Hrůza kontroloval kolem čtvrté hodiny ráno námrazu na trolejích. „Při cestě najednou zpozoroval oheň . Nemeškal, odstavil šalinu a jednal,"  uvedla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Řidič okamžitě zastavil a zavolal hasiče. Následně se rozběhl do hořícího domu a oba seniory vyvedl ven! Z garáže dokonce vytlačil i jejich auto.

Video
Video se připravuje ...

Brněnští hasiči zasahovali v pondělí 17. ledna 2022 u požáru rodinného domu v Bystrci. HZS JMK

Jsou věci, které jsi chtěl vždy zažít. Třeba to, že zachraňuješ lidi z hořícího domu. Jenže pak ta situace nastane a víš, že toto už nikdy nechceš zažít,“ řekl po svém hrdinském činu. Následně opět sedl za řízení a pokračoval ve své jízdě.

Druhý stupeň poplachu

Hasiči přijali zprávu o události před 4. hodinou ranní. „Po příjezdu se ukázalo, že hoří přístavek domu a požár se rozšířil i na jeho střechu a střechu sousedního domu," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Operační středisko vyhlásilo 2. stupeň požárního poplachu, do akce vyrazilo 9 hasičských jednotek. „Hasiči nemuseli nikoho zachraňovat, nicméně podle našich informací pomáhal starším obyvatelům z domu civilní občan ještě před našim příjezdem,“ dodal Mikoška.

Důchodci v azylu

Hasiči nasadili proti plamenům několik vodních proudů a s rozebíráním střešní konstrukce pomohl automobilový žebřík. Plameny se podařilo dostat pod kontrolu po dvou hodinách. Zcela byl oheň uhašen před 9. hodinou ranní.

Podle vyšetřovatele se předběžná škoda pohybuje kolem 750 tisíc korun, uchránit se však podařilo majetek v hodnotě kolem dvou milionů. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel. Vzhledem k tomu, že dům je momentálně neobyvatelný, zajistila městská část dvojici seniorů náhradní ubytování.

„Penzistům jsme poskytli náhradní ubytování. Dnes za nimi přijde zástupce ze sociálního odboru naší městské části, aby zjistil jejich aktuální situaci. Více budeme vědět zítra,"
uvedla v úterý místostarostka Brno-Bystr Veronika Antonínová (42, ANO).

Fotogalerie
8 fotografií