Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Požár v Českém Švýcarsku: Pravčická brána v ohrožení?!

Autor: Alexandra Vetkovská - 
26. července 2022
17:02

Požár, s nímž hasiči v Hřensku bojují již několik dnů, pustoší oblast nedaleko Pravčické brány. Podle odborníků by nás ale oheň neměl o národní přírodní památku připravit.  

Požár zatím postupuje z Malinového dolu na východ, a tak je naděje, že Pravčickou bránu mine.  Co by se s ní ale stalo, kdyby došlo na nejhorší a oheň by se rozšířil i na ni?

Je-li pískovec vystaven žáru, povrchová vrstva se stane náchylnější k odlupování. Odlupovaly by se z ní tenčí šupiny, popřípadě silnější desky, které mohou mít tloušťku až deset centimetrů,“ řekl včera Blesku geolog Jiří Adamovič.

Toho, že by brána ztratila stabilitu, se neobává. „Spíš by to pokazilo estetický dojem. Hnědé odstíny pískovce by se změnily na cihlově červené,“ dodal Adamovič. Podle něj by byly zasaženy paty skal, kde by došlo trochu k úbytku hmoty na povrchu, ale ne samotná brána.

Proč by zčervenala

Pískovec obsahuje hydratované oxidy železa. Žárem dojde ke ztrátě vody a vzniknou bezvodé oxidy železa. Minerál goethit se změní na hematit. Tento proces způsobí, že pískovec začne mít cihlově červenou barvu. S tím souvisí i ztráta pevnosti, jelikož dojde ke změnám objemu hmoty mezi zrny v minerálech.  

Jak vznikla

Pravčická brána, která je největší přirozenou skalní bránou na našem kontinentu, vznikla postupným proděravěním skalní zdi. Podílelo se na něm rozložení tlakového napětí uvnitř horninového masivu. 

Video  Ohnivé peklo v Českém Švýcarsku! Hasiči bojují o osud Hřenska, kouř je cítit až v Praze!  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

21:30
2. 8. 2022
!

Vážení čtenáři, online přenos k požáru v Českém Švýcarsku končí. Hasiči mají oheň po víc než týdenním boji pod kontrolou a v následujících dnech ho chtějí uhasit úplně. Děkujeme vám za pozornost a připomínáme možnost finančně pomoci zasaženým obcím a jejich obyvatelům prostřednictvím veřejné sbírky na crowdfundingové platformě Donio.cz. V současné chvíli dárci naposílali téměř devět milionů korun.

21:24
2. 8. 2022

Hasičům v Českém Švýcarsku se dnes podařilo plochu požářiště zmenšit z 606 hektarů na 513 hektarů. Návrat evakuovaných zatím dál není možný.

19:10
2. 8. 2022

Ústecký kraj chce přispět dobrovolným hasičům, kteří v Českém Švýcarsku zasahují, na nákup nové techniky. Půjde asi o miliony korun, řekl dnes ČTK hejtman Jan Schiller (ANO).

Zobrazit celý online

krapotkin ( 27. července 2022 11:32 )

To zase já, zemi, která na mně se*e neříkám vlast a budu se k ní vždy chovat tak, jak se ona chová ke mně.

krapotkin ( 27. července 2022 11:31 )

A že jsem tě tam nepotkal ,soudruhu ?

jetuslunicko ( 26. července 2022 19:45 )

tak se uklidněte ............ je vidět, že "zuříte" hlavně VY má vlast je mi cenná!!

harpyje ( 26. července 2022 19:40 )

Nejaka valka, invaze a bezpravi byly nekde na svete vzdycky co je clovek clovekem, ale proc ted kvuli ukrajine pachaji vysinuty politici na svych zemich hromadnou ekonomickou sebevrazdu, to je otazka

krapotkin ( 26. července 2022 17:39 )

To je celá tahle vláda neumětelů. Řeší kde co - hlavně to nepodstatné, ale že tu díky Fialově drahotě budou za chvíli lidi chcípat hlady je jí jedno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání