„V brzkých ranních hodinách došlo v areálu nemocnice v Třinci k výstřelu, ke zranění osob nedošlo. V této souvislosti policisté speciální pořádkové jednotky zadrželi dvě osoby,“ uvedla policie na twitteru.

Incident se odehrál kolem 4. ráno, kdy se podle informací dva podnapilí muži snažili dostat do areálu nemocnice a žena v ostraze se jim v tom snažila zabránit.

Měli samopal

„V tuto chvíli probíhají procesní úkony, zadržení jsou v podnapilém stavu a budeme s nimi pracovat, jakmile to okolnosti dovolí. K výstřelu došlo po slovním a fyzickém konfliktu mezi ostrahou objektu a jedním ze zadržených mužů,“ upřesnila policie.

Policie potvrdila, že střílel jeden ze zadržených mužů.„Zajistili jsme zbraň, kterou měl mít podezřelý na místě události. Jedná se o legálně drženou samonabíjecí pušku,“ řekla mluvčí policie Pavla Jiroušková.Kriminalisté začali případ vyšetřovat kvůli podezření ze spáchání trestného činu vydírání. Podezřelí jsou nyní oba muži. Hrozí jim až osmiletý pobyt ve vězení.

Podle informací z místa měli agresoři vystřelit několikrát. Šlo o místní česky hovořící obyvatele. Policisté podle svědectví hledali v okolí incidentu náboje. Vrátnice byla uzavřena, ranní směna musela chodit okolo a byl tu znatelný strach z toho, co se stalo. Chod nemocnice není omezen.

Hlavně, že se nikomu nic nestalo

„Pro mě bylo stěžejní, když mi řekli, že se nikomu nic nestalo,“ uvedl ředitel nemocnice Jiří Veverka k rannímu šokujícímu budíčku.

Napadené strážné nabídl psychologickou pomoc, ale odmítla ji, že je v pohodě, a šla domů. Podle její kolegyně, která ji střídala a mluvila s ní, je možné, že otřes z prožité události se dostaví až později. „Sama 12hodinová směna je vyčerpávající, a když ještě končí takto, to musí otřást každým,“ dodala vrátná.

Agresivita stoupá

Vrchní sestra Michal Heczko se shodl s ředitelem v tom, že pro zdravotníky sloužící v noci je práce čím dál náročnější. „Agresivních a sprostých pacientů přibývá, možná za to může i covidová doba, která spoustu lidí psychicky poznamenala,“ uvedl Heczko.

Od roku 2014, kdy někdo nahlásil v třinecké nemocnici bombu a musela se evakuovat, se v ní žádný podobný incident nestal.

Sedm mrtvých v Ostravě

Střelbu v nemocnici policisté řešili před Vánocemi 2019 v areálu FN Ostrava. Ctibor Vitásek (†42) tam tehdy útočil na pacienty v čekárně s představou, že je nevyléčitelně nemocný a lékaři mu nechtějí pomoci. Muž zabil sedm lidí a další zranil. Pak zastřelil sebe. Policie případ odložila, protože pachatel je mrtvý.

VIDEO: Kriminalisté v Palackého ulici dopadli nebezpečného střelce, který střílel na úřadu práce na Vinohradech. (29. červen 2021)

Video
Video se připravuje ...

Kriminalisté v Palackého ulici dopadli nebezpečného střelce, který střílel na úřadu práce na Vinohradech. (29. červen 2021) Tomáš Dočekal

Fotogalerie
44 fotografií