Obsah seriálu Zaklínač (The Witcher)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř.

Obsazení seriálu Zaklínač (The Witcher)

Herci Postavy
Henry Cavill Geralt z Rivie, lovec netvorů s magickými schopnostmi známý jako „zaklínač“
Anya Chalotra Yennefer z Vengerbergu, čarodějka a členka Bratrstva čarodějů
Freya Allan princezna Ciri / Cirilla, princezna Cintry, má magické schopnosti
Joey Batey Marigold / Jaskier, potulný bard, Geraltův přítel
MyAnna Buring Tissaia de Vries, rektorka Arethusy, akademie pro výchovu mladých čarodějek
Royce Pierreson Istredd, čaroděj, který se spřátelil s Yennefer
Eamon Farren Cahir, nilfgaardský šlechtic, armádní důstojník
Mimi Ndiweni Fringilla Vigo, nilfgaardská čarodějka
Wilson Radjou-Pujalte Dara, mladý elf
Anna Shaffer Triss Ranuncul / Merigold, čarodějka a dvorní mág království Temerie
Mahesh Jadu Vilgefortz, čaroděj
Tom Canton Filavandrel
Mecia Simson Francesca Findabair
Kim Bodnia Vesemir

Henry Cavill - Geralt z Rivie

Britský herec narozený 5. května 1983 v Jersey na Normanských ostrovech. Celosvětovou slávu mu přinesla role Supermana ve filmech DC Extended Universe. Cavill zahájil svou hereckou kariéru na počátku roku 2000 malými rolemi v televizních pořadech a filmech. Velký průlom se mu podařil v roce 2007, kdy byl obsazen do role Charlese Brandona v seriálu "Tudorovci". Cavill je známý také díky svým rolím ve filmech jako např: Impossible - Fallout", "The Man from U.N.C.L.E." a "Enola Holmes". Je vášnivým hráčem počítačových her a o své lásce k nim se rozpovídal v několika rozhovorech. Cavill je také vášnivým milovníkem fitness a na sociálních sítích se podělil o své tréninky a jídelníček. Má zkušenosti s bojovými uměními a trénoval box, Jiu-Jitsu a další disciplíny. V roce 2020 bylo oznámeno, že Cavill bude hrát v připravovaném rebootu filmu "Highlander". Cavill je také podporovatelem několika charitativních organizací, včetně Durrell Wildlife Conservation Trust a Royal Marines Charity.

Anya Chalotra - Yennefer z Vengerbergu

Britská herečka narozená 21. července 1996 ve Wolverhamptonu v Anglii. Je známá především díky roli Yennefer v seriálu "Zaklínač" od Netflixu. Chalotra v roce 2017 absolvovala Londýnskou akademii hudby a dramatických umění. Svůj profesionální herecký debut absolvovala v divadelní inscenaci "Mnoho povyku pro nic". Chalotra se objevila také v televizních pořadech, jako jsou "Wanderlust" a "Sherwood". Kromě herectví je také vystudovanou zpěvačkou a účinkovala v muzikálových produkcích. Chalotra je indického původu a vyjádřila se k nedostatku rozmanitosti v zábavním průmyslu. Je také zastánkyní duševního zdraví a promluvila o svých vlastních bojích s úzkostí a depresí. Chalotra byla v roce 2021 zařazena mezi 30 pod 30 v Evropě časopisu Forbes v oblasti zábavního průmyslu. Má hrát v několika nadcházejících projektech, včetně filmu "The Electrical Life of Louis Wain" a televizního seriálu "The Dropout".

Freya Allan - princezna Ciry

Britská herečka narozená 6. září 2001 v Oxfordshire v Anglii. Je známá především díky roli princezny Cirilly v seriálu "Zaklínač" společnosti Netflix. Allan začala s herectvím již v mládí a navštěvovala National Film and Television School v Londýně. Svůj profesionální herecký debut si odbyla v roce 2018 v televizním seriálu "Into the Badlands". Allan se objevila také ve filmu "Válka světů" a v televizním seriálu "Třetí den". Kromě herectví je zdatnou jezdkyní a ve volném čase se věnuje jízdě na koni. Allan hovoří o své lásce ke zvířatům a spolupracuje s několika organizacemi na ochranu práv zvířat. Je také nadšená pro otázky životního prostředí a účastnila se protestů proti klimatickým změnám. Allan byla v roce 2019 jmenována jednou z hvězd zítřka organizace Screen International. Má hrát v několika nadcházejících projektech, včetně filmu "Gunpowder Milkshake" a televizního seriálu "Baghdad Central".

Joey Batey - Marigold

Britský herec, hudebník a skladatel se narodil 1. ledna 1991 v Newcastle upon Tyne v Anglii. Je známý především díky roli Jaskiera (známého také jako Dandelion) v seriálu "Zaklínač" od Netflixu. Batey studoval hudbu na Newcastle University a později navštěvoval Royal Welsh College of Music and Drama. Složil hudbu k několika divadelním představením a hudbu vydával také jako zpěvák a skladatel. Batey debutoval jako herec v televizním seriálu "Bílá královna" v roce 2013. Objevil se také v televizních pořadech jako "Knightfall" a "Troy: Pád města". Kromě herectví a hudby je Batey zdatným klavíristou a hrál na různých akcích a festivalech. Je také podporovatelem několika charitativních organizací, včetně The Prince's Trust a charitativní organizace LGBTQ+ Stonewall. Batey byl v roce 2020 jmenován jednou z hvězd zítřka organizace Screen International. Bude hrát v připravovaném televizním seriálu "Princezna tě zachrání" a ve filmu "Velký útěkář".

Zaklínač (The Witcher) - podrobné informace o seriálu

Zaklínač je původní seriál společnosti Netflix založený na stejnojmenné knižní sérii Andrzeje Sapkowského. Seriál sleduje Geralta z Rivie, lovce příšer známého jako Zaklínač, který se pohybuje ve světě plném magie, politiky a nebezpečí. Geraltova dobrodružství se protínají s dobrodružstvími mocné čarodějky Yennefer a princezny Ciri a všichni se snaží přežít ve světě plném nebezpečí a intrik.

V hlavní roli Geralta z Rivie, zádumčivého a samotářského zaklínače s hlubokým morálním kodexem, se představí Henry Cavill. Freya Allan hraje Ciri, mladou princeznu s mocným osudem. Anya Chalotra představuje Yennefer, mocnou čarodějku s komplikovanou minulostí. Mezi další významné herce patří Joey Batey jako bard Jaskier, MyAnna Buring jako kouzelnice Tissaia de Vries a Royce Pierreson jako rytíř Istredd.

První sezóna seriálu Zaklínač se skládá z osmi epizod. Každá epizoda trvá přibližně 50-60 minut. Epizody sledují nelineární časovou osu, přičemž se různé dějové linie a postavy na různých místech protínají. V roce 2012 byl seriál vydán pod názvem "Zaklínač": "Zaklínač se stal diváckým hitem a byl chválen pro svou akci, budování světa a vývoj postav. Seriál byl také kritizován za nelineární vyprávění a někdy zmatený děj.

Seriál byl již obnoven pro druhou sérii, která by měla mít premiéru v roce 2021. Seriál se natáčel na různých místech včetně Maďarska a Polska. Produkční tým seriálu tvoří showrunnerka Lauren Schmidt Hissrich, výkonný producent Tomek Baginski a supervizor vizuálních efektů Julian Parry. Seriál se vyznačuje propracovanými kulisami, kostýmy a speciálními efekty, které pomáhají oživit svět "Zaklínače" na obrazovce.

Rozdíly oproti knihám a hrám

V seriálu Zaklínač se sice hodně čerpá z knih a videoher, ale zároveň si od předlohy dovoluje určité odchylky. Některé postavy a události jsou změněny nebo vynechány a seriál byl kritizován za odklon od jemnějšího a propracovanějšího vyprávění v knihách. Seriál je však také chválen za adaptaci knižních postav a za zaměření na Geraltovu emocionální cestu.

Geralt z Rivie

Geralt z Rivie je fiktivní postava a hlavní hrdina série Zaklínač. Je Zaklínač, což znamená, že je válečník, který je od dětství cvičen k lovu a zabíjení nestvůr. Narodil se skupině potulných čarodějů a byl odvezen do zaklínačské pevnosti Kaer Morhen, kde prošel vyčerpávajícím a často smrtelně nebezpečným výcvikem, aby se stal zaklínačem.

Geralt má podle popisu bílé vlasy a jantarové oči, což jsou vedlejší účinky mutací, které prodělal během výcviku. Je také silně zjizvený z mnoha bitev a jeho tělo je pokryto složitým tetováním, které má magické vlastnosti. Geralt je často popisován jako stoický, sarkastický a zádumčivý. Má silný smysl pro morálku a spravedlnost a zuřivě chrání ty, na kterých mu záleží. Má pověst nelítostného lovce nestvůr, ale je známý také svým soucitem a empatií vůči těm, kteří jsou utlačováni nebo v nouzi.

Jako Zaklínač má Geralt vylepšené fyzické schopnosti, jako je síla, rychlost a hbitost. Je také vycvičen v různých bojových stylech a zbraních, včetně mečů, luků a magie. Prošel také rozsáhlým alchymistickým výcvikem, který mu umožňuje vařit lektvary a elixíry, které zvyšují jeho schopnosti.

Geralt má v průběhu série několik klíčových vztahů. Má komplikovaný a často romantický vztah s kouzelnicí Yennefer z Vengerbergu a také si vytvoří blízké pouto s mladou princeznou Ciri. V bardu Jaskierovi má věrného přítele a spojence a často se střetává s dalšími mocnými postavami, jako je kouzelnice Triss Merigold a rytíř Letho. V roce 1883 se v rámci svého života setkáváme s rytířem Krisem, který je věrný svému otci, a s rytířem Krisem: Geralt v celé sérii

Zaklínač často přijímá zakázky na lov nestvůr, proplouvá složitými politickými situacemi a odhaluje spiknutí a tajemství. Potýká se také s vlastní identitou Zaklínače a svým místem ve světě, stejně jako se vztahy s lidmi kolem sebe.

Ve čtvrté sérii se v roli titulního lovce příšer Geralta z Rivie, kterou v prvních třech sériích ztvárnil Henry Cavill, představí Liam Hemsworth.

Oba herci se o tuto vzrušující novinku podělili na sociálních sítích. "Moje cesta jako Geralta z Rivie byla plná příšer i dobrodružství a bohužel ve čtvrté sérii odložím svůj medailon a meče," uvedl Cavill v prohlášení. "Místo mě převezme plášť Bílého vlka fantastický pan Liam Hemsworth. Stejně jako u největších literárních postav předávám pochodeň s úctou k času strávenému ztělesňováním Geralta a s nadšením očekávám, jak se tohoto nejúchvatnějšího a nejrozmanitějšího muže ujme Liam. Liame, dobrý pane, tato postava má tak úžasnou hloubku, užijte si ponoření se do ní a zjistěte, co v ní najdete."

Hemsworth je z nového dobrodružství nadšený. "Jako fanoušek Zaklínače jsem nadšený z příležitosti zahrát si Geralta z Rivie," uvedl v prohlášení. "Henry Cavill byl neuvěřitelný Geralt a já jsem poctěn, že mi předává otěže a dovoluje mi převzít čepele Bílého vlka pro další kapitolu jeho dobrodružství. Henry, jsem tvým fanouškem už léta a inspirovalo mě, co jsi této milované postavě přinesl. Možná mě čekají velké boty, ale jsem opravdu nadšený, že mohu vstoupit do světa Zaklínače." (Netflix)

Knižní předloha

Série Zaklínač vznikla jako série povídek polského spisovatele Andrzeje Sapkowského. Ty byly později zpracovány do dvou knih: "Poslední přání" a "Meč osudu". Sapkowski poté napsal sérii pěti knih známou jako "Sága o Zaklínači", která zahrnuje knihy "Krev elfů", "Čas opovržení", "Křest ohněm", "Věž vlaštovek" a "Paní jezera". Knihy sledují příběh Geralta z Rivie, lovce příšer známého jako Zaklínač, který se pohybuje ve válkou zmítaném světě plném magie, politiky a nebezpečí.

Videoherní série

Knihy o Zaklínači adaptovala polská herní společnost CD Projekt Red do podoby série videoher. Hry sledují Geralta z Rivie, který se ujímá zakázek na lov nestvůr, odhalování spiknutí a ochranu těch, kteří to potřebují. Hry byly kritikou oceněny za vyprávění příběhu, budování světa a vývoj postav.

Svět Zaklínače

Série Zaklínač se odehrává ve světě známém jako Kontinent, který je plný království, magie a nebezpečných tvorů. Svět je silně ovlivněn slovanskou mytologií, mnoho příšer a tvorů čerpá z lidových pověstí. Kontinent je také domovem mnoha politických frakcí, z nichž každá bojuje o moc a kontrolu.

Postavy Zaklínače

Série Zaklínač má rozmanité postavy, od mocných čarodějek přes statečné rytíře až po prohnané politiky. Hlavním hrdinou série je Geralt z Rivie, ale v knihách a hrách se objevuje i mnoho dalších nezapomenutelných postav, včetně kouzelnice Yennefer z Vengerbergu, barda Pampelišky a mocné mágyně Triss Merigold.

Andrzej Sapkowski - autor knižní předlohy

Andrzej Sapkowski je polský spisovatel fantasy, který se narodil 21. června 1948 v Lodži. Je známý především díky své knižní sérii "Zaklínač", která byla adaptována do videoherní série, televizního seriálu Netflix a série grafických románů.

Sapkowski zahájil svou kariéru jako překladatel a pracoval na různých sci-fi a fantasy románech. Vedle toho psal povídky a romány, ale známým autorem se stal až po vydání série Zaklínač. První kniha ze série Zaklínač, "Poslední přání", vyšla v roce 1993. Série se odehrává ve fiktivním světě inspirovaném slovanskou mytologií a sleduje dobrodružství Geralta z Rivie, lovce příšer známého jako Zaklínač.

Série se v Polsku stala nesmírně populární a byla přeložena do mnoha jazyků. Další díla: "Zaklínač", "Zaklínač", "Zaklínač", "Zaklínač", "Zaklínač", "Zaklínač": Kromě série Zaklínač je Sapkowski autorem několika dalších románů a povídkových sbírek, včetně "Husitské trilogie", "Narrenturmu" a "Lux perpetua". Psal také pro řadu polských novin a časopisů a za svou tvorbu získal řadu ocenění. Sapkowski je notoricky známý svým soukromím, často neposkytuje rozhovory a nevystupuje na veřejnosti. Je ženatý a má dvě děti.

Sapkowského série Zaklínač výrazně ovlivnila žánr fantasy a inspirovala řadu adaptací a spin-offů. Videoherní série podle knih byla nesmírně úspěšná a seriál společnosti Netflix představil příběh zcela novému publiku. Významný je také Sapkowského vliv na polskou literaturu a kulturu, kde je všeobecně považován za jednoho z nejvýznamnějších současných spisovatelů.

Sledujete seriál Zaklínač? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Zaklínač Netflix

Video
Video se připravuje ...

Trailer 1. řady seriálu Zaklínač Netflix

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Zaklínač Netflix

Fotogalerie
25 fotografií