Bronislav Poloczek měl, jak je patrné podle jeho příjmení, polské kořeny. Narodil se v rodině správce honitby v Horní Suché ve Slezsku a jeho velkým přáním prý bylo studovat přírodní vědy. Vzhledem k otcově minulosti (během druhé světové války bojoval v anglické armádě) mu to ale nebylo umožněno, a tak se rozhodnul jít cestou herectví. Vystudoval JAMU v Brně, a kromě toho, že se dostal až do Zlaté kapličky, tedy do Národního divadla, objevil se také v celé řadě filmů a seriálů. Jeho role byly sice většinou vedlejší, on je však vždy dokázal ztvárnit tak, že v nich byl nepřehlédnutelný, přirozený... a nezapomenutelný. I kdyby mu scénář předepisoval jedinou větu.

Mezi hereckými kolegy však neměl dobrou pověst. Údajně to byl bručoun a cholerik, který se řídil heslem ‚co na srdci, to na jazyku‘. Jeho nevyzpytatelná povaha navíc vygradovala po skonu manželky, s níž strávil téměř čtyřicet let svého života a byl na ní téměř závislý. „Stal se poté nabručeným samotářem, ale všichni jsme to samozřejmě respektovali. I tak jsem ho měl rád a docela často ho obsazoval,“ prohlásil o něm například režisér Václav Vorlíček (†88). Právě v jeho filmu Saxana a Lexikon kouzel se Poloczek objevil naposledy, v roli pana Viga. Bohužel už se ale nestihl namluvit, a hlas mu tak propůjčil Oldřich Vlach (80).

VIDEO: Pohřeb Bronislava Poloczka

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Bronislava Poloczka Hana Hoschlová

Kromě toho, že Poloczek vůči světu notně zatrpkl, začal se potýkat i s vážnými zdravotními problémy. „Vždycky sežral půl igelitky prášků, byl hypochondr, a pak na všechny řval,“ vzpomínal na něj herec Václav Svoboda (58), který s ním hrál v Ulici. Poloczek prodělal infarkt a mrtvici, a poté, co mu lékaři nařídili přísnou dietu, zhubnul více jak třicet kilo. Z mohutného kapitána Ořecha z Černých baronů zbyl jenom stín. „Od té doby, co mi zemřela manželka, mě už nic nezajímá. Už nechci ani hrát. Nic už neplánuju. Čekám jen na smrt. Jsem starej,“ posteskl si herec v jednom ze svých posledních rozhovorů. 

„Ta s kosou“ si pro něj přišla v březnu roku 2012. Po srdeční příhodě byl sice převezen do vinohradské nemocnice, po jedenácti dnech však i přes veškerou snahu nemocničního personálu zemřel. „Nechtěl už žít. Vlastně se mu splnilo přání. Ale říká se mi to velmi těžko,“ nechala se slyšet po jeho skonu herečka Jiřina Bohdalová (90), kterou s Poloczkem pojilo letité přátelství. Byl to úžasný člověk. Pokaždé jsme se v létě scházeli u mě na chalupě. Poslední dva roky jsem ho ale neviděla. Už nemohl dorazit...“ Herec v té době měl nejenom potíže s chůzí a výpadky paměti, ale i deprese. Smrt pro něj možná skutečně byla vysvobozením...

Fotogalerie
52 fotografií