Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Další rána pro Terezu H. (25) v Pákistánu: Sen o návratu dostal trhliny!

Autor: jel - 
12. ledna 2022
12:19

Přestože byla česká občanka Tereza H. zproštěna obvinění z pašování drog už počátkem listopadu, stále zůstává v Pákistánu. Už se nejspíš těšila, že stráví vánoční svátky s rodinou, místo toho je však ukrytá na tajném místě v jižní Asii. A proč? Celníci proti jejímu osvobození tvrdě bojují u soudu a mají strach, že Tereza zmizí ze země. Stále se marně domáhá svých věcí.

Mladá Češka byla zadržena v lednu roku 2018 na letišti v Láhauru. V jejím kufru mělo být téměř devět kilo heroinu. O rok později byla odsouzena za pašování drog k osmi letům a osmi měsícům v pákistánské věznici. Proti rozsudku se Tereza snažila několik let odvolat, bohužel její snahy často komplikovaly nejrůznější problémy, například stávka soudců, ale i pandemie koronaviru.

Na podzim minulého roku však soud konečně vyslyšel argumenty Terezina právníka a Saifa ul Malúka a Češku z Uherského Hradiště zprostil všech obvinění. Pohledná blondýna se sice dostala z vězení, nicméně její útrapy neskončily. Celníci jí odmítají vrátit její věci, včetně cestovních dokladů.

Odvolání je zbytečné

U soudu, který má rozhodnout o tom, zda budou Tereze její věci vráceny, se podle zdroje Blesku obeznámeného s případem celníci brání tím, že proti osvobozujícímu rozsudku podali odvolání. Jako důkaz měli přeložit kopii odvolání, které podali k Nejvyššímu soudu. Ten může rozsudek vrchního soudu v Láhauru zrušit. 

„Právní zástupce celníků se domnívá, že by Tereze nemělo být dovoleno vrátit se domů,“ sdělil zdroj. „Dogar (Terezin právník, pozn. red.) tvrdí, že odvolání je zbytečné,“ doplnil. Soud může vydání věcí mladé Češky nařídit, pokud by své věci dostala zpět, může se vrátit domů.

To, kde se v současné době česká občanka nachází, je však přísně tajné. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) však pro Blesk uvedl, že je na bezpečném místě a daří se jí dobře. „Moc podrobností, jak se jí daří/nedaří, vám nemohu říct z důvodu toho, že si to Tereza a její rodina nepřeje. Můžu ale říct, že Tereza je v bezpečí a na bezpečném místě. Daří se jí dobře a je v dobré fyzické i zdravotní kondici,“ sdělil.

Kryfed ( 12. ledna 2022 23:21 )

Ono je jedno zda bude tam nebo v ČR chlapci co jim zničila 9 kg heráku si ji najdou kdekoliv životnost má pár měs.venku

clovekdobry ( 12. ledna 2022 20:57 )

Proč tolik pozornosti pro takovou lidskou spodinu?🤦‍♂️👎

Ksel ( 12. ledna 2022 20:19 )

Příběh o Tereze je už příliš dlouhý, začíná být nudný.

yokky ( 12. ledna 2022 19:43 )

hulmihosoudruhu ( 12. ledna 2022 17:46 )

Kterého roku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání