S bývalým prvním náměstkem ředitele Pragokoncertu jsme se sešli u něho doma. Věděl, na co se budeme ptát, a rád nás přijal. Co se tedy v roce 1977 po vzniku Charty 77 na Pragokoncertu vlastně odehrálo?

Za socialismus

Jednoho dne si ředitel Pragokoncertu František Hrabal se svým náměstkem Posejpalem pozvali k sobě nejen Gotta, ale i Ladislava Štaidla (†75), Karla Svobodu (†68), Evu Pilarovou (†80) a Karla Vágnera (80). „Řekli  jsme jim, že v Divadle hudby se bude konat schůze názvem Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru. A že oni, protože jsou v hudební sféře vůdčí osobnosti, musejí vystoupit s proslovy, které jsme jim dali už napsané,“ vzpomíná bývalý náměstek. „Jedinej Gott měl odvahu se ohradit a namítl: Proč mám tohle číst já? Proč to nedáte těm zpěvákům, kteří jsou ve straně? A Hrabal mu odpověděl: Protože seš král!“ vybavuje si Posejpal i 46 let poté.

Ani hitmakerovi Svobodovi se schůze v Divadle hudby nelíbila a pravil: „Já budu v tu dobu v Mnichově!“ Hrabal mu na to prý ale opáčil drsnou pohrůžkou: „Nebudeš! A když budeš, tak možná naposled...“

Psí hlava

Podle slov bývalého náměstka Pragokoncertu přitom ani jednou nepadlo slovo anticharta či Charta 77.