Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sázavafest 2023: Světlou nad Sázavou znovu rozezní to nejlepší z české hudební scény

Hudební festival
Hudební festival  (Autor: Profimedia)
Autor: Jiřina Sivcová - 
21. března 2023
12:00
  • 20. – 22. července 2023
  • Světlá nad Sázavou, zámecký park
  • Třídenní základní vstupné 2 790 Kč
  • Jednodenní vstupenka k zakoupení pouze na místě (cena zatím není zveřejněná)

Sázavafest je letní multikulturní festival evropských rozměrů, na kterém se pravidelně baví diváci všech věkových kategorií. Na několika scénách vystoupí oblíbené české i zahraniční hudební skupiny a jednotlivci. Neméně divácky oblíbené jsou také vystoupení mladých a nových kapel a projektů, hraná divadla, promítané filmy nebo autorská čtení. Součástí festivalu je tzv. FAMILY FUN zóna, která je určená především pro rodiny s dětmi. Zde si děti mohou zahrát nejrůznější hry, podívat se na filmy, zúčastnit se animovaných programů a divadel nebo si smlsnout na nějaké sladké dobrotě. 

První ročník festivalu se konal v roce 2001. Tehdy to byla jednodenní akce, s jedním pódiem a návštěvností kolem 1 800 lidí. V historii festivalu se několikrát změnilo místo jeho konání. Světlá nad Sázavou je ale domovem festivalu už několikátý rok a možná tomu tak zůstane už navždy. Krásné okolí zámeckého parku pojme více než 20 000 diváků a několik scén. Vždy se jednalo o multižánrový festival. Fanoušci rocku, popu, reggae, jazzu, hip hopu, world music a mnoha dalších žánrů si vždy v programu najdou své hvězdy.

Line-up a program festivalu Sázavafest 2023

Přesné složení účinkujících a program ještě není zveřejněn. Pořadatelé odtajnili pouze největší taháky festivalu. 

Český line-up bude mimo jiné složen z kapel Kryštof, Mirai, Chinaski, Dymytry, Jelen, Trautenberk, Traktor a Verona. Svým vystoupením potěší také Michal David, Kateřina Marie Tichá nebo Michal Horák. 

Slovenský line-up prozatím zastupuje pouze sólová zpěvačka a kytaristka Katarína Knechtová.

Doprava na festival Sázavafest 2023

Vlastním autem

Parkoviště pro osobní automobily či větší dodávky je v blízkosti festivalového areálu. Dorazit můžete v kteroukoliv denní hodinu – parkoviště je k dispozici NONSTOP.

Světlá nad Sázavou je vzdálená 15 km od Havlíčkova Brodu a leží na soutoku řek Sázava a Sázavka. Nejkratší trasa z Prahy je vzdálená 100 km a bude vám trvat asi 1 hodinu a 15 minut. Nejlepší je vyrazit z Prahy po dálnici D1, směrem na Brno. U obce Loket sjedete na Hněvkovice, Ledeč nad Sázavou až do Světlé nad Sázavou. Stejně dlouho pojedete i v případě, že z dálnice D1 sjedete až u Humpolce a dále na Světlou nad Sázavou. 

Přesně naopak pojedete z Brna. Opět najedete na dálnici D1 až k Humpolci. Zde sjedete a zhruba po 20 km jste v cíli. Cesta trvá asi 1,5 hodiny. 

Nejrychlejší cesta z Českých Budějovic trvá 1,5 hodiny. Vede po dálnici D3 až k Plané nad Lužnicí. Na silnici číslo 19 vydržíte až k Pelhřimovu a dále silnicí E551 k Humpolci. Zbytek cesty je popsán výše. 

Kdo vyrazí z Liberce, musí počítat s cestou dlouhou 2 – 2,5 hodiny. Vyjedete po silnici číslo 35 k obci Ohrazenice. Odtud po dálnici D10 až ke sjezdu Nepřevázka. Pokračujete silnicí číslo 38 k Habrům a odtud na Světlou nad Sázavou. 

Autobusem

Autobusová zastávka je vzdálená jen několik desítek metrů od zámeckého parku, kde se festival koná. 

Přímé autobusové spojení z Prahy bohužel nenajdete. Vždy musíte absolvovat minimálně jeden přestup. Někdy jsou to přestupy i čtyři. Nejrychleji se na festival dostanete za 2 hodiny a 45 minut. Zpravidla se jedná o spoje s přestupy ve Zbraslavicích a Ledči nad Sázavou. Možných variant, jak se dostat z Prahy, je více. 

Z Českých Budějovic je spojení složitější a není moc na výběr. Za celý den je k dispozici jen 6 spojů s 1 – 3 přestupy. Nejrychlejší autobus je ve Světlé nad Sázavou za 3 hodiny a znamená jeden přestup v Humpolci. Jede v čase po obědě. Ostatní spoje jsou na cestě 4 – 6 hodin. 

Cesta z Liberce pro vás vždy znamená dojet do Prahy a odtud dále tak, jak je popsáno výše. Na cestu si vyhraňte 4,5 – 10,5 hodiny. Záleží to na tom, jaké další navazující spojení z Prahy zvolíte.

Brněnští diváci pojedou 1 – 2 hodiny do Jihlavy a odtud dále na Humpolec a Havlíčkův Brod. Celkem bude cesta trvat 3,5 – 4,5 hodiny. Po obědě jede jeden spoj, se kterým přesednete pouze jednou, v Humpolci. Tento autobus je na místě za 2 hodiny a 45 minut.

Vlakem

Vlaková zastávka se nachází asi 300 metrů od festivalového areálu. Není tedy problém být za pár minut na místě.

Ten, kdo vyrazí z Prahy, má na výběr z několika denních přímých spojů. Ve vlaku strávíte asi 1,5 hodiny a nikde nemusíte přesedat. Tento spoj jezdí téměř každou hodinu. Kdo si nevybere, může zvolit spojení s jedním přestupem v Kolíně. V tomto případě se vám cesta prodlouží asi o 30 minut.

Festivaloví fanoušci z Českých Budějovic musí vlakem dojet nejdříve do Prahy (cca 1,5 – 2  hodiny) a odtud dále již jakýmkoliv navazujícím vlakem. Denních spojení je dostatek. Celkově budete ve vlaku maximálně 4 hodiny. 

3,5 až 5 hodin vám bude trvat cesta z Liberce. Počítejte se dvěma až čtyřmi přestupy. Počet denních spojů je dostatečný. 

Z Brna jezdí pravidelný přímý vlakový spoj každou hodinu. Cesta trvá 2 hodiny. Pokud vám přímý spoj bude z nějakého důvodu nevhodný, můžete si zvolit ještě vlak s přestupem v Havlíčkově Brodu. Délka cesty se nezmění.

Ubytování na festivalu Sázavafest 2023

Komu nevadí přespat jednu či dvě noci ve stanu, má možnost využít služby hlídaného stanového městečka v blízkosti festivalového areálu. Kapacita je dostatečná, ale je omezená. Je proto vhodné pořídit si rezervaci v předstihu. 

Kdo však není milovníkem karimatky a spacáku, uvítá jistě komfort hotelu, penzionu či soukromého apartmánu. Přímo ve Světlé nad Sázavou už volné ubytovací kapacity neseženete. Ve vzdálenosti do 15 km je ale ubytování ještě volné. Za cenu v průměru kolem 3 500 Kč se vám podaří sehnat pěkné ubytování v okolí. Mohou to být některé z těchto přilehlých obcí a měst– Humpolec, Havlíčkův Brod, Herálec, Blažejovice, Vilémov, Chotěboř, Čáslav, Sedlice a Červené Janovice. Ať už si vyberete jakékoliv ubytování, měli byste jej co nejdříve rezervovat

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi