Studenti SOŠ Jarov na výrobcích ze smrku, který o vánocích zdobil staroměstské náměstí, pracovali podle jejich slov zhruba dva měsíce a na projektu spolupracovalo šest studentů od truhlářů, přes sklenáře až po klempíře a lakýrníky.

Slavnostního předání se zúčastnil i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Ve svém proslovu zdůraznil, že toto gesto jednak vyjadřuje propojení mezi generacemi, ale také udržitelnost. Místo toho, aby strom skončil někde na smetišti, má další využití. Symbolicky vložil do knihobudky také několik knih. Když jsme se ho zeptali, o jaké knihy se jednalo, odpověděl: „Jsou to všechno knížky o Praze, jedna je například o Staroměstské radnici, jiná zase o Lennonově zdi a jiné další pamětihodnosti, zkrátka jde o to, ať může budka co nejrychleji sloužit.“

Propojení generací

Z nápadu je kromě samotných seniorů také velice nadšená Ilona Veselá ředitelka Domova pro seniory Háje. „Tyto počiny nabývají významu tím, že přinášejí radost, možnost k setkání a novou aktivitu“ pronesla na tiskové konferenci. Vyzdvihla především hmyzí hotel, podle jejích slov „je oblíbeným místem pro setkávání jak našich klientů, tak dětí z naší dětské skupiny. Tato mezigenerační přirozená setkání seniorů s dětmi zaměstnanců jsou nenásilná a obohacující pro obě strany.“

Jeden z obyvatelů domova pro seniory na Hájích si hned po ředitelce také z vlastní iniciativy vzal slovo aby potvrdil že knihobudka už plní svůj účel. S úsměvem ve tváři mluvil o tom, že už kolem knihobudky chodí jak starší, tak mladší lidé a skutečně je iniciátorem zajímavých setkání a rozhovorů.

Když jsme se pana Karla zeptali, jestli si už i on nějakou z knih vypůjčil, odpovídá, že samozřejmě. „Půjčil jsem si knihu o Praze, se starými obrázky z Prahy, je pro mě velmi zajímavé připomínat si jak Praha vypadala za mého mládí a porovnávat to s dneškem,“ doplňuje.

V loňském roce žáci SOŠ Jarov využili smrkové dřevo z vánočního stromu k výrobě dvou zahradních laviček a čtyř mobilních záhonů. Tyto výrobky putovaly do Domova pro seniory v Malešicích. 

Video
Video se připravuje ...

Staroměstské náměstí, 10. ledna 2021. Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
29 fotografií