Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Finále Evropské konferenční ligy je tu! Tisíce fanoušků v Praze. Jsou na místě obavy z komplikací?

/
  • Replika trofeje pro vítěze Konferenční ligy je vystavená také v centru Prahy
    7. června 2023 ● 05:00

    Prahu ve středu 7. června čeká jedna z největších mezinárodních událostí poslední doby. Ve vršovickém Edenu se odehraje finále Evropské konferenční ligy UEFA mezi anglickým West Hamem a italskou Fiorentinou. Mezinárodní akce s sebou ale ponese řadu omezení pro Pražany. Nejvíce dopadnou na obyvatele Vršovic, ale také Letné a Holešovic, kde budou zřízeny dvě velké fan zóny. Na co si budou muset dát Pražané pozor a kterým místům se raději vyhnout?

  • 1.

    Omezení ve Vršovicích

    Uzavírky se nejvíce dotknou obyvatel Vršovic
    Autor: MČ Praha 10

    Stadion Eden, na kterém se finále odehraje, stojí uprostřed zástavby, organizátoři proto vyzvali fanoušky, aby v žádném případě ke stadionu nejezdili autem a použili hromadnou dopravu, kterou budou mít zdarma jako součást vstupenky. Městská část Praha 10 přesto uzavře některé ulice, k tomu ale přistoupila především z důvodů lepší organizace.

     

    „Z důvodu příprav a s ohledem na bezpečnost dojde k uzavírkám několika komunikací a také k vyparkování některých ulic. Vyparkovaná místa budou sloužit pro organizaci diváků, nikoliv pro parkování. Prosíme, přeparkujte své vozidlo včas, aby nemuselo dojít k jeho odtahu. Řidiči se musí připravit na uzavírku ulic Vladivostocká, U Slavie a U Vršovického hřbitova, a také na zákaz zastavení v několika dalších ulicích,“ informuje Praha 10 na svém webu.

    Kvůli uzavření Vladivostocké nebudou moci majitelé využít místní garáže, proto pro ně budou místa rezervovaná místa v OC Eden. Zároveň je pro rezidenty Prahy 10 k náhradnímu parkování rezervován úsek v ulici Vršovická v rozmezí Kodaňská - Moskevská pod úřadem, kde bude dočasně změněna oranžová zóna, určena pro krátkodobé parkování na modrou. Dále je možnost parkovat v celé ulici U Seřadiště a na přilehlém parkovišti u fotbalového hřiště TJ Lokomotiva Vršovice (100 parkovacích míst), na opačné straně v ulici U Trati, Pod Altánem. 

  • 2.

    Omezení v Praze 7 - Letná a Výstaviště

    Dopravní komplikace se nevyhnou ani Praze 7
    Autor: Daniel Vitouš

    Praha 7 bude hostit obě fanouškovské fan zóny. Jedna bude přímo na Letné, druhá pak na Výstavišti. Organizátoři předpokládají, že z obou táborů dorazí tisíce fanoušků. Tyto lokality byly vybrány schválně, protože jsou dobře dopravně dostupné. Hrozí však, že velká koncentrace lidí ochromí místní dopravu.

    „Je třeba očekávat možné dopravní komplikace, o čemž jsme také informovali naše občany. Tyto dopravní komplikace by mohly nastat především později odpoledne a ve večerních hodinách, kdy se budou mnozí fanoušci z fan zón přesouvat na stadión,“ sdělil tiskový mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Dopravu také mohou zkomplikovat speciální shuttle busy, které budou fanoušky přímo z letiště svážet do zmíněných fan zón. 

  • 3.

    Policejní dohled

    Policejní dohled
    Autor: Blesk/Karel Kopáč

    V pohotovosti budou samozřejmě i policejní jednotky, které budou dohlížet „především na bezproblémový průběh celé akce. Povoláno bude několik stovek policistů z pořádkové, dopravní, cizinecké policie a kriminální služby. Také členové antikonfliktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky spolu s kolegy na koních, psovodi a letecká služba,” sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský. Zvýšenou koncentraci fanoušků lze kromě okolí stadionu samotného a fan zón očekávat i před Rudolfinem a u Prašné brány, kde jsou vystaveny kopie trofeje pro vítěze Evropské konferenční ligy.

  • 4.

    Fan zóna na Letné pro fanoušky West Hamu

    Letenská pláň
    Autor: Vacková Anna

    Na Letenské pláni bude pro fanoušky West Hamu připravena fan zóna. Ta se otevře přesně v poledne a je určena všem fanouškům, tedy i těm bez lístku. Připraveno je občerstvení v podobě jídla a pití a nechybí ani doprovodný program.

    Celým dnem fanoušky provede britský podcaster a fanoušek West Hamu Chris Scul, chybět nebude ani DJ nebo legendy West Hamu. Samotný zápas pak fanoušci budou moct sledovat na velkoplošných obrazovkách. Kapacita je omezena, a vše funguje na principu „kdo dřív přijde, ten dřív sedí”. Platby ve fan zóně pak budou čistě bezhotovostní. 

    Fanoušky, kteří z fan zóny budou cestovat do Edenu, vyzývají organizátoři i policie, aby použili striktně MHD a to ideálně metro. „Pro příznivce West Hamu bude výrazně posílena linka metra A, po utkání navíc bude prodloužena jeho provozní doba až do 2:00 ráno,“ uvádí Petr Šedivý, tiskový mluvčí české fotbalové asociace.

  • 5.

    Fan zóna na Výstavišti pro fanoušky Fiorentiny

    Na Výstavišti budou mít svoji fan zonu fanoušci Fiorentiny
    Autor: Blesk:Martin Přibyl CNC

    Svoji fan zónu budou mít samozřejmě i fanoušci italské Fiorentiny, a to přímo na pražském Výstavišti. I toto místo bylo vybrané především z důvodu dobré dopravní dostupnosti do Vršovic. „Pro cestu na stadion budou mít fanoušci Fiorentiny k dispozici speciální vlaky z Holešovic, které budu jezdit v pravidelných intervalech (18:00, 18:30, 19:00 a 19:20),” vysvětluje Šedivý. I zde bude probíhat doprovodný program a vítaní jsou všichni fanoušci, tedy i ti bez vstupenky na utkání.

  • 6.

    Česká stopa ve finále

    Vladimír Coufal a Tomáš Souček si zahrají finále Evropské konferenční ligy
    Autor: koláž Blesksport

    I když se ve finále neutkají české kluby, českou stopu najdeme v obou dvou týmech. Tím spíše je pak finále pro našince atraktivní. Za West ham hrají Vladimír Coufal s Tomášem Součkem, za Fiorentinu pak Antonín Barák.

    Mač je o to pikantnější, že trojice má za sebou slávistickou historii a právě na slávistickém stadionu v Edenu se finále odehraje. Trojice se tak může těšit na podporu nejen svých vlastních fanoušků, kteří do Prahy přicestují,ale také řady českých fanoušků, kterým tito tři borci zůstali v srdci.

    Video
    Video se připravuje ...

    Pohár pro vítěze Konferenční ligy v Praze. Ujfaluši drží palce "fialkám" isport.tv

    Fotogalerie
    24 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy