Akce se účastní vedle pracovníků Pražských vodovodů a kanalizací zástupci magistrátu a radnice Prahy 2, hasiči, záchranáři nebo hygienici. Zapojila se také armáda nebo Červený kříž.

Chyby byly napraveny

Vodohospodáři v poledne podle ředitele Mrkose věděli, že se stal útok nebezpečnou látkou, kterou hasiči zajistili. Odpoledne budou ještě zjišťovat, zda je kontaminovaná voda pouze ve vodojemu, anebo pronikla i do vodovodní sítě. Vzorky mají z obou míst. „Teď čekáme na rozbory z laboratoří, které by měly být odpoledne. Tady jsme v rámci cvičení zkrátili čekací dobu, jinak bychom měli podrobné mikrobiologické výsledky do 24 hodin, tedy až zítra. Na základě toho rozhodneme o obnově dodávky vody,“ řekl Mrkos.

Poučení přinesla vodárnám podle Mrkose již samotná příprava cvičení. Například jednání s armádou je delší, než se předpokládalo, a o jejím nasazení musí rozhodnout vláda. „Další je spolupráce s hygienickou stanicí. Podobné cvičení jsme dělali asi před pěti lety a tam jsme neměli to finální rozhodnutí úplně nejlépe koordinované, takže cílem dnes byla i koordinace s orgány veřejného zdraví, kdo a jak rozhodne o obnově dodávky vody,“ řekl. Dřívější chyby byly napraveny a dnes vodohospodáři s hygieniky testovali nové postupy.

„Cvičení pro nás plní všechny cíle, které jsme si vytyčili. Klíčové pro nás bylo, že hned na začátku proběhly reakce všech složek integrovaného záchranného systému tak, jak měly, spolupráce s hygienickou stanicí a magistrátem, vše zafungovalo. Čeká nás ještě ta nejdůležitější část cvičení, a to je rozhodnutí o obnově dodávky vody,“ řekl Mrkos.

Rozruch už od ranních hodin

Cvičení začalo krátce po 09:00, kdy policisté zasahovali na vodojemu na Floře. Poté zasahovali členové chemické služby pražských hasičů a okolo 10:30 dorazili vojáci. O půl hodiny později vyjela z Hostivaře kolona cisteren s pitnou vodou a následně zástupci Červeného kříže rozdávali balenou pitnou vodu na náměstí Míru.

Opravený vodojem

Vodojem na Floře byl v uplynulých letech kompletně opraven. Městská firma Pražská vodohospodářská společnost (PVS) vložila do oprav více než sto let starého zařízení zhruba 435 milionů korun a dokončila je loni na přelomu října a listopadu. Do vodojemu proudí voda zejména ze zdroje pitné vody Káraný. Následně se distribuuje do okolního území, a to z většiny pomocí gravitace, protože zařízení je na kopci. Vodojem na Floře zásobuje asi 250 000 obyvatel.

Fotogalerie
17 fotografií