Již včera začaly výslechy obžalovaných. Podle státního zástupce zkrátili daně o 144 milionů korun. Pět lidí uznalo vinu a následně se dohodlo se státním zástupcem na trestu. Skupina podle obžaloby v letech 2013 až 2018 založila více jak 20 společností a do statutárních orgánů firem dosadila nastrčené lidi.

Část ze společností však neměla podle obžaloby vykonávat reálnou práci. Naopak údajně pomáhaly Kočkově společnosti Prostor snížit daňový základ. Fakturovaly neexistující služby jako úklidové práce nebo reklamu. Deseti obžalovaným včetně Kočky hrozí až 10 let vězení.

Kočka u soudu odmítl vypovídat

Z celkových 26 obžalovaných se jich v úterý dostavilo pouze sedm. Celkem 5 z nich odmítlo vypovídat a podali souhlas s konáním soudu v nepřítomnosti, mezi nimi i Jan Kočka, který ještě s Milanem N. odešli už po obědové pauze. U soudu totiž odmítl vypovídat. Už dříve se nechal slyšet, že trvá na své nevinně.

Výhrůžky?

Dvě obžalované, které se rozhodly vypovídat, spojuje podobná situace. Bývalá prodavačka Tatiana J. figurovala po jeden rok jako jednatelka jedné ze společností, ačkoliv jí prý nikdo neřekl, z čeho plynou společnosti peníze. Pouze je vybírala v bance a za odměnu dostávala na konci měsíce v hotovosti 10 tisíc korun.

Zuzana N. údajně také nastoupila do firmy na pozici jednatelky. Nevěděla ale prý, co pozice obnáší. Jednou za týden až za čtrnáct dní vybírala z bankomatu tučné částky. Nakonec prý chtěla sama skončit. „Za pár dní mi bylo vyhrožováno, tak jsem s tím už vůbec nechtěla mít nic společného,” sdělila u soudu. Na to konto však obhajoba namítá, že se společností Prostor prý krácení daní nesouvisí. Mohou za to její dodavatelé a subdodavatelé.

Pokračování příště...

Hlavní líčení pokračuje ve středu výslechem několika zbývajících obžalovaných, kteří se neomluvili. Ostatní budou vyslechnuti v dalším dubnovém bloku. Malou účast zdůvodňuje státní zástupce využitím práva obhajoby, se kterým se musí počítat.

Je na obžalovaných, kdy a jak se rozhodnout vypovídat. Je dále na soudu, aby vyhodnotil, zda tento postup je, či není účelový, nebo z čeho vychází,“ upřesňuje Blesku Jan Scholle, který například v minulosti poslal do chládku i Tomáše Řepku. Obžalovaným, kteří jsou stíháni pro nejzávažnější daňovou činnost, hrozí trest odnětí svobody 5 až 10 let.

Vlivná pražská rodina

Rodina Kočkových proslula pořádáním Matějských poutí na holešovickém Výstavišti. Bratra Jana Kočky zastřelil v roce 2008 v pražské restauraci Monarch Bohumír Ďuričko, soud ho poslal na 12,5 roku do vězení.

Kočkův syn Jan mladší v roce 2018 způsobil dopravní nehodu na dálnici D11, kdy pod vlivem 3,5 promile alkoholu v krvi, také kvůli nespecifikovanému malému množství kokainu vjel z nepochopitelných důvodů do protisměru a čelně se v plné rychlosti střetl s protijedoucí dodávkou. Tragickou nehodu nepřežil ani jeden z řidičů. Velké kontroverze nicméně vzbudil opulentní Kočkův pohřeb, kvůli kterému byla na Vinohradech po čas převozu na Olšanské hřbitovy zastavena doprava na Vinohradské třídě na tři hodiny zcela zastavena.

Jan Kočka spolu se dvěma dalšími muži čelí také obvinění z vydírání. Trojice podle policie napadla sedmapadesátiletého muže a nutila ho k převodu firmy.

Video
Video se připravuje ...

Vyjádření policejní mluvčí k zadržení Jana Kočky Robert Klejch

Fotogalerie
39 fotografií