Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rodiče nechali dítě s covidem vědomě chodit sedm dní do školy: 75 lidí muselo do karantény

Autor: Darina Jíchová - 
7. prosince 2021
13:55

Během první vlny pandemie covidu-19 byla většina škol po celém světě uzavřena, v dalších vlnách se vlády snaží školy nechat otevřené. Experti však pečlivě sledují, jak se ve vzdělávacích institucích vyvíjí epidemiologická situace. V Česku například zaznamenali velké ohnisko nákazy počátkem listopadu v Bílině na Teplicku. To ve Spojených státech řeší ohledně epicenter covidu-19 ve školách trochu jiný problém, rodiče jednoho žáka v Kalifornii vyslali dítě do školy, i když věděli, že má pozitivní test. Jejich potomek poslal do karantény na 75 dětí a učitelů, uvedla stanice CNN.

Zkažené Díkůvzdání, zrušené plány, smutné svátky, tak řada rodin v kalifornském okrese Marin County prožívala závěr listopadu. Rodiče jednoho ze žáků ze školního distriktu Larkspur-Corte Madera School District totiž poslali své dítě do školy i s pozitivním testem na covid-19. „Ano, rodiče žáka jedné naší základní školy ho nechali po sedm dní chodit do školy i s pozitivním testem,“ potvrdil ředitel distriktu Brett Geithman.

„Je to porušení zákona“

Jedná se konkrétně o dítě navštěvující Základní školu Neila Cumminse ve městě Corte Madera. Akce rodičů vedle ke karanténě 75 dětí, zaměstnanců školy a rodičů, ti se izolovat začali 19. listopadu. Geithman vysvětlil, že škola se o pozitivním případu dozvěděla až po telefonátu z hygieny, rodiče škole pozitivní výsledek svého potomka nenahlásili.

Rezort veřejného zdraví má kontakt na všechny laboratoře v oblasti a je upozorněn na každý nový případ. Zástupce resortu Matt Willis uvedl, že v případě nakažených žáků, studentů a učitelů se vždy spojí i se školou, aby se ujistili, že nakažený je v karanténě. „Rodiče nám i škole podali chybné informace, to vedlo k prodloužení doby, po kterou byli ostatní vystaveni nákaze,“ komentoval Willis.

„Nejde jen o porušení základní etiky, ale také zákona,“ prohlásil Willis. „Může to mít ještě dohru, takové porušení zákona se může řešit u soudu a být potrestané pokutou. Případ je to závažný a bude předán státnímu návladnímu,“ dodal Willis. Kalifornie vydala obecný a jednotlivé okresy pak konkrétní postup pro rodiče, aby věděli, co dělat, když se jejich dítě, případně člen jejich domácnosti, nakazí covidem-19.

Očkování dětí v USA Očkování dětí v USA | Reuters

Škola o nakaženém dítěti nevěděla

„O tom nakaženém jsme vůbec nevěděli,“ přiznal Geithman v písemném prohlášení, které zaslal stanici CNN. „Když jsme rodičům volali, doznali, že jejich dítě je pozitivní, přiznali i to, že ho i jeho sourozence poslali normálně do školy,“ podle vyšetřování nakažené dítě do školy chodilo 7 dní. Podle předpisů platných pro okres Marin County měl být nakažený nejméně 10 dní v karanténě.

Kalifornský resort veřejného zdraví se poprvé o případu dozvěděl 8. listopadu, hygiena pak rodinu kontaktovala, rodiče však neposkytli jméno školy, kam dítě chodí, vysvětlil Geithman. „Rodinu kontaktovali ještě několikrát a pokoušeli se zjistit jméno školy, rodiče jim ale nebrali telefon,“ tvrdí Geithman. Úřad se nakonec dopátral školy, kterou nakažený navštěvuje a obrátil se přímo na vzdělávací instituci.

„Vedení školy reagovalo okamžitě, rozeslali rodičům zprávy s tím, že jejich děti přišly do kontaktu s nakaženým a musí se odebrat do karantény. Zpráva byla odeslána 18. listopadu večer, druhý den oficiálně začala karanténa a testování,“ doplnil Geithman. „Druhý den jsme ředitel školy, školní sestra a já otestovali zhruba 50 studentů a 10 zaměstnanců,“ vypověděl pro CNN. Celkem v karanténě skončilo kolem 75 osob.

„V první sadě testů jsme objevili 8 nakažených, dva studenti z toho byli v přímém kontaktu s infikovaným dítětem a jeho sourozenci. Další tři se nakazili přenosem ve škole, ale v kontaktu s infikovaným a jeho rodinou nebyli, další tři se nakazili doma,“ sdělil Geithman. Vzhledem k tomu, že k situaci došlo těsně před Dnem díkůvzdání, mnoho rodin muselo na poslední chvíli měnit své plány.

Rodiče se omluvili za chybu úsudku

„Ostatní rodiče byli velmi šokovaní, když se dozvěděli, že rodiče nakaženého dítěte ho poslali do školy. Dostali jsme však i pozitivní reakce na to, jak se k tomu škola postavila,“ vyjevil Geithman. „Byli jsme velmi úspěšní ve zvládání pandemie a škola se téměř nemusela zavírat, rodiny našich studentů a žáků z 99 procent respektují pravidla, tohle byla ukázka toho, že chod škol závisí na každém z nás jako jednotlivci i jako součásti komunity,“ domnívá se Geithman. Podle něj jde rovněž o první velké ohnisko covidu-19 a jeho přenosu ve třídě.

„Rodina tvrdí, že si nebyla vědoma covidového protokolu,“ řekl následně Geithman. Vedení školy i školního distriktu oznámilo, že zahájilo kroky proti rodině, jak budou rodiče nakaženého potrestáni, však neodhalilo. „Rodiče přišli s oficiální omluvou, zaslali ji mně, řediteli školy a učitelům. Omluvili se za pochybení úsudku. Všechny nakažené děti se uzdravily a nejeví žádné následky covidu-19,“ zakončil Geithman.

Video  Imunolog Hel o omikronu: „Černý scénář“, kterého jsme se obávali. Pomohou vakcíny?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

UFO1 ( 8. prosince 2021 04:49 )

Pravidla a pokyny pro nástup­,tes­tová­ní,ná­vrat do škol,karanténa jsou od škol i hygien tak nejasná ,že nikdo nic nechápe a tapou vsichni,toto není jediný pripad

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa