„Máme hotovy ideový záměr, jak kostelík obnovit, máme závazná stanoviska památkářů. Budeme v nejbližší době vypisovat výběrové řízení na zhotovitele a budeme chtít, aby se celý projekt rozběhl,“ řekl Pospíšil.

Firma by se stavbou mohla začít nejdříve příští rok. Cílem města je obnovit celou stavbu za použití tradičních řemesel. „A to včetně toho, že stromy na tento kostel mají být káceny speciálním způsobem,“ řekl Pospíšil. Kdy přesně bude oprava kostela dokončena, není podle něj právě kvůli zvolenému postupu jasné.

Kostel byl před požárem podrobně zdokumentován. „Nyní se uskutečnil stavebně technický a stavebně historický průzkum a na základě toho se vyprojektovala projektová dokumentace pro stavební povolení,“ uvedl bývalý náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě), který měl do letošní únorové volby nového vedení metropole památkovou péči na starosti.

Postup obnovy a prací má vzdát hold ukrajinskému lidu a jeho dovednostem. Stavba nevyhořela celá a při obnově budou poškozené části odstraněny a nahrazeny. Na stavbu je například potřeba dřevo ze stromů pokácených v zimě, obsahují méně mízy a se dřevem se tak lépe pracuje. 

Požár

Pravoslavný dřevěný chrám sv. archanděla Michaela, známý též jako kostel sv. Michala, který se nachází na úbočí petřínského vrchu v zahradě Kinských, vyhořel 28. října 2020. Na místě zasahovali hasiči s deseti auty s cisternou a jedním se žebříkem. Kostel byl požárem prakticky zničen, na vině byla podle požárníků s největší pravděpodobností lidská chyba.

Škody byly obrovské, protože historická hodnota kostela ze 17. století je takřka nevyčíslitelná. Proto se magistrát rozhodl 4. listopadu vypsat veřejnou sbírku, která trvala jeden rok. Lidé přispívali jak o život, už v listopadu téhož roku byl vybrán jeden milion korun. 

Dřevěný kostel stál v zahradě Kinských od roku 1929, kdy byl do Prahy rozebraný přivezen z obce Velké Loučky u Mukačeva v tehdejší Podkarpatské Rusi, dnes na Ukrajině. Kostel byl postaven v takzvaném bojkovském stavebním slohu s prvky lidového baroka. Byl asi 14 metrů dlouhý a 8 metrů široký, věž sahala do výšky asi 17 metrů. Roubené části kostela pokrývala šindelová střecha. Kostel věnovali hlavnímu městu Rusíni. Byl součástí sbírek národopisného oddělení Národního muzea v Praze. 

Video
Video se připravuje ...

V zahradě Kinských na Smíchově hoří dřevěný kostel sv. Michala. (28. 10. 2020) Aktu.cz

Fotogalerie
83 fotografií