„Do úplňku Měsíce bude Honza na marách!“ Takovou chmurnou věštbu pronášela v pohádce Honza málem králem na adresu hloupého Honzy Kmotřička Smrt v podání Valerie Kaplanové. Když si to s ní pak měl hlavní hrdina oblíbené pohádky ručně-stručně vypořádat, šel do toho slavný zpěvák s takovým nasazením, že hubené herečce zlomil dvě žebra, když ji, vzpouzející se, popadl do náruče. 

Kaplanová si na něj nestěžovala, zato představitelka princezny Jorga Kotrbová (75) nemohla Jiřímu Kornovi přijít na jméno kvůli tomu, že ji vůbec nešetřil ve scéně, kdy jí měl rozvázat jazyk pořádným naplácáním na zadek. Interpret hitů Miss Moskva, Žal se odkládá či Hotel Ritz se ale omlouval, že nemá rád, když se něco dělá jen naoko... a aby to bylo realističtější, pořádně přitlačil.

Životní rolí Kaplanové byla ale babička z komedií Slunce, seno, kam nastoupila ve druhém díle. Po smrti Erny Červené (†84) z „jedničky“ hledal režisér Zdeněk Troška (68) pro představitelku „báby“ v posteli na kolečkách na dvorku hoštického stavení novou herečku. Na konkurzu si vybíral mezi pěti „finalistkami“, z nichž se nakonec rozhodl pro herečku pardubického divadla Valerii Kaplanovou, která byla v době natáčení Slunce, seno a pár facek ještě čipernou sedmdesátnicí.

„Valerie byla úžasná baba. Když si vyjmula umělý chrup a rozpustila dlouhé šedivé vlasy, byla od paní Červené k nerozeznání,“ vzpomínal na Kaplanovou Troška. „Byla to naše pusinka, byla s ní ohromná psina. Nezkazila žádnou legraci a byla k neutahání! My už padali na hubu a ona měla obrovskou výdrž. Od rána do rána jela v jednom kuse a byla velice společenská. Při životě ji držel jen rum a cigareta. A když už opravdu musela jíst, tak si v kuchyni nebo v restauraci poprosila o to nejtlustší maso, co tam měli.“

VIDEO: Jak se změnily Hoštice po filmování slavné trilogie? To se nemělo stát!

Tahle „pusinka“ to ale štábu dokázala i pěkně zavařit! A to dokonce i tam, kde nebyla – třeba na natáčení v Itálii, kde vznikala část třetího dílu nazvaného Slunce, seno, erotika. Martinu Dejdarovi (57) dala na cestu čtyřicet kanadských dolarů, které si od mládí schraňovala v trezoru. Když je chtěl herec a představitel Itala Bernarda v italské směnárně proměnit a koupit za ně Valerii láhev alkoholu, zjistilo se, že jsou falešné – a jeho málem zatkla policie coby padělatele. Kaplanová o tom, že léta schraňuje jako velké poklad bezcenné peníze, vůbec nevěděla...

Přestože v nejlepších letech ji velké role míjely, díky Slunce, seno se Kaplanová na sklonku života stala velmi žádanou figurkou. Televize Nova ji dokonce nechala několikrát moderovat hitparádu Eso místo Terezy Pergnerové (47), stala se i tváří loterie Tutovka, pročež se z ní najednou stal loterijní maskot, který měl soutěžícím nosit štěstí. „Nikdy bych nevěřila, že Tutovka vyvolá takový poprask. Vždyť já pomalu nemohla ani do krámu pro chleba. Pro všechny jsem byla Bába Tutovka,” smála se Kaplanová s odstupem času.

V druhé polovině 90. let začala Kaplanová bojovat s rakovinou. Přestože byl její stav velice vážný, herečka se do poslední chvíle odmítala svého hereckého povolání vzdát. Její poslední filmovou rolí se stala v roce 1998 babička Filoména v pohádce Šmankote, babičko, čaruj!. Pár měsíců poté, konkrétně 12. května roku 1999, nakonec v pardubické nemocnici své nemoci podlehla. Bylo jí 81 let.

Fotogalerie
22 fotografií