Není moc věcí, které Pražany rozlítí tolik jako parkování. V hlavním městě je dlouhodobě nedostatek parkovacích míst, což je logické, protože počet aut se každoročně zvyšuje a město zkrátka není nafukovací. A zatímco, někteří se do centra města spíše autem nevydávají, další se perou za své právo jezdit autem, kdy a jak uznají za vhodné. Speciální kategorií jsou pak řidiči, kteří navíc ignorují veškeré předpisy a nařízení. Kvůli špatně zaparkovaným autům nejednou stály dlouhé desítky minut třeba tramvaje.

Parkování na chodníku

A něco podobného se událo před pár dny ve Spálené ulici u tramvajové zastávky Národní třída. Přestože sem vjezd z ulice Národní není dovolen, řidič dodávky si s tím hlavu nelámal, do ulice vjel a zaparkoval na chodníku. Pod tíhou dodávky se však utrhl obrubník a řidič spodkem dodávky dokonce vytrhal i několik kostek. „Takhle dopadá takový klasický pražský parkování na chodníku,“ napsal na Twitter Michal V., který byl přímým účastníkem incidentu, „Hlavně borec zastavil na 15 minut celou dopravu a my jsme ho museli roztlačovat,“ dodal.

TSK obratem chodník opravila. „Již opraveno, budeme řešit náhradu škody,“ informovala městská firma na Twitteru. „Tento případ evidujeme jako dopravní nehodu způsobenou neznámým viníkem. Pokud dojde k poškození věci třetí osoby, v důsledku pohybu motorového vozidla, jedná se o dopravní nehodu, jejíž následky a škody jsou hrazené z povinného ručení. Neznámý řidič se v tomto případě nechoval ohleduplně a ukázněně a hrozí mu pokuta dle zákona 361/2000 Sb. až do výše dvou a půl tisíce korun. V případě oznámení příslušnému správnímu orgánu může být pokuta i vyšší,“ sdělil na dotaz Blesku mluvčí pražských policistů Richard Hrdina.

Fotek aut, respektive dodávek, které stojí na chodníku, jsou plné sociální sítě a pod nimi se většinou rozvine peprná debata. Většinou se jedná o zásobování, kurýrní služby nebo třeba auta České  pošty.  A zatímco jedni řidiče hájí, že přece zastaví jen na chvilku, a zveřejňování fotek považují za udavačství, druzí oponují, že je třeba proti tomuto nešvaru bojovat a vyzývají městskou polici, aby jednala důsledněji.

Za dva dny 135 přestupků

Poslední akce proti neposlušným řidičům proběhla v Praze 6 na začátku února. „Městská část Praha 6 se ve spolupráci s Městskou policií hlavního města Prahy pustila do potírání přestupků řidičů při parkování či stání. Městští strážníci tak během dvoudenní dopravně-bezpečnostní akce v Dejvicích a Bubenči odhalili v souvislosti s parkováním vozidel celkem 153 přestupků,“ informoval v tiskové zprávě mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich.

„Přímo na místě naši strážníci řidičům udělili 13 pokut v celkové výši 4 500 korun. Vypsali jsme také 132 oznámení o podezření ze spáchání přestupku, v osmi případech byla situace řešena domluvou. V zónách placeného stání jsme pak zkontrolovali 422 vozidel, z toho u čtyř vozidel bylo nařízeno odstranění z pozemní komunikace,“ sdělil k akci Zdeněk Kovanda, ředitel Obvodního ředitelství Praha 6 Městské policie hlavního města Prahy.

Fotogalerie
17 fotografií