. Je to až neuvěřitelné, jak velkou podporu máme ve svém okolí.“

 

Video
Video se připravuje ...

Vteřiny pro život: Jihomoravští hasiči v novém videu apelují na špatně parkující šoféry. HZS Jihomoravského kraje

Fotogalerie
18 fotografií